UHIĆENO PET OSOBA

SPEKTAKULARNA PLJAČKA UMJETNINA VRIJEDNIH ČAK 26 MILIJUNA EURA U ITALIJI Objavljen identitet Hrvata koji je izveo razbojstvo u stilu Jamesa Bonda

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2018. u 12:52

Lampedusa, Italija 270211.
Vise od 6000 imigranata iz sjeverne Afrike, uglavnom iz Tunisa stiglo je na otok Lampedusa kroz zadnja tri tjedna. Lampedusa je otok duzine 9 km sa 6000 stanovnika, udaljen 100 km od Tunisa i 200 km od Sicilije.
Na slici: Policija i karabinjeri na ulicama Lampeduse.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Ilustracija

 

Talijanska policija i dalje slaže 'mozaik' oko velike pljačke umjetničkih slika koja se dogodila u travnju prošle godine u Monzi. Nestale su slike 'Svete obitelji', ulje na platnu flamanskog slikara Petera Paula Rubensa i 'Djevojke na travnjaku', slika Pierre Augustea Renoira. Slike su procijenjene na oko 26 milijuna eura.

Talijanski karabinjeri uhitili su pet osoba, među njima i jednog Hrvata, za kojeg sumnjaju da je bio 'mozak cijele operacije'. Riječ je o Nenadu Jovanoviću (44), koji prebavilište ima u Trezzanu, piše Corriere della Sera. Jovanović je imao izraelsku putovnicu, a predstavljao se kao Samuel Abraham Lewy Graham, rabin i izraelski diplomat.

- Cijela operacija bila je dobro organizirana, a Jovanović i njegovi pomagači imali su jasno definirane uloge i zadatke, tvrdi istražna sutkinja Silvia Pasini.

Osim Jovanovića privedeni su i braća Rocco (52) i Francesco C. (49), rodom iz Kalabrije, a sud je naredio kućni pritvor i za G.G. (62) i C.G. (32), oca i sin koji žive u pokrajini gdje se pljačka i odigrala. Ono što istražitelji još uvijek nisu otkrili jest tko zapravo stoji iza cijele operacije, jer teško je za povjerovati da je Jovanović sam mogao organizirati ovako zahtjevnu pljačku.

Netko mu je morao pružiti logističku potporu, netko ga je slao u konzularne urede u kojima je i našao 'plijen'. Istražitelji su pratili čovjeka koji posjeduje dvije galerije, jednu na Sardiniji i drugu u Fulham Roadu (London), i nudio je na prodaju Renoira kolege iz Pijemonta. Tu u priču ulazi 'rabin' koji je bio zainteresiran za kupnju 'dijamanata i slika'.

Zanimanje je potvrđeno nakon prvog telefonskog poziva, nakon čega slijedi prvi sastanak u Sporting Clubu Milana 2, kako bi se definirali obrisi dogovora. Prodajna cijena, na kraju tog razgovora, postavljena je na iznos od 26 milijuna eura, a sam 'rabin' morao je utvrditi mjesto za sklapanje ugovora. On je odabrao sjedište počasnog albanskog konzulata u Brianzi.

Prodavač se predstavio s dvije slike, zatvorene u drvene kutije,  a kao kupci su se pojavili 'rabin' Jovanović i još jedna osoba'. Pod izlikom da žele testirati autentičnost djela, Jovanović i pomagač uspjeli su uzeti slike od prodavača, a 'rabin' se tada pretvara u akcijskog junaka u sceni kakve se ne bi postidio ni James Bond.

Daljinskim upravljačem otvara vrata rezidencije i bježi prema kamionu gdje su ga čekali pomagači. Uskače u vozilo i pred zaprepaštenim prodavačima nestaje u daljinu. Prodavači su ga pokušali uhvatiti, no neuspješno...

Iako su Jovanović i njegovi pomagači uhićeni, policija još nije uspjela pronaći same vrijedne umjetnine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo