ROG AFRIKE

Somalija sve više počinje sličiti na Afganistan 90-ih

Kao i talibani svojedobno, al-Šahab je uveo ideološku strahovladu na područjima koje nadzire i blisko surađuje s al-Qa’idom
 AFP

MOGADIŠU - Somalijski islamistički militanti al-Šahab sve više svojim metodama podsjećaju na ono što je talibanski pokret radio u Afganistanu tijekom devedesetih godina, a skupina koja je bliska saveznica al-Qa’ide na područjima države koju nadzire uvela je pravu ideološku strahovladu nad civilnim stanovništvom.

Vakuum vlasti

“Muškarci moraju nositi brade. Ženama nije dopušteno ići iz kuće bez muške pratnje. Glazba, filmovi i gledanje sportskih zbivanja na TV-u su zabranjeni. Udovi se sijeku zbog kažnjavanja, a kamenovanja su postala uobičajena događanja”, opisala je agencija AP situaciju u onim dijelovima Somalije koje nadzire al-Šahab.

Kao i talibani svojedobno, somalijski militanti koriste slabosti središnje vlade i vakuum vlasti u pojedinim područjima, pa njihova milicija kontrolira sve veći dio zemlje. Još jedna sličnost s talibanskom strategijom je nedavna zapovijed da svako domaćinstvo mora dati jedno muško dijete za mobilizaciju. Ona domaćinstva koja nemaju muške djece moraju platiti 50 američkih dolara mjesečno, svota koja je za siromašnu Somaliju basnoslovna.

Zakoni islama

“I mi kao i oni slijedimo zakone islama. Također, zajednička nam je mržnja prema nevjernicima”, rekao je za AP, Abu Dajib, jedan od zapovjednika skupine koja je, među ostalim, odgovorna za jučerašnji teroristički napad u Mogadišuu u kojem je ubijeno 32 ljudi, te nedavni napad na nogometne navijače u Ugandi koji su gledali finale Svjetskog prventsva, kada je ubijeno 76 ljudi.

“Al-Šahab kopira sve što su talibani radili u Agfanistanu jer misle da su njihove strategije bile uspješne”, rekao je Vahid Mujdeh, afganistanski publicist i autor knjige o talibanskom pokretu. Mujdeh kaže kako nema sumnje da su talibani s svojom strategijom heroji za pripadnike al-Šahaba.

Bombaški napadi

Sličnost koja najviše zabrinjava zapadni svijet i njihove sigurnosne službe jest bliskost s al-Qa’idom. Talibani su svojedobno pružali utočište Osami bin-Ladenu i njegovim suradnicima, a danas nema sumnje da somalijsku skupinu kontroliraju militanti koje je obučavala al-Qa’ida i koji su se nekada borili u Afganistanu i Iraku. Tome je dokaz i strategija dva ili više istodobnih bombaških napada koje al-Šahab sve više koristi, pa i u napadima u Mogadišuu i Ugandi, a koja je karakteristična za al-Qa’idu i njezine podružnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:48