POVIJESNI TRENUTAK

ŠOKANTNA I POTPUNO NEOČEKIVANA OBJAVA U BIJELOJ KUĆI 'Kim Jong-un je poslao poruku Trumpu, tražio je hitan sastanak s njim, Trump je pristao'

 
Kim Jong-un i Donald Trump
 REUTERS / REUTERS

>>> NOVO 4:20 Bio je to uobičajeno kaotičan četvrtak u Bijeloj kući, tijekom kojega su kao na traci vijesti sustizale jedna drugu: curile su nove informacije o povezanosti Trumpova izbornog stožera s Rusima, o porno zvijezdi Stormy Daniels koja je Trumpa tužila, o globalnom trgovinskom ratu koji se sprema zbog Trumpovog nauma da poveća carine na uvoz čelika i aluminija... Tek je usputno u medijima spominjana i informacija da je u Washington stigla delegacija iz Južne Koreje, predvođena Chung Eui-yongom, savjetnikom južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost, čovjekom koji je početkom tjedna bio na povijesnom sastanku sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

A onda je oko 17 sati po lokalnom vremenu počela prava oluja, čak i prema standardima ove administracije. Sam predsjednik se nenajavljeno ukazao u sali u kojoj glasnogovornici Bijele kuće svakodnevno drže press konferencije. Provirio je tamo po prvi put otkad je stupio na funkciju i dobacio nekolicini akreditiranih reportera da im ima nešto za reći, ali neslužbeno. Čim su novinari čuli o čemu je počeo govoriti, jasno su mu dali do znanja da njegov zahtjev da sve ostane 'off the record' neće prihvatiti i ubrzo su javnost izvijestili: - Predsjednik je najavio 'važnu objavu' koja se tiče Sjeverne Koreje, a koja se može očekivati uskoro, već oko 19 sati.

Uslijedila je pomutnja jer baš nitko nije slutio što bi moglo stajati iza Trumpove najave. Znalo se da je u Bijeloj kući na sastancima bio spomenuti Chung Eui-yong, ali o sadržaju njegovih razgovora s dužnosnicima, među kojima je i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster, nije se znalo mnogo. Krenuli su telefonski pozivi prema State Departmentu i Pentagonu, ali tamošnji su dužnosnici bili zatečeni, pojma nisu imali što Trump namjerava učiniti. Zatečeni su bili i praktički svi službenici u samoj Bijeloj kući.

Ubrzo se razjasnilo da u 19 sati izjavu neće dati predsjednik, kao što se u prvi mah mislilo, nego da će to učiniti Chung Eui-yong. A onda su na kapaljku počeli stizati dijelovi mozaika. Prvo je CNN izvijestio da je Chung u Bijelu kuću došao s pismom koje je Trumpu napisao Kim Jong-un, a zatim je Fox News javio da u pismu Kim obećava prekid nuklearnih testova i lansiranja balističkih projektila te da traži sastanak s Trumpom, no da nema informacija je li mu Trump odgovorio.

Uslijedilo je iščekivanje Chungove izjave, koja je u konačnici počela s 11 minuta zakašnjenja, a on je većim dijelom potvrdio dotadašnja medijska saznanja, ali je imao i bombastičan dodatak: objavio je da je Trump prihvatio Kimov poziv na sastanak te da ga planira upriličiti najkasnije do svibnja! Nakon izjave novinare je zakinuo za dodatne detalje, ne želeći im odgovarati na pitanja.

South Korea's National Security Office head Chung Eui-yong, center, and National Intelligence Service chief Suh Hoon, (L), make an announcement about North Korea and the Trump administration outside of the West Wing at the White House in Washington, U.S. March 8, 2018. REUTERS/Leah Millis
REUTERS
Chung Eui-yong daje izjavu ispred Bijele kuće

Oko 20 minuta nakon Chungova obraćanja, koje je odjednom poprimilo povijesne razmjere, sama Bijela kuća je formalno potvrdila da je Trump prihvatio Kimov poziv na sastanak, ali za koji tek treba odrediti vrijeme i mjesto održavanja. Također, pojasnili su da prvotna medijska izvješća o pismu koje je Kim poslao Trumpu nisu točna - sjevernokorejski lider mu je uputio poruku koju mu je izaslanstvo iz Južne Koreje prenijelo usmenim putem. U State Departmentu i Pentagonu su rekli da nisu znali što predsjednik planira učiniti.

Analitičari na vodećim televizijskim mrežama redom su komentirali da je ovo bio ne samo povijesni, nego i zapanjujući trenutak te da Trump mnogo toga stavlja na kocku, a neki su izrazili i bojazan da je poziv iz Pjongjanga prihvatio bez pripreme i puno razmišljanja. Upućivali su također i na drastičan zaokret, s obzirom da je Trump još donedavno Kima nazivao 'luđakom', 'debeljkom' i 'čovjekom raketom', dok je ovaj njega častio izrazima poput 'mentalno poremećeni starkelja'.

I ne samo to, samo nekoliko sati prije Trumpova poteza, njegov vlastiti šef diplomacije Rex Tillerson izjavio je da su 'razgovori o razgovorima' s Pjongjangom mogući, ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerojatno još daleko.

Iako su i Chung i Bijela kuća istaknuli da sankcije protiv Sjeverne Koreje ostaju na snazi te da će Kim djelima, a ne riječima morati pokazati da je na putu prema denuklearizaciji, Trumpov potez je izazvao uzbunu u Japanu te su odmah proradile linije s Tokijom. Japanski premijer Shinzo Abe novinarima je rekao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom ponovio kako međunarodna zajednica mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Pjongjang, te da se nada da će već idućeg mjeseca posjetiti SAD i s Trumpom razgovarati o Sjevernoj Koreji.

- Pozdravljamo promjenu stajališta Sjeverne Koreje, rekao je Abe.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera je odgovarajući na objavu iz Washingtona rekao da se Sjeverna Koreja mora obvezati da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se s Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori.

------------------------------

1:16 Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong novinarima pred Bijelom kućom je kratko izložio s kim se sve tijekom četvrtka sastao u Washingtonu, a zatim je potvrdio da je iz Pjongjanga američkom predsjedniku Donaldu Trumpu donio poruku sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

U poruci je Kim obećao da će se njegova država suzdržati od daljnjih nuklearnih testova i ispaljivanja projektila, a usput je izrazio želju da se čim prije osobno sastane s Trumpom.

- Kim Jong-un je južnokorejskoj delegaciji rekao da je predan denuklearizaciji, obećao je suzdržati se od bilo kakvih nuklearnih testova ili ispaljivanja projektila. Izrazio je želju da se čim prije sastane s predsjednikom Trumpom, rekao je Chung.

Trump je, kako je dodao Chung, Kimovu ponudu prihvatio i odgovorio da želi da sastanak bude organiziran najkasnije do svibnja.

- Predsjednik je rekao da će se do svibnja sastati s Kimom kako bi se postigla trajna denuklearizacija, izjavio je Chung izražavajući optimizam da će se diplomatskim putem postići trajno rješenje problema na Korejskom poluotoku.

Na kraju je ipak upozorio da će se pritisak na režim u Pjongjangu nastaviti sve dok on djelima ne potvrdi vlastite riječi. Najavio je i da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za travanj biti održane.

Činjenica da je Donald Trump pristao sastati se s Kim Jong-unom, što je u međuvremenu i službeno potvrdila sama Bijela kuća, zapanjujuća je u svjetlu izuzetno napetih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje i česte razmjene uvreda na osobnoj razini između njega i Kim Jong-una. Trump je sjevernokorejskog čelnika nazivao 'čovjekom-raketom' i 'debeljkom', prijetio je 'potpunim uništenjem' Sjeverne Koreje, govorio je da je njegov 'nuklearni gumb' veći od Kimovog...

Kim njemu nije ostajao dužan pa ga je jednom prilikom u specijalnoj poruci nazvao 'mentalno poremećenim starkeljom'.

------------------------------

1:11 Savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika izašao je pred novinare okupljene ispred Bijele kuće kako bi dao najavljenu izjavu.

------------------------------

PRVA VIJEST - 23:57

Američki predsjednik Donald Trump najavio je kasno u četvrtak po hrvatskom vremenu da će uskoro u Bijeloj kući biti objavljena 'važna izjava' o Sjevernoj Koreji. Učinio je to u sali za press konferencije, što je prvi put da je u nju uopće ušao otkad je preuzeo dužnost predsjednika.

Nije pritom iznosio druge detalje, no dopisnici vodećih američkih medija iz Bijele kuće doznaju da bi u 19 sati po lokalnom (1 ujutro u petak po hrvatskom) vremenu za govornicu pred novinare u društvu glasnogovornice Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders trebao izaći savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Chung Eui-yong. On je prije nekoliko dana predvodio službenu južnokorejsku delegaciju u posjetu Sjevernoj Koreji, a navodno bi iz Bijele kuće trebao uputiti poruku sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu, koji je pak, kako doznaje CNN, preko Chunga poslao Trumpu pismo. Fox News doznaje da je Kim u pismu Trumpa pozvao na sastanak te da mu je obećao da će obustaviti nuklearne testove.

Zasad nema informacija što bi Chungova poruka koju planira iznijeti u Washingtonu mogla sadržavati. Poznato je tek da je Chung četvrtak proveo razgovarajući s nizom dužnosnika u Bijeloj kući, uključujući i svog kolegu, Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera.

Delegacija iz Seula sastala se s Kim Jong-unom u ponedjeljak, što je bio prvi susret takve vrste. Tada je objavljeno da je Kim izrazio spremnost za denuklearizaciju Sjeverne Koreje bude li njegovoj zemlji zajamčena sigurnost.

U srijedu je, inače, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene zbog summita između dviju zemalja, dok je Trump istoga dana rekao kako se čini da je Sjeverna Koreja iskrena u svojoj vidljivoj spremnosti da obustavi nuklearne pokuse budu li se održali pregovori o denuklearizaciji sa SAD-om.

Dvije Koreje sljedeći mjesec imat će prvi sastanak vođa od 2007., a on će se održati u pograničnom selu Panmunjomu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:03