ULTIMATIVNO RJEŠENJE

Soros predložio plan za spas Zemlje od 150 milijardi dolara

Sorosev klimatski plan pomogao bi zemljama Trećeg svijeta da se lakše prilagode klimatskim promjenama, smanje emisiju ugljičnog dioksida i zaustave deforestaciju

KOPENHAGEN - Američki milijarder George Soros predložio je 150 milijardi dolara težak klimatski plan pomoći zemljama u razvoju. Sorosev klimatski plan pomogao bi zemljama Trećeg svijeta da se lakše prilagode klimatskim promjenama, smanje emisiju ugljičnog dioksida i zaustave deforestaciju.

Specijal: Sve o konferenciji o klimi u Kopenhagenu

- Tim planom djelomično bi se riješio problem financijskih prepreka u pregovorima. To bi moglo biti jako važno jer klimatske su promjene vrlo stvarne i egzistencijalni problem cijelog svijeta - izjavio je Soros, koji je plan predstavio na UN-ovoj Klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu.

George Soros (79) je Forbesov listi najbogatijih ljudi svijeta rangiran na 29. mjestu. Njegovo osobna imovina procjenjuje se na 11 milijardi dolara, a dosad je u dobrotvorne svrhe donirao šest milijardi dolara. Posljednjih godina Soros se aktivno pridružio borbi protiv globalnog zagrijavanja, a u listopadu je uložio milijardu dolara u razvoj “zelene tehnologije”.

Prema Sorosevu klimatskom planu, financijska sredstva za pomoć zemljama u razvoju prikupila bi se zahvaljujući Specijalnim pravima vučenja (SDR), fondu za likvidnost koji je ustanovio Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi očuvao stabilnost glavnih svjetskih valuta.

MMF je u rujnu ove godine iz toga fonda dao 283 milijarde dolara valadama kako bi suzbile gospodarsku krizu. Soros tvrdi da je više od 150 milijardi dolara u fondu ostalo netaknuto pa bi to sada trebalo usmjeriti za pomoć zemljama u razvoju kako bi se lakše nosile s problemima globalnog zagrijavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:16