AFERA PEGASUS

Špijunska megaafera riješila misterij sudbine princeze Latife: ‘Ubijte me ovdje, ustrijelite me!‘

Princeza se zatvorila u kupaonicu i poslala poruku svojim odvjetnicima: "Pomozite!"
Princeza Latifa
 -/Swns/Profimedia

Bila je oprezna.

Mobitel je ostavila u toaletu kafića. Znala je što njen otac radi ženama koje pokušaju pobjeći.

Sakrila se u prtljažnik crnog Audija Q7. Iz njega je uskočila u Jeep Wrangler koji ju je već čekao spreman. Pojurili su prema Arapskom moru, a onda se prebacili na jet skije kojima je konačno prebačena do prekrasne jahte Nostromo i zaplovila prema obalama Šri Lanke.

Ipak, nije uspjela.

Priča je to o princezi Latifi bint Mohammed al-Maktoum, 32-godišnjoj kćeri vladara Dubaija, koja je vjerovala da je bliže slobodi no ikad, te je mislila da će se uspjeti domoći Sjedinjenih Američkih Država. To joj nije pošlo za rukom. Prema iskazima njezinog "tima za bijeg" koje je objavio ugledni američki Washington Post, princeza je mislila na sve osim na jedno - špijunski software Pegsus kojeg vlada njezina oca koristi kako bi tajno pratila mobilne telefone i njihove vlasnike. Osam dana nakon bijega komandosi su upali na brod zahvaljujući tomu što su preko Pegasusa pratili njezine mnogobrojne kontakte i znali su što se događa i gdje se događa. Kada su naoružani upali na brod, mlada princeza je kriknula:

- Ubijte me ovdje, ustrijelite me! Nemojte me vraćati nazad - vrištala je dok su je snažni vojnici vukli s jahte, svega trideset milja od obale koja bi joj pružila sigurnost. Vojnici su bili neumoljivi i protiv njene volje vratili su je u Dubai.

Program izraelske grupacije

Latifa je kći šeika Mohammeda bin Rashida al-Maktouma, premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpredsjednika i ministra obrane, najmoćnijeg čovjeka u zemlji. Njen bijeg od kuće, točnije pokušaj bijega, dogodio se još 2018., no tek sada su, zahvaljujući opsežnoj istrazi Washington Posta, u javnost isplivali detalji koji su duboko zabrinuli tamošnju javnost koja se pita do koje se sve mjere koristi sporan software.

Program je razvila izraelska grupacija NSO, a čim je u veljači 2018. nestala vlasti su u software unijeli brojeve njezinih poznatih kontakata. Nije potpuno jasno kako je Pegasus, alat prvenstveno razvijen za hakiranje i nadzor, došao do princeze Latife, jer mobilni telefoni nje i njenih prijatelja nisu dostupni za forenzičku analizu. U nekoliko navrata NSO je demantirao tvrdnje da je lista kontakata koji su ubačeni u program služila kako bi se locirala odbjegla princeza.

No, organizacija Amnesty International, točnije njihov Sigurnosni laboratorij, analizirao je podatke sa 67 mobitela koji su bili predmet istrage i u bazi Pegasusa. Od toga je 37 mobitela pokazalo tragove praćenja, 23 je uspješno "inficirano", a 14 se pokušalo "zaraziti". Godinu dana nakon lova na Latifu operativci su uspjeli ući u mobilni telefon još jedne arapske princeze, Haye bint Hussein, šeikove šeste supruge, koja se, prije nego što je pobjegla u London s dvoje male djece, javno pobunila protiv pritvaranja Latife.

Princeza Haya, njena polusestra, njeni savjetnici, trener konja te pravni savjetnici i zaštitari bili su među kontaktima koji su odmah "ubačeni" u sustav početkom 2019. godine, tjednima prije, ali i nakon što je ona izbjegla iz Dubaija. Haya je kasnije na britanskom sudu ispričala kako je bila u smrtnoj opasnosti, prijetili su joj da će ju protjerati i zatvoriti u zatvor u pustinji kao i da je dva puta pronašla pištolj u svome krevetu.

U britanskom procesu odvjetnik NSO-a rekao je kako nema uvid u specifične obavještajne potrebe korisnika usluge kao i da je program mogao biti korišten u sasvim legitimne svrhe i nije morao biti povezan s namjerom praćenja princeza.

No, neimenovani izvor povezan s NSO-om Postu je otkrio da je ta tvrtka lani raskinula sve odnose s vlastima u Dubaiju nakon što se saznalo da je njihova aplikacija dovela do otmice princeze Latife, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice za njena ljudska prava. Suosnivač kompanije Shalev Huijo u nedjelju je rekao kako je uznemiren uslijed novinarskih izvješća koji ukazuju na to da su brojni novinari, ali i druge privatne osobe, hakirani zahvaljujući njihovom programu. Rekao je kako je kompanija u proteklih dvanaest mjeseci iz istih razloga prekinula čak dva ugovora.

NSO tvrdi kako je samo prošlog mjeseca tvrtka obustavila ugovore s pet klijenata, uključujući jednog za kojeg je utvrđeno da je program koristio kako bi nadzirao zaštićenu metu.

Ključna greška

No, i dalje je zanimljivo kako je princeza Latifa uhvaćena, ako je svoj mobilni telefon ostavila u spomenutom kafiću. Njezini pomoćnici kažu da su ključnu grešku počinili članovi posade jahte koji su tijekom plovidbe slali privatne poruke putem interneta, što je istražiteljima omogućilo da saznaju gdje se ona nalazi. Prema dostupnim bazama podataka, njihovi mobilni telefoni dodani su u Pegasusovu bazu u kritičnim trenucima istrage, što kritičari softwarea vide ključnim dokazom kako se ovaj alat može zloupotrijebiti. Pegasus je operativcima omogućio potpuni pristup lokaciji telefona, porukama, kamerama i mikrofonima. Da bi se zaštitila nacionalna sigurnost? Ne, da bi se odbjegla princeza protiv svoje volje vratila na dvor. Šeik pak kaže da je napad na Nostromo bila uspješna akcija sprječavanja otmice njegove kćeri, iako je Latifa ranije objavila video u kojem detaljno objašnjava kako bježi od kuće zbog višegodišnjeg zlostavljanja.

Šeikovi odvjetnici u Velikoj Britaniji i Njemačkoj demantirali su njegovu uključenost u bilo kakvo hakiranje sustava. Dužnosnici u Dubaiju izjavili su da su duboko razočarani "kontinuiranim medijskim špekulacijama", kao i da se princeza Latifa nalazi "u sigurnim rukama obitelji koja je voli".

Post podsjeća kako je Latifin otac njoj omogućio život u raskošnoj palači, u kojoj je mogla uživati u luksuznoj ekstravaganciji. Mogla je jahati šampionske konje ili skakati padobranom. Njen otac, jedan od najmoćnijih arapskih autokrata, predsjeda emiratom koji je pretvoren u jedno od najbogatijih i najluksuznijih središta na svijetu, poznatom po najvišem tornju na svijetu, Burj Dubaiju, ali i nekim od najskupljih i najluksuznijih trgovina na svijetu.

Šeik pazi na imidž

Kada ne upravlja svojim carstvom, šeik je poznat kao vlasnik jedne od najvećih ergela vrhunskih trkaćih konja. Mnogo je uložio i u svoj imidž. Silni su novci potrošeni kako bi se šeika predstavilo kao progresivnog borca za ljudska prava i obiteljskog čovjeka koji brine o 25-ero svoje djece, od kojih se tri kćeri zovu Latifa. Napisao je i knjige, najpoznatija je ona nazvana "Odjeci sreće i pozitivnosti" (slob.prev.), koju je objavio na svom Instagram računu kojeg prati gotovo šest milijuna ljudi.

No, za Latifu, sve je to laž. Ocu zamjera što joj je život isprogramiran do posljednjeg trenutka, ne može se samostalno kretati ili putovati, a slično proživljavaju i njeni najbliži rođaci koji su često također izloženi zanemarivanju ili zlostavljanju.

- Ovdje nema pravde, naprosto ih boli briga, naročito ako si žena, tvoj život je zanemariv. Moj otac brine jedino o svojoj reputaciji. Ako treba, ubit će ljude da zaštiti svoj ugled. Jednom je zapalio kuće kako bi sakrio dokaze svojih nedjela - ispričala je na snimci uoči bijega princeza Latifa.

U ljeto 2000. Latifina starija sestra Shamsa, koja joj je bila poput majke, pobjegla je iz konjskih štala tijekom obiteljskog odmora u Velikoj Britaniji. Tjednima je živjela kao bjegunac, spavala je u londonskim hostelima, te se družila sa svojim poznanicima tako da ih je zvala preko telefona. Nije dugo trebalo, Shamsa je uskoro oteta, utrpana u helikopter i transportirana u Francusku odakle je privatnim zrakoplovom vraćena u Dubai. Latifa je otkrila kako je do svega došlo jer je jedan od Shamsinih prijatelja "zaražen" spornim sotwareom kojim je preko mobilnog telefona praćena lokacija.

Gdje je Shamsa danas, nitko ne zna. U pismu koje ne napisala rekla je da je zatvorena i da je prisilno drogiraju.

- Imaju novac, imaju moć, misle da mogu što žele - napisala je a otada joj nema traga.

Post iznosi tezu kako je Latifa, tada 16-godišnjakinja, pobjegla, dvije godine nakon što je oteta Shamsa, kako bi prešla granicu Omana. Ako je uhite, barem će biti sa Shamsom.

Optužena za nedolično ponašanje

Kada su je uhvatili, bačena je u, kako je kasnije rekla, tamnicu bez prozora u kojoj je bila izložena svakodnevnoj torturi.

- Tvoj otac nam je rekao da te tučemo do smrti - prisjetila se riječi jednog od tamničara rekavši kako nije znala kada je jedan dan počeo ili završio.

Oslobođena je nakon tri godine i četiri mjeseca. Visoki sud optužio ju je za nedolično ponašanje i prebrzu vožnju. Nakon toga je živjela relativno mirnim životom, sve dok se nije sprijateljila sa svojom instruktoricom jahanja, Finkinjom Tinom Jauhiainen.

Latifa nikad nije prestala sanjariti o bijegu. Još 2017. novinaru britanskog Guardiana ispričala je kako s Tininim prijateljom Christianom Elombom te francuskim biznismenom Herveom Jaubertom planira pobjeći iz Dubaija. Za tu je svrhu potrošila oko tristo tisuća dolara svoje ušteđevine.Snimila je i četrdeset minuta dug video u kojem govori: "Ako ovo gledate, mrtva sam ili u jako, jako, jako lošoj situaciji".

Nedugo nakon te snimke mobitel je odbacila u jednom kafiću u Dubaiju i krenula je avantura arapskim morem. U Pegasusu su dodani i brojevi Juana Mayera, fotografa koji je u nekoliko navrata zabilježavao Latifin skok iz aviona. U Pegasusu su završili i brojevi Lynde Bouchikhi, event menadžerice koja je s njom često surađivala, kao i Sioneda Taylora, čiji profil na LinkedInu otkriva da je "radio za vladajuću obitelj", a koji cijeli slučaj nije htio komentirati.

Krenuli su u neizvjesnu plovidbu jedrilicom Nostromo pod američkom zastavom. Plan je bio krajnje jednostavan. Jedrilica je trebala preko Indijskog oceana doploviti do Šri Lanke gdje je odbjegle čekao paket viza za Sjedinjene Američke Države. Plovidba je bila duga pa su vrijeme kratili gledajući "loše filmove i šaljući poruke preko satelitske internet veze" za koju je Jaubert jamčio da je sigurna. No, jedne noći, kad su se već pripremali za san, začuli su zvukove teških čizama na palubi. Kabine su im se odjednom ispunile dimom od kojeg je bilo nemoguće disati. Indijske specijalne jedinice upale su na brod praćene helikopterima, vojnim brodovima i odredom vojnika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Urlali su Latifino ime. Princeza se zatvorila u kupaonicu i poslala poruku svojoj londonskoj odvjetničkoj grupi: "Pomozite!"

Oteli je komandosi

No, komandosi su uspjeli probiti se u brod i vezali Latifine ruke iza njenih leđa. Odvukli su je s jahte pod jakim naoružanjem.

Idućeg tjedna nitko nije znao gdje je Latifa. Njezini suradnici objavili su kako je nestala i prijavili njen nestanak međunarodnim policijskim agencijama, uključujući FBI. Jaubert, Jauhianien i Elombo danima su ispitivani u Dubaiju i nakon toga pušteni. Nitko nije znao gdje se princeza nalazi, a podaci koji su "iscurili" pokazuju da su obavještajci nastavili nadzirati princezine kontakte.

Krajem 2018. princeza Haya složila se sa svojim suprugom šeikom da je Latifa psihički nestabilna žrtva kriminalne organizacije koja ju je htjela oteti. No, to je bila teorija njezinog supruga. Haya je počela sumnjati u nju. Stoga je te godine Haya organizirala psihijatrijski pregled za Latifu koja se nalazila u vili pod jakom zaštitom. Liječnici su rekli da je s mladom princezom sve u redu pa ju je Haya otišla posjetiti. No, kako je kasnije na sudu otkrila, Latifa je bila blijeda, zatvorena u spavaonici koja je poput zatvora, te je jecala kako će učiniti sve da se vrati u normalan život.

Haya je, podsjeća Post, kćer pokojnog jordanskog kralja Husseina, a njena je uloga u Emiratima bila da održava na životu dobar imidž svog supruga u društvenim krugovima. Diplomirala je na Oxfordu i postala prva žena u Jordanu koja je dobila dozvolu za voženje kamiona, a 2000. postala je i prva Arapkinja koja je na ljetnim Olimpijskim igrama skakala konjem preko prepona.

Nakon što je Latifin bijeg neuspio, Haya je ponovno krenula u svoj bijeg. S malenom djecom krenula je prema Londonu gdje je, vjerovala je, sigurna u jordanskom veleposlanstvu. Vjerovala je da će je diplomatski imunitet sačuvati od problema. No, arapski operativci već su joj bili na tragu. U sporni Pegasus već su dodani brojevi telefona visokih dužnosnika tvrtke Quest, britanske kompanije koja je godinama pružala sigurnosne usluge princezi Latifi. Ključni čovjek kompanije Martin Smith te direktor istraga i obavještajnih poslova Ross Smith bili su pod nadzorom, kao i Hayina osobna tajnica te John Gosden, trener njenih konja.

Šeik je pobjesnio i pokrenuo pravnu bitku u kojoj je tražio da se njegova djeca hitno vrate u Dubai. Podaci koji su iscurili pokazuju da je u krug praćenih pomoću inteligentnog softwarea dodana i Hayina polusestra, princeza Asha bint Hussein, kao i niz drugih uključenih u složenu operaciju Hayina bijega.

Ogorčeni šeik u to je vrijeme objavio svoju pjesmu "You lived, You died", (Živjela si, umrla si, prev. a.) što je princeza Haya doživjela kao izravnu prijetnju.

Bitka za skrbništvo pred britanskim sudovima otkrila je brojna neodgovorena pitanja o nestaloj princezi Latifi. Šeik je rekao da je princeza "na sigurnom nakon što je spašena", a da je "Shamsa još bila dijete kada je pobjegla sa samo 19 godina".

Prošle godine sud je ustanovio da je šeik pokrenuo kampanju zastrašivanja princeze Haye te otmice Shamse i Latife.

Sudac Andrew McFarlane rekao je kako su svi argumenti princeze Haye logični i utemeljeni.

No, za pristaše princeze Haye, to je samo simbolična pobjeda. Haya i njena djeca ostali su u Londonu, ali bitka za skrbništvo nad djecom se nastavlja.

Misteriozne fotografije

Tu je i dalje slučaj princeze Latife. Njezini prijatelji ranije ove godine dali su medijima tajno snimljene snimke na kojima se, kako kažu, vidi da ju se drži zarobljenom u vili koju čuvaju zaštitari te da "više nikada neće vidjeti sunca".

- Svakog dana zabrinuta sam za svoju sigurnost i svoj život - kazala je u tajno snimljenom uratku. U travnju su Ujedinjeni Narodi zatražili od Dubaija da pruži jasne dokaze kako je Latifa živa i zdrava. U svibnju, nakon mjeseci tišine, Latifa se pojavila na Instagramu na tri fotografije. Objavila je kako uživa u prekrasnoj večeri u centru Dubaija, nedaleko Burj Khalife, gdje je u društvu s prijateljem.

Naknadne analize pokazale su da nijednu od fotografija nije objavila sama već su to učinili njeni prijatelji Taylor ii Biouchiki. Oni su te navode odbili komentirati.

Odvjetničko društvo odvjetnika Taylora Wessinga, koje tvrdi da zastupa interese princeze Latife, zatražilo je da Latifini prijatelji prestanu govoriti o njoj na društvenim mrežama ter da prestanu s kampanjom "Oslobodite Latifu" jer princezu "to jako uznemirava".

Prenijeli su njenu navodnu izjavu kako "može ići gdje želi" te da "živi svoj život u miru".

Odvjetnik spomenutog društva Postu je rekao kako je Latifa odbila razgovarati o ovoj temi, bilo putem telefona, videa ili "off the record", odnosno neslužbeno. Odvjetnik je kazao kako je Latifa pročitala pitanja te ne želi razgovarati o svojoj prošlosti. Na pitanje kakav je njen trenutni pravni status odvjetnik je odbio odgovoriti pozvavši se na odvjetničku tajnu.

Slučaj nisu htjele komentirati ni vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:56