ODLAZAK VELIKANA

SMRT DRŽAVNOG ODVJETNIKA KOJI JE 'STVORIO POVIJEST' Bio je na čelu istrage koja je razbila korupciju i sa scene pomela neke politička stranke

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.07.2019. u 20:37

Francesco Borrelli, a retired judge investigating Italy's soccer scandal on behalf of the game's governing body, speaks with Lazio team supporters at Italian Football Federation (FIGC) headquarters during an inquiry in Rome June 9, 2006. REUTERS/Dario Pignatelli (ITALY) - GM1DSUFQLFAA
REUTERS

Francesco Borrelli

Talijanski državni odvjetnik Francesco Saverio Borrelli, koji se proslavio u istragama protiv političke korupcije 90-ih, umro je u subotu u dobi od 89 godina, objavili su u subotu talijanski mediji.

Borrelli je umro u bolnici u Milanu, prenose mediji.

Njegovo tijelo bit će izloženo javnosti u ponedjeljak, kazao je državni odvjetnik Francesco Greco naglasivši da je Borrelli "stvorio povijest".

Borrrelli je bio vodeći istražni sudac u velikoj pravosudnoj istrazi protiv političke korupcije 90-ih koja ja razotkrila široko rasprostranjenu korupciju u talijanskoj politici premreženoj tijesnim vezama političara i gospodarstvenika, ali je i pomela sa scene neke političke stranke.  

No dok su mnogi Talijani veličali istražne suce, među kojima je bio i Antonio Di Pietro, kao junake, ljudi koji su bili obuhvaćeni istragom tvrde da je to bio politički motiviran križarski rat.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odao je počast Borrelliju u subotu kazavši da je bio čovjek koji je odano služio zakonu i domovini.

Kritičari su bili mnogo oštriji.

"On je predvodio državni udar", rekao je Craxi, sin bivšeg premijera Bettina Craxija, kako su prenijele talijanske novinske agencije.

Craxi je pobjegao iz Italije 1994. pošto je protiv njega pokrenuta istraga te je osuđen u odsutnosti i umro je 2000. godine u samonametnutom egzilu.

Pošto je operacijom srušen stari poredak, medijski mogul Silvio Berlusconi ušao je u politiku te je izabran za premijera 1994. No  njegov uspon na vlast samo je pogoršao sukob između sudstva i političara, a Čiste ruke počele su istraživati golemo Berlusconijevo poslovno carstvo.

U slavnom govoru pri odlasku u mirovinu 2002,. Borrelli je pozvao istražne suce i suce na "otpor, otpor, otpor" aludirajući na talijanskog generala u govoru vojnicima u kritičnoj fazi Prvog svjetskog rata.

Berlusconi zasad nije komentirao vijest o Borrelijevoj smrti.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo