SPAŠENI MORNARI

Specijalci izvršili desant helikopterima i gliserima dok su ih pokrivali snajperi

Smatra se da su migranti ušli na brod neprimijećeno još u Nigeriji te da ih je posada otkrila dan, dva prije incidenta
 Ben Stansall/AFP

U mirno nedjeljno jutro s tankera nedaleko od otočja Isle of Wight, smještenog pred engleskom lukom Southhampton, došao je poziv upomoć.

"Vidim nepozvane putnike na nekoliko mjesta na palubi, pokušavam ih smiriti, ali molim hitno, hitno pomoć", čulo se iz mikrofona kapetana broda Nave Andromeda, koji je plovio pod liberijskom zastavom. Nepozvani gosti bili su, kako javlja Daily Mail, sedmorica migranata najvjerojatnije iz Nigerije, koji su sada uhićeni i nalaze se u nekoliko zatvora na jugu Engleske. Kapetan broda koji je plovio za Southampton prijavio je slijepe putnike nakon što su mu počeli prijetiti, ali situacija se otela kontroli i riješena je u devetominutnoj akciji britanskih specijalaca.

Slijepi putnici su, čini se, suočeni s mogućnosti deložacije, odlučili oteti brod, pisali su britanski mediji, no službene potvrde nije bilo. Ono što je uslijedilo više se očekuje oko Roga Afrike, ali dogodilo se u Engleskom kanalu. Drama na moru, koju su okončali britanski specijalci spustivši se na brod s helikoptera, trajala je deset sati.

Kupovanje vremena

Kapetan je isprva vjerovao da može riješiti problem. Otkriveni su slijepi putnici i on ih je odlučio prijaviti. A onda su napadači preuzeli kontrolu nad brodom, razbili inventar i prijetili da će pobiti posadu.

Posada je muškarce pokušala zatvoriti u jednu od kabina i na taj način kupiti vrijeme do dolaska na obalu, no to je propalo pa je kapetan, slijedeći upute za postupanje u takvim situacijama, posadu od 22 čovjeka poslao u posebnu osiguranu prostoriju, takozvanu "citadelu", koja se koristi za slučaj napada pirata.

Riječ je o neprobojnoj prostoriji koja ima dovoljno hrane i vode za 3 do 5 dana, dvosmjernu komunikaciju, generator električne energije i može primiti cijelu posadu. Kapetan je kopnu pozivima u pomoć prijavio da je dobio prijetnje smrću i da se boji za sebe.

Je li ovo bila otmica?

Talačka situacija, u kojoj su sedmorica vedrila i oblačila brodom, a posada bila u svom bunkeru, potrajala je deset sati. Nije bilo druge, na brod dugačak 230 metara poslane su posebno obučene snage. Dok su im snajperi držali leđa, 16 komandosa iz specijalne jedinice za plovila ubacilo se na brod. Drugi su na brod došli posebnim motkama, ubacujući se na tanker iz čamaca za napuhavanje. Naime, cilj je bio preplaviti napadače, brojčano ih nadjačati. Zahvaljujući uspješnoj akciji nitko od 22 člana posade nije ozlijeđen, a sedmorica otmičara su uhićena.

image
Boats And Ships/Alamy/Alamy /Profimedia

Nave Andromeda, tanker s 42.000 tona sirove nafte, u ponedjeljak oko 2.30 ujutro napokon je pristao pred Southamptonom. Mnoga pitanja još su u zraku. Recimo, policija nije željela otkriti jesu li slijepi putnici bili naoružani, a njihovi odvjetnici su tvrdili da slučaj "sto posto" nije bio otmica broda. Ali, bivši kontraadmiral Chris Parry za Good Morning Britain je izjavio da je događaj svejedno "zvono za uzbunu".

Naime, idući put umjesto slijepih putnika ukrcat bi se mogli teroristi, upozorio je. "Mi smo u jednoj novoj eri masovnih migracija i mislim da ovo obuhvaća mnoge stvari za koje ne želimo da se događaju u našoj blizini", dodao je Parry.

Nave Andromeda otisnula se iz Nigerije prije tri tjedna, a trebala je pristati u Southhampton sa svojim teretom u nedjelju oko 10.30 sati. No oko devet sati kapetan je odaslao poziv u pomoć, dok je brod prolazio uz jugoistočnu obalu Isle of Wighta.

Nakon kapetanova poziva obalna služba se pogotovo pribojala da ima situaciju "Rog Afrike" jer je na radarima uočeno da je brod imao neobičnu putanju, vrludao je lijevo i desno te kružio, što je upućivalo na to da posada nema kontrolu. Komandosi su na tanker stupili u 19.30 sati i završili akciju devet minuta kasnije.

Od izvora bliskih brodarskoj kompaniji doznalo se da su otkriveni slijepi putnici koje je posada pokušala zatočiti u jednu od kabina.

Smatra se da su migranti ušli na brod neprimijećeno još u Nigeriji i da su od tada putovali na brodu. Posada je, vjeruje se, otkrila neželjene putnike dan, dva prije incidenta.

No, vjeruje se da posada niti u jednom trenutku nije izgubila kontrolu nad brodom jer su stalno bili i u komunikaciji s Nigerijom. Ipak, mogućnosti otmice tankera prepunog sirove nafte koji plovi u neku od britanskih luka s teroristima za kormilom već je dovoljno uzburkala tamošnju javnost. Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel izjavila je da su Britanci zahvalni na brzoj i odlučnoj akciji policije i vojske koji su situaciju vratili pod kontrolu osiguravajući sigurnost svih na brodu.

Politički azil

"Mislim da bi ovo mogao biti slučaj u kojem slijepi putnici traže politički azil u Velikoj Britaniji", izjavio je Bob Sanguinetti, izvršni direktor britanske brodarske komore. "Postali su u jednom trenutku agresivni, no nitko nije znao više od toga jer je vladala velika zbunjenost, a u dogovoru s kapetanom država je odlučila djelovati. To se činilo kao najmanje rizična opcija za povratak normale na brod", dodao je.

Najopasnije je more pred Nigerijom, tamo se 2019. dogodilo 73 posto svih otmica

Iako su Rog Afrike i somalski pirati danas najzloglasniji na svijetu, najopasnije vode, kada je riječ o otmicama brodova, pogotovo u onima s taocima, zapravo su vode u Gvinejskom zaljevu, pred Nigerijom i njezinim susjedima.

Tamo se, naime, prema prošlogodišnjem izvještaju Međunarodnog ureda za praćenje piratstva (IMB PRC), dogodilo 73 posto svih otmica brodova i 92 posto svih uzimanja taoca prethodne godine. Britanske specijalne jedinice, suočene s potencijalnom takvom situacijom u vlastitim vodama, pokazale su zube. Riječ je o elitnoj jedinici Kraljevske mornarice, čije su akcije tajne i službeno ih se ne spominje.

"One su trenirane baš za takve situacije. Još otkako imamo naftne platforme u Sjevernom moru, takve su akcije razlog postojanja tih elitnih jedinica. Cilj nam je poslati poruku da se s nama ne smije igrati. Ne očekujte da ćete doći u naše vode i biti slijepi putnici na brodovima koje puštamo, ili da možete doći iz bilo kojeg drugog razloga. Dočekat će vas prikladan odgovor i sila ako treba", objasnio je stručnjak za rizike na moru, umirovljeni kontraadmiral Christopher Parry za Sky News.

U ovom slučaju to možda nije bilo na stvari, ali i drugdje u svijetu stručnjaci kažu kako primijećuju smanjenje broja takvih incidenata. Slučajevi slijepih putnika na brodu za Britaniju vrlo su rijetki. Posljednji poznati dogodio se 2018., i četvorica muškaraca uhićena su nakon divljanja na brodu. Tražili su da ih se iskrca na određenom mjestu na obali Britanije, ali nije, čini se, bila potrebna akcija kao u nedjelju da ih se privede. I ti su se slijepi putnici na brod ukrcali u Nigeriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:51