REPRIZA ČEČENIJE?

‘Specijalna vojna operacija‘ je gotova, počinje ‘antiteroristička operacija‘? Evo što to znači

Putin je lakonski i licemjerno sve obrnuo, a već smo navikli na to da kada Kremlj nešto demantira, vrlo se brzo ta vijest potvrdi kao istinita

Prizor iz okupranog Mariupolja

 Mikhail Tereshchenko/Tass/Pr/Mikhail Tereshchenko/Tass/Pr

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 21. rujna proglasio "djelomičnu" mobilizaciju te 5. listopada potpisao deklaraciju o aneksiji jednog dijela ukrajinskog teritorija - četiri okupirane regije Doneck, Luhansk, Zaporižja i Herson, pojavila su se nagađanja da će se promijeniti i "karakter" ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Šef proruske kolaboracionističke administracije na Krimu Sergej Aksjonov, rekao je da bi se "specijalna operacija", barem kada su u pitanju novopripojeni teritoriji, trebala preimenovati u "antiterorističku operaciju", kako se nazivao rat u Čečeniji od 1999. godine.

Naime, sada kad je u pitanju "ruski teritorij", smatraju u Moskvi, stvari su se promijenile i rat se više ne vodi samo na područjima Ukrajine nego i Rusije, premda tu aneksiju ne priznaje nitko (osim Sjeverne Koreje). No, iz Kremlja je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odmah objavio da zasad neće biti promjene u karakteru i nazivu operacije, ali da su to ionako prerogativi predsjednika i vrhovnog zapovjednika Vladimira Putina. I sam predsjednik Putin nedavno je rekao da "specijalna operacija" ide prema planu i ne treba ništa mijenjati. Osim toga, iz Moskve sada neki traže da se uputi ultimatum Ukrajini (!?) da se njihova vojska odmah povuče s "ruskog teritorija" i prestane s "bezočnim napadima na ruske gradove i stanovništvo".

Iako se zasad neće mijenjati naziv rata u Ukrajini, očito je da se u Kremlju želi izjednačiti čečenski slučaj - kada je ruska autonomna republika Čečenija proglasila izdvajanje i neovisnost - sa situacijom u jugoistočnoj Ukrajini.

Na tom području uveli bi se potpuno ratno stanje i policijski sat, uz potpunu kontrolu kretanja stanovništva te pravo na prisluškivanje osobnih razgovora i čitanje pošte. Rusija je, naime, anektirala i dijelove ukrajinskog teritorija koje njezina vojska ne kontrolira, a borbe koje se vode na tom području već se u prorežimskim medijima naziva "ukrajinskom agresijom na Rusiju". Prema sadašnjoj reakciji iz Moskve, zapadno oružje koje se isporučuje ukrajinskoj vojsci za obranu od ruske intervencije želi se također preimenovati kako bi uporaba tog naoružanja na novoanektiranim područjima označila izravno uplitanje i napad NATO-a na Rusiju.

Vladimir Putin stoga je već najavio da će u borbi za očuvanje "ruskog teritorija" uporabiti sva raspoloživa sredstva, a to je i prijetnja nuklearnim oružjem. Isto tako se opravdava i mobilizacija jer se "mobilizirani rezervni sastav" ne šalje u rat u Ukrajinu, nego u obranu ruskog područja.

Putin je lakonski i licemjerno sve obrnuo, a već smo navikli na to da kada Kremlj nešto demantira, vrlo se brzo ta vijest potvrdi kao istinita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:04