EUROPSKI IZUZETAK

Španjolska živi bez covid potvrda, u WHO-u misle da su im epidemiju suzbile maske, drugi to dovode u pitanje

Razlog za relativnu bezbrižnost je vrlo visoka stopa procijepljenosti, blizu 90% stanovnika starijih od 12 godina je cijepljeno

Noćni klubovi u Barceloni 

 Davide Bonaldo/Ddp Usa/Profimedia

S više od 2,2 milijuna novih slučajeva zaraze te premašenih 28.000 smrtnih slučajeva u proteklom tjednu, Europa je postala globalni epicentar covida-19, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Pritom su u nekim zemljama zabilježene rekordne brojke od početka pandemije.

Državni čelnici bore se za obuzdavanje koronavirusa prije blagdana. Austrijski kancelar Alexander Schallenberg od ponedjeljka praktički kažnjava jednu trećinu Austrijanaca starijih od 12 godina koji su i dalje necijepljeni, zabranivši im napuštanje domova osim radi odlaska na posao ili kupovinu osnovnih namirnica.

Danska opet uvodi obvezu covid potvrda, nakon što ih je ukinula u rujnu. Nizozemska zatvara barove i restorane u 20 sati, a u Njemačkoj, kancelarka na odlasku Angela Merkel moli 32 posto necijepljenih Nijemaca da se cijepe, vraća maske u škole i razmišlja o lockdownu. Razmatra se i prijedlog za uvođenje PCR testa čak i za ulazak u autobus.

U istočnoeuropskim zemljama kao što su Bugarska i Rumunjska, sa stopom procijepljenosti od 24 posto, odnosno 36 posto, bolnice i mrtvačnice su krcate. Populacije koje oklijevaju s cijepljenjem, osobito na istoku Europe, niže temperature, ponovno otvorene škole, slabljenje učinkovitosti cjepiva te češća putovanja pomogli su stvoriti savršenu oluju za novi val. Riječ je o četvrtom, petom ili šestom valu u Europi, ovisno o tome kako računate.

- Pred svima nama je trnovit put, izjavio je dr. Richard Pebody, koji vodi tim za visokorizične patogene pri ogranku WHO-a u Europi.

Dok većina Europljana ima tjeskobne napade zbog covida-19 i 'mjera' koje ga prate, u Španjolskoj se nastavlja la buena vida. Terase kafića i restorana su krcate u Španjolskoj, pije se sangrija i jedu tapasi do dugo u noć, klubovi su opet otvoreni, ljudi se zabavljaju na plažama i vinskim festivalima, a za to im ne treba covid potvrda. Stopa zaraze u Španjolskoj u posljednjih sedam dana iznosi 46 na 100.000 stanovnika. Primjerice, u Austriji stopa zaraze na 100.000 stanovnika iznosi 851, u Nizozemskoj 539 te Sloveniji 1058.

Razlog za relativnu bezbrižnost diljem Španjolske je vrlo visoka stopa procijepljenosti, blizu 90% stanovnika starijih od 12 godina je cijepljeno, rekao je dr. Daniel Lopez-Acuña, bivši direktor Zdravstvene akcije u krizi WHO-a. Uz to, Španjolska nikada nije ukinula osnovne mjere zaštite, poput nošenja maski u zatvorenom prostoru.

- Španjolska stoji posebno dobro u usporedbi s drugim europskim zemljama, rekao je Lopez-Acuña za Yahoo News. Smatra da zasluge za to pripadaju zdravstvenim agencijama, činjenici da španjolska javnost prihvaća znanost te obvezi nošenja maski u školama, što je u kontradikciji s činjenicom da u drugim državama koje imaju strogu i sveobuhvatnu primjenu nošenja maski stopa zaraze snažno skače, a i sama Španjolska je bila suočena s izuzetno teškim valovima zaraze u trenucima kada su se maske morale nositi i na ulicama.

Nakon što su bili zatvoreni više od godinu dana, noćni klubovi su se ponovno otvorili tek u listopadu. Španjolska vlada zahtijevala je od pješaka da na zebri nose maske čak i vani sve do prošlog lipnja.

- Većina Španjolaca ima razvijenu svijest o mjerama zaštite protiv covida-19, rekao je Lopez-Acuña, ističući da Španjolci prihvaćaju socijalno distanciranje i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

- Čak i na ulicama veliki dio stanovništva još uvijek nosi maske, rekao je.

Dr. Pebody iz WHO-a poručuje da Europa pokušava naučiti lekciju iz "uspješnih priča" koje stižu iz Španjolske.

Istaknuo je da su Španjolska te susjedni Portugal, gdje je 87 posto stanovništva primilo obje doze cjepiva, "trenutačno u dobroj poziciji", iako Portugal najavljuje vraćanje nekih restriktivnih mjera s obzirom da se i u državi za koju se donedavno govorilo da 'nema više koga cijepiti' zaraza ponovno širi.

- Povećani broj infekcija i smrtnih slučajeva diljem Europe imat ćemo i u Sjedinjenim Državama ususret nadolazećim blagdanima, rekao je dr. Peter Hotez, imunolog i dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Medicinskom fakultetu Baylor u Houstonu.

- Ono što se trenutačno događa u Europi, gotovo sigurno ćemo vidjeti u Sjedinjenim Državama kada krenu proslave Dana zahvalnosti i Božić. Na isti način na koji su beta i delta varijante koronavirusa zahvatile Europu, doći će i u SAD, rekao je Hotez.

- Ako želimo zaustaviti prijenos covida-19 morali bismo imati najmanje 85 posto cjelokupne populacije potpuno cijepljeno. A to znači cijepljeno s tri doze, poručio je.

Dok se to ne dogodi, preporučuje nošenje maski u zatvorenom prostoru u javnim institucijama, što i dalje ostaje kontroverzna mjera u većem dijelu SAD-a.

Booster doze cjepiva polako postaju dostupne u zapadnoeuropskim zemljama, gdje stručnjaci za javno zdravstvo raspravljaju o tome trebaju li bogate nacije inzistirati na trećoj dozi prije nego što se veći dio svijeta uopće cijepi prvim dvjema, te trebaju li one cijeloj populaciji ili samo starijim osobama i imunokompromitiranim osobama.

Kao odgovor na sve veći broj slučajeva u Francuskoj, gdje je za ulazak u većinu objekata - uključujući barove na terasama, vlakove, muzeje i trgovačke centre - potrebna covid potvrda ili dokaz o negativnom PCR testu - predsjednik Emmanuel Macron zahtijeva da svi stariji od 70 godina dobiju treću dozu. Dok Europska agencija za lijekove (EMA) preporučuje svim zemljama da odraslima daju treću dozu, u Španjolskoj i drugdje ona se trenutno nudi samo imunokompromitiranoj i populaciji od 70 i više godina.

Hotez vjeruje da bi španjolska populacija mogla protratiti svoj trenutni status jedne od rijetkih država u Europi koja nije, kako tvrdi, prisiljena ponovno uvesti policijski sat i lockdown, dok španjolsko stanovništvo ne dobije booster dozu.

Autor knjige o modernim pošastima, stanični biolog dr. Salvador Macip, rođeni Španjolac koji radi na Sveučilištu Leicester u Engleskoj, rekao je za Yahoo News da pesimistično gleda na izglede Španjolske da dulje zadržati trenutni status. Vjeruje da su cijepljenje, preventivne mjere i mediteransko vrijeme koje pogoduje druženju na otvorenom jednostavno odgodili bilo kakav porast na Pirinejskom poluotoku, a posebno je zabrinut da turisti, uključujući necijepljene iz drugih dijelova Europe, mogu doći u Španjolsku bez PCR testa.

Doista, Španjolska postaje željeno odredište za necijepljene Francuze, koji, primjerice, ne mogu ići u restoran u svojoj zemlji bez covid potvrde ili negativnog testa. Macip je rekao da vlade Španjolske i drugih zemalja južne Europe ne žele zahtijevati testiranje od stanovnika drugih europskih zemalja na ulasku u Španjolsku zbog štetnih posljedica na ionako posrnulu turističku sezonu.

- Uvijek se tu radi o ravnoteži između ekonomije i zdravlja, a to je rizik koji Španjolska može preuzeti jer je broj slučajeva malen. No, to nije najsigurnija metoda, rekao je Macip.

I on, poput Lopez-Acuñe, vjeruje da će Španjolska možda morati posegnuti za covid potvrdom koja se koristi u drugim zemljama.

Pa čak i ako Macipa iznenađuje španjolska strategija "otvorenih vrata", javno zdravstvo najviše je ogorčeno postupcima Ujedinjenog Kraljevstva i vlade premijera Borisa Johnsona, koja je, nakon što je do sredine ljeta cijepila polovicu stanovništva, proglasila 19. srpnja Danom slobode i ukinula sve zahtjeve za nošenjem maski za Englesku, iako oni ostaju na snazi ​​u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu.

- U Engleskoj se ponašaju kao da više nema pandemije, tako da nitko zapravo nije svjestan činjenice da virus zapravo cirkulira na vrlo visokoj razini, upozorio je Macip.

Iako je broj novih slučajeva donekle pao, kreće se oko 35.000 dnevno, stopa smrtnosti u Britaniji sada raste. Martin McKee, profesor za europsko javno zdravstvo u Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, također je zabrinut za Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Vidimo da slabi imunitet na covid-19 kod cijepljenih starijih ljudi, pri čemu ne pomaže spora isporuka cjepiva i odgođeno uvođenje cjepiva za mlade ljude u Škotskoj. I dužnosnici javnog zdravstva diljem Europe bili su šokirani kada je Johnson nedavno obišao bolnicu i unatoč tome što su ga više puta tražili da stavi masku, odbio je to učiniti. Ideja da je covid već iza nas duboko zabrinjava one koji prate njegov nastavak putovanja, poručio je.

Macip tvrdi da će covid rasti i padati ovisno o stopama cijepljenja, preventivnim mjerama i godišnjem dobu.

- Dakle, ako se možemo vratiti u restorane i klubove u Španjolskoj, to je sjajno. Ali to ne znači da će tako biti i sljedećeg mjeseca.

Pebody ističe da je sada ipak puno pozitivnija situacija nego početkom 2020. kada je počela pandemija.

Ogroman dio svijeta je cijepljen, istaknuo je, a u zemljama s puno cijepljenih “vidimo smanjenje broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

- Sada imamo puno bolju ideju o tome koje mjere pomažu u smanjenju prijenosa i kako se možemo zaštititi. Sve više učimo kako se nositi s virusom i živjeti s njim. Mislim da je malo vjerojatno da će ovaj virus ikada nestati, rekao je.

U međuvremenu, Španjolci se i dalje zabavljaju. Barem ovaj tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:39