SMJENA NA POMOLU?

ŠOK U BIJELOJ KUĆI NAKON BOMBASTIČNOG INTERVJUA TRUMPOVOG KLJUČNOG ČOVJEKA ZA PRAVOSUĐE 'Ja više ne mogu raditi ovaj posao od predsjednika!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2020. u 23:02

(FILES) In this file photo taken on January 13, 2020 US Attorney General William Barr holds a press conference regarding the December 2019 shooting at the Pensacola Naval air station in Florida at the Department of Justice in Washington, DC. - Attorney General William P. Barr said February 13, that President Trump's attacks on the Justice Department had made it
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

 

Američki ministar pravosuđa i glavni državni odvjetnik William Barr u bombastičnom intervjuu za ABC News kazao je da zbog napada predsjednika Donalda Trumpa na Ministarstvo pravosuđa putem Twittera ne može raditi svoj posao kako spada.

- Mislim da bi Trump trebao prestati tweetati o pravosuđu, kazao je Barr u istupu koji je u Bijeloj kući dočekan u nevjerici, s obzirom da su informaciju o njegovu sadržaju dobili tek nekoliko minuta prije nego je emitiran.

Na pitanje je li spreman na posljedice zbog kritiziranja Trumpa, Barr je odgovorio potvrdno te ustvrdio da je njegov posao da vodi Ministarstvo pravosuđa i donosi odluke koje smatra ispravnima.

- Nitko me neće zlostavljati ili utjecati na mene, pa tako ni predsjednik, kazao je Barr.

 

Ovaj njegov istup stiže u tjednu u kojem se digla velika prašina u američkoj javnosti nakon što su tužitelji koji su vodili slučaj protiv Rogera Stonea, dugogodišnjeg prijatelja Donalda Trumpa koji je prošle godine proglašen krivim za ometanje pravde, zastrašivanje svjedoka i laganje pred kongresnim odborom za tajne službe - jednim od triju odbora koji su vodili istragu o opozivu protiv američkog predsjednika, predložili sudu da Stoneu odredi kaznu zatvora u trajanju sedam do devet godina.

Trump je na svom Twitteru napao takvu odluku te kazao kako je ona nepoštena, a dan kasnije Barr i ostali visoki dužnosnici ministarstva, ujedno i glavnog državnog odvjetništva, odbili su preporuku četvero tužitelja jer bi ona, kako su ustvrdili, bila neprimjerena.

To je odmah nametnulo pitanje je li Trump izvršio pritisak na Ministarstvo pravosuđa, a istoga dana svih četvero tužitelja iz protesta se povuklo iz slučaja.

Barr je u intervjuu za ABC branio svoje stajalište da bi sedam do devet godina robije za Stonea bilo previše i kazao da to nema nikakve veze s predsjednikovim istupima. Kazao je da je bio sklon tome da se Stonea pošalje u zatvor, ali da je kazna bila pretjerana.

Barr je kazao da ga je Trumpov tweet stavio u nepovoljan položaj.

- Činite li nešto zato što mislite da je to dobra odluka ili se odlučite povući zbog tweeta? To zorno dočarava koliko mogu biti pogubni Trumpovi tweetovi, kazao je Barr.

Kada mu je novinar direktno postavio pitanje ima li problema s Trumpovim tweetovima, Barr je odgovorio potvrdno.

- Imam problema s nekim njegovim tweetovima. Mislim da je esencijalna uloga glavnog državnog odvjetnika da provodi zakone te da u tome ne smije biti političkog utjecaja. Tako sam i postupao, a tako ću i nastaviti postupati, kazao je te dodao da ga Trump nikada nije tražio da učini išta po u tom pravosudnom slučaju.

Izdvajamo