OZBILJNE OPTUŽBE

ŠOKANTNO OTRIĆE Einsteinovi dnevnici otkrivaju mračnu stranu slavnog znastvenika: 'To su tupi i prljavi ljudi. I djeca su im takva'

 
 cc

Privatni dnevnici Alberta Einsteina s njegove turneje po Aziji 20-ih godina prošlog stoljeća izazvali su veliku pozornost jer otkrivaju mračnu stranu slavnog znanstvenika i humanitarne ikone.

Naime, dnevnici otkrivaju kako je Einstein imao rasističke predrasude prema ljudima koje je susretao na svojim putovanjima, posebice Kinezima, piše Guardian.

Napisani između listopada 1922. i ožujka 1923. Einsteinovi dnevnici otkrivaju nimalo laskavo mišljenje o pripadnicima kineskog naroda.

- To su tupi i prljavi ljudi. Oni čak ni ne sjede dok jedu, već čuče, kao da vrše nuždu. Čak im i djeca djeluju tupasto, napisao je Einstein koji je jednom prilikom izjavio kako je 'rasizam bolest bijelih ljudi'.

- Bila bi šteta da ovi Kinezi zamijene ostale rase, za nas ostale to je turobna misao, napisao je između ostalog slavni fizičar.

Ze’ev Rosenkranz, asistent ravnatelja na kalifornijskom Institu za tehnologiju kazao je kako je ostao neugodno iznenađen.

- Ova posljednje otkriće baca potpuno novo svjetlo na njegov imidž velikog humanitarca. U javnosti nikad ne bi nešto ovako izjavio, mišljenja je Rosenkranz.

Rosenkranz je preveo i odradio urednički posao na 'Putničkim dnevnicima Alberta Einsteina' koji su upravo objavljeni u izdanju sveučilišta Princeton.

Osim rasističkih ispada Einstein u njima pokazuje, prema Rosenkranzovom mišljenju, i 'nemalu dozu ekstremne mržnje prema ženama'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:14