UHIĆENI STRANCI

Spas od nasilja na rijeci Masakr: Opsadno stanje na karipskom otoku, zatvorene sve granice!

Fatalni atentat na predsjednika Haitija izazvao je val osude, ali i straha diljem regije i svijeta
Predsjednik Dominikanske Republike naredio je strogo čuvanje granice s Haitijem
 Erika Santelices/Afp/Profimedia

Predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader naredio je zatvaranje četiri granična prijelaza koja dijele s Haitijem te pojačavanje vojnih straži nakon ubojstva predsjednika Haitija Jovenel Moïsea (53) i ranjavanja njegove supruge Martine (47) u njihovom domu u glavnom gradu Hatija, Port-au-Princeu.

Prva dama Hatija prevezena je u Memorijalnu bolnicu Jackson u Miami zbog kritičnog stanja izazvanog višestrukim ranjavanjem. Iako je trenutno stabilno, liječnici na Floridi drže je pod strogim nadzorom zbog rana koje je zadobila ranjavanjem u bedro, nadlaktice, dlan i abdomen tijekom napada u ranojutarnje sate 7. srpnja. U svojim je izjavama premijer te zemlje, Claude Joseph kazao da se radi o "vrhunski koordiniranom napadu vrlo uvježbane i teško naoružane skupine."

Ubojstvo predsjednika, za koje se sumnjiče strani plaćenici, osudili su svjetski državnici. Kolumbijski predsjednik Iván Duque Marquez ubojstvo je nazvao "kukavičkim i barbarskim činom protiv čitave nacije Haitija."

Među prvima je sućut naciji i osudu čina izrazio španjolski premijer Pedro Sánchez, koji je izrazio bojazan zbog odražavanja atentata na regiju, čime je i Abinader opravdao zatvarnje granica svoje zemlje. "Apeliramo na političke snage u Haitiju da se ujedine u ovoj strašnoj situaciji i prevladaju ozbiljnu krizu u kojoj se zemlja nalazi", napisao je španjolski premijer na svojem profilu na Twitteru.

Dominikanska Republika i Haiti dijele površinu drugog najvećeg karipskog otoka Hispaniola, a kroz povijest su imali vrlo napete odnose. Dominikanska Republika prilikom osamostavljivanja od španjolske kolonijalne vlasti, pripala je pod upravu Haitija, koji je samostalnost od Francuske uspio izboriti ranije. Sredinom 19. stoljeća Dominikanci su zbacili haićansku vlast, a nestabilnost odnosa te dvije zemlje traje i danas.

Gospodarstvo Dominikanske Republike deseterostruko je jače od haićanskog, zbog čega su Haićani često prelazili granicu u potrazi za sezonskim ili stalnim poslom. Tako je i posljednjih dana zabilježena pojačana aktivnost na graničnim prijelazima, a posebice na rijeci koja dijeli dvije države, a nosi znakovito ime - Masakr.

S novim mjerama na snazi, to više neće moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:20