OZBILJNA UPOZORENJA

ŠOKANTNE PROGNOZE METEOROLOGA: MORAT ĆEMO UVESTI NOVU KATEGORIJU URAGANA Sve je izglednije formiranje megaoluja koje će iza sebe ostavljati pustoš

uragan Florence snimljen iz Međunarodne svemirske stanice
 NASA/Handout / REUTERS

Ne postoji uragan ili tropska oluja kategorije 6, barem ne još. Prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, najviši stupanj snage uragana ili tropske oluje koja može uništiti cijele gradove, pa i one poput New Yorka, je oluja kategorije 5.

Meteorolozi i znanstvenici nisu nikad mogli zamisliti da će biti potrebe za uvođenje kategorije 6, s vjetrovima koji pušu brzinom većom od 320 kilometara na sat i tako mogu pomesti sve pred sobom. Do sada nije bila moguća takva oluja pa nije bilo ni potrebe za novu kategoriju, onu iznad kategorije 5.

No, trenutno atmosferom cirkulira 5-8 posto više vodene pare nego što je to bio slučaj ranije. To u kombinaciji s višim temperaturama tjera vodu iz dubine oceana do mjesta gdje se oluje uglavnom formiraju, pa je stvoren potencijal za superoluje kojima nismo nikad prije svjedočili, i za koje nismo ni pripremljeni.

Kombinacija toplijih oceana i više vlage u Zemljinoj atmosferi, kao i dugotrajna razdoblja sušnih i vlažnih uvjeta u nekim regijama svijeta može stvoriti superoluje. Već danas imamo vremenske sustave nalik onome što bi, kada bi postojala, spadalo u kategoriju 6.

Nitko u SAD-u još nije iskusio bijes uragana takve kategorije, već su takvi sustavi dosad pogađali ponajprije Aziju, gdje su poznati kao tajfuni, ali sada se sve izglednijim čini da bi superuragani mogli dosezati i američko tlo. Dapače, samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi, piše The Guardian, koji je objavio ulomak iz nove knjige Jeffa Nesbita s upravo ovom tematikom. Kada Ameriku doista pogodi oluja kategorije 6, bit će to pravi šok. Uništenje koje se prošle godine dogodilo u Houstonu, na nekoliko karipskih otoka te u Portoriku moglo bi se u usporedbi s time činiti neznatnim.

Ugledni američki meteorolog Jeff Masters počeo je javno govoriti o mogućnosti uvođenja kategorije 6 za neki uragan. Pokrenuo je time žestoku debatu među svojim kolegama.

- Uragan 'crni labud' je toliko jaka i ekstremna oluja koju nitko nije mogao očekivati, a pogodila je Male Antile u listopadu 1780. Tada su ga nazvali Veliki uragan 1780., a niti jedan uragan do tada nije premašio njegovu snagu, a pritom je poginulo 22.000 ljudi. Vjetar je tijekom tog uragana bio toliko jak da je skidao koru s drveća. Takvo što se može očekivati samo od tornada u kojem vjetar puše brzinom većom od 300 kilometara na sat, napisao je Masters i dodao da takav uragan ne samo da je sada moguć, već bi se mogao dogoditi i više puta.

- Uragani još ekstremniji od Velikog uragana 1780. mogli bi se dogoditi u toplim klimatskim područjima, a s današnjim se znanjem i povijesnim podacima mogu i predvidjeti. Uragani koji se nikad u povijesti nisu dogodili, mogli bi se zvati 'sivi labudovi'', napisao je ovaj meteorolog koji je poznat po tome da je posebnom letjelicom uspio ući u središte jednog od najjačih uragana 1980-ih.

Masters svoje predviđanje tememlji na istraživanju dvojice najuspješnijih istraživača uragana u povijesti, Kerryja Emanuela s MIT-a i Ninga Lina sa sveučilišta Princeton, koji su objavili rad o uraganima 2015. godine. Govorio je o šest različitih klimatskih modela širom svijeta kojiima rutinski upravljaju superračunala.

Termin 'crni labud' je metafora za događaj s velikim posljedicama koji dolazi iznenada, no neke od tih posljedica mogu se i predvidjeti, a to se onda može nazvati 'sivi labud'. Za razliku od nepredvidivih 'crnih labudova', s kojima se moguće nositi samo jako brzom reakcijom, sivi labud se može bolje predvidjeti, pa se za njega moguće i sustavno pripremiti.

Ova su istraživanja pokazala da je sada vrlo vjerojatno da se mogu pojaviti oluje 'sivi i crni labudovi', a jedan takav razorni uragan gotovo bi sigurno mogao pogoditi područje Perzijskog zaljeva, gdje se tropski cikloni nikad u povijesti nisu pojavljivali. Lin i Emanuel su ukazali na potencijalno veliki rizik u Perzijskom zaljevu, gdje nikad dosad nisu zabilježene tropske oluje, kao i velike prijetnje u Cairnsu u Australiji te u Tampi na Floridi.

U slučaju takve oluje, vlasti vjerojatno ne bi znale kako se s time nositi i s čime se suočavaju. Neki američki gradovi su u svojim planovima za slučaj da ih pogodi katastrofa predvidjeli da bi uragan kategorije 5 mogao prouzročiti 2.000 smrtnih slučajeva i materijalnu štetu od 250 milijardi dolara. No, u slučaju oluje kategorije 6 zapravo bi moglo biti puno gore od toga.

- Olujni vjetar bi na oceanu stvorio valove od pet metara i pogurao ih na kopno te tako potopio većinu grada Tampe. Stoga ovaj grad mora imati dobar plan evakuacije, ne znam jesu li oni doista svjesni rizika s kojim se suočavaju, rekao je Emanuel.

Grad poput Dubaija je još manje pripremljen, dodaje Emanuel. Dubai i ostatak Perzijskog zaljeva nikad se u povijesti nisu suočili s uraganom, tako da bi kod njih uragan bilo koje snage bio užasan događaj.

- Dubai je grad koji se u posljednjih nekoliko godina jako proširio, a ljudi koji su ga gradili nisu uopće bili svjesni da bi ga jednog dana mogao pogoditi snažan uragan. Sada bi mogli razmotriti mogućnost podizanja zgrada i kuća, ili gradnju nekog zida koji bi ih mogao zaštititi u tom slučaju, dodaje.

Sve više meteorologa sada se slaže da je uragan kategorije 6 sve izgledniji.

- Mnogi meteorolozi su ostali zapanjeni time kako je brzo oluja Patricia prošle godine eskalirala od tropske oluje do jednog od najsnažnijih uragana kategorije 5, u samo 24 sata, kaže meteorolog Paul Huttner.

Zvali ih mi uragan kategorije 6, ili ipak 5, moramo biti svjesni da su te megaoluje sposobne potpuno uništiti gradove poput Dubaija ili Tampe. Uništenje koje smo vidjeli u Houstonu, Portoriku i na Karibima prošle jeseni jasno su upozorenje na to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:07