ŠOK I NEVJERICA

ŠPANJOLSKA VEĆ 10 DANA TRAGA ZA DVOGODIŠNJAKOM KOJI JE UPAO U DUBOKU RUPU Kamere su snimile vrećicu sa slatkišima, od nedjelje nema znakova života

 
 Reuters

MADRID - Pokušaji da se spasi dvogodišnji dječak koji je prije deset dana upao u bunar u mjestu Totalanu na jugu Španjolske naišli su na poteškoće jer su inženjeri morali proširiti drugi bunar, paralelan s onim u kojeg je upao dječak, prije nego iskopaju tunel između njih.

Dječak Julen upao je u 110 metara duboku rupu kada je šetao s roditeljima na otvorenom prostoru pored jedne farme u tom mjestu pokraj Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara. Spasitelji vjeruju da se dječak nalazi na dubini između 70 i 80 metara.

Inženjeri su protekli tjedan iskapali zemlju kako bi napravili paralelan otvor u zemlji dubok oko 60 metara, prije nego krenu u kopanje horizontalnog tunela dugačkog 4 metra između te dvije rupe. Nadali su se kako bi tijekom utorka mogli proći tunelom u potragu za Julenom no to je zbog tehničkih problema na dubini od 40 metara bilo onemogućeno. Rupa u koju su htjeli ugurati cijev bila je preuska pa su ju morali proširiti.

"Nastavljamo raditi bez odmora kako bi smo što prije stigli do Julena. Osjećamo da smo sve bliže", rekao je inženjer Angel García na konferenciji za medije. Inženjeri su zatim iskopali rupu do dubine od 60 metara te se nadaju kako bi se tijekom srijede mogli spustiti u dubinu.

Radnici će ondje biti spušteni u kapsulama pomoću dizalice. Zatim će prije prokopa tunela morati metalnim cijevima učvrstiti i stabilizirati prostor. Za pravljenje horizontalnog tunela dugog četiri metra koristit će pijuke i svrdla no zbog uskog prostora u tom će prolazu moći biti samo dvije osobe.

Angel Garcia, delegate of Malaga's Civil Engineers, holds a notebook with a drawing during a news conference showing the area where Julen, a Spanish two-year-old boy, fell into a deep well eight days ago when the family was taking a stroll through a private estate, in Totalan, southern Spain January 21, 2019. Picture taken January 21, 2019. REUTERS/Jon Nazca
REUTERS
Crtež koji prikazuje područje na kojemu je pao dječak

A miner rescue team arrives to the control center at the area where Julen, a Spanish two-year-old boy, fell into a deep well nine days ago when the family was taking a stroll through a private estate, in Totalan, southern Spain January 22, 2019. REUTERS/Jon Nazca
REUTERS

A banner that reads
REUTERS

A drill works where Julen, a Spanish two-year-old boy, fell into a deep well a week ago when the family was taking a stroll through a private estate, in Totalan, southern Spain January 20, 2019. REUTERS/Jon Nazca
REUTERS

Kamere spuštene u dubinu rupe u koju je upao Julen snimile su vrećicu sa slatkišima koju je dječak imao, i to na dubini od 70 metara. Mekana zemlja onemogućila je kameri da ode dublje. Nije bilo znakova života nakon što je dječak upao ondje u nedjelju 13. siječnja.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je na konferenciji za medije kako spasitelji rade "rekordnom brzinom" te da im je potreban "završni potez da izvuku Julena van".

U Totalanu, mjestu s oko 700 stanovnika, svi se još uvijek nadaju sretnom završetku. Stanovnici nastoje pružiti utjehu uplakanim roditeljima i pokušavaju pomoći. Spasiteljima stižu poruke podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:21