PREDIZBORNI PLAKAT

Socijaldemokrati ogorčeni na AfD zbog uporabe lika Willyja Brandta u izbornoj kampanji

 
 Twitter

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) oštro je kritizirala populističko-desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD) zbog korištenja lika legendarnog socijaldemokratskog kancelara Willyja Brandta na jednom predizbornom plakatu.

„AfD-ovo pozivanje na Willyja Brandta gruba je i vulgarna zloupotreba“, rekao je dugogodišnji član SPD-a i bivši predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse za dnevnik Tagesspiegel od četvrtka.

AfD se koristi likom Willyja Brandta u kampanji za izbore u lokalni parlament savezne pokrajine Brandenburg koji se održavaju početkom rujna. Na plakatu s Brandtovim likom, stoji i njegova poznata izreka „Usudimo se na još više demokracije“.

Glavni tajnik SPD-a za Brandenburg Erik Stohn je populističko-desnom AfD-u, kojemu se uvijek iznova predbacuje povezanost s ekstremno desnim krugovima, predbacio zlouporabu lika i djela Willyja Brandta koji je bio poznati antinacist i vrijeme Drugog svjetskog rata proveo u egzilu.

„Ja od AfD-a tražim da smjesta prekine silovati naslijeđe Willyja Brandta“, rekao je Stohn i dodao da bi se Brandt, da je živ, angažirao protiv desnih populista poput AfD-a.

I ministar vanjskih poslova Heiko Maas je preko Twittera kritizirao AfD-ovu akciju.

„Willy Brandt bi prema desnim populistima poput AfD-a gajio ništa drugo doli duboki prezir“ napisao je Maas i upozorio na to da se Brandt zalagao za pomirenje i da je „odvratno“ da ga danas zloupotrebljavaju oni kojima na umu nije ništa drugo doli podjela i huškanje.

AfD za Brandenburg je objasnio da Brandt predstavlja one vrijednosti za koje se zalaže i AfD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:19