TRAGEDIJA U BRAZILU

SNIMLJEN STRAVIČAN TRENUTAK PUCANJA BRANE U BRAZILU Broj poginulih i nestalih popeo se na 300, nitko ne zna kako očistiti toksični talog

 
 Youtube

Pojavile su se dramatične fotografije i snimke koje prikazuju trenutak pucanja brane u Brazilu nakon čega se okolicom izlio toksičan mulj.

Na snimkama se vidi kako brana puca u mulj prekriva kantinu kompanije Vale i okolne zgrade u Brumadinhu, u Minas Geraisu.

Istraga o razlozima tragedije koja je odnijela, kako se čini, najmanje 300 života, još uvijek je u tijeku.

Inače, ovo je već drugi incident u kompaniji Vale u posljednje tri godine.

Uhićeno je ukupno pet osoba, a istražitelji kažu da su troje uhićenih čelnici kompanije čiji su zadaci bili osiguravanje svih potrebnih dozvola i rješenja o utjecaju na okoliš.

Vale je najveći svjetski proizvođač željeza i nikla i njegovi čelnici sudjeluju u istrazi.

Državni dužnosnici kazali su medijima da za sada sve upućuje na to da je do pucanja brane došlo uslijed procesa likvifikacije u kojem se kruti materijal pretvara u tekući. Upravo to je bio razlog puknuća brane Mariana prije tri godine,a koja je također u vlasništvu kompanije Vale. Obje strukture napravljene su od otpadnog materijala iz rudnika i mješavine pijeska i glinastog blata.

Kompanija Vale da je brana bila pod stalnom kontrolom i da ni jedan instrument nije upozorio na probleme.

U međuvremenu, šanse da će još nekoga pronaći živog ravne su nuli. Sljedeći je problem kako sada očistiti tih 12 milijuna kubičnih metara otrovnog mulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:25