SADRŽAJ TAJNIH DOKUMENATA

ŠOKANTNI DETALJI IZ ŽIVOTA MARTINA LUTHERA KINGA 'Baptistički svećenik i borac za ljudska prava bio je komunist i perverznjak koji je volio orgije'

 Getty Images

Tajni FBI-jev dosje, nastao u proljeće 1968. godine, američka vlada tek sad pustila je u javnost, a dokument otkriva nepoznate, šokantne detalje iz života Martina Luthera Kinga, kultnog borca za ljudska prava.

Dosje je, prenosi BBC, sastavljen tri tjedna prije Lutherova ubojstva, a u njemu se navodi kako je aktivist za građanska prava i jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva "patio od brojnih seksualnih poremećaja, a bio je i usko povezan s komunističkom strankom".

Ipak, navodi se kako nema apsolutno nikakvih dokaza da je bilo koja od tvrdnji u kontroverznom izvješću točna. Naime, čini se kako je većina optužbi na račun Martina Luthera Kinga Juniora izvučena iz njegovih privatnih razgovora ili im je izvor neka treća osoba.

Tako u jednom dijelu tajnog dosjea piše da je King imao ljubavnicu u Kaliforniji, s kojim je dobio i dijete, a u drugom se navodi kako je bio "strastveni marksist koji je imao jake veze s američkom komunističkom strankom, a preko svoje organizacije 'Konferencija južnjačkog kršćanskog vodstva' čak je prikupljao novac za njihove aktivnosti".

- Osim što je često i sam sudjelovao u pijanim orgijama, dr. King je prisiljavao žene na različite seksualne igrice. Uz najmanje četiri ljubavnice, svojedobno je imao i aferu s američkom folk pjevačicom Joan Baez - navodi se u tajnom FBI-jevom dosjeu.

Martina Luthera, koji je u javnosti slovio kao jedan od najboljih svjetskih govornika, dokument također opisuje kao "muškarca koji zapravo nije bio u stanju osmisliti i napisati vlastiti govor, već su to za njega radili drugi".

Ipak, najšokantnije su tvrdnje sa zadnje dvije stranice dosjea - na njima se opisuje atmosfera s jedne od Kingovih radionica iz veljače 1968. godine, na kojoj su bili i drugi baptistički svećenici.

- Pijančevanje, bludništvo i homoseksualnost - ukratko, tako je to izgledalo. Iz Miamija su doveli nekoliko prostitutki, Afroamerikanki i bjelkinja... Martin je volio grupni seks. Jednom prilikom u Washingtonu, kad jedna od njegovih gošći nije htjela sudjelovati u perverznim igricama, King je samo otresito odbrusio: 'jednostavno je treba poučiti, neka se navikne, i druge su'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:05