TURISTIČKA ATRAKCIJA

ŠPILJA NA TAJLANDU POSTAT ĆE MUZEJ, A SNIMAT ĆE SE I FILM O AKCIJI SPAŠAVANJA Otkriveno i kako su dječaci uspjeli ostati tako mirni i pribrani

 Reuters, PR Thai Goverment

Špilja u kojoj su danima bili zatočeni tajlandski dječaci, bit će pretvorena u muzej. Voditelji spasilačke misije kažu kako će se posjetitelji moći upoznati sa svim detaljima operacije, a sama špilja postat će turistička atrakcija, piše BBC.

Osim toga, već dvije filmske kompanije zainteresirane su za otkupljivanje prava na prenošenja nevjerojatne priče na filmsko platno.

U međuvremenu, dječaci se uspješno oporavljaju u bolnici u Bangkoku.

Muzej u špilji

Špilja Tham Luang jedan je od najvećih kompleksa špilja u Tajlandu. Leži ispod planinskog masiva u blizini grada Mae Sai u sjevernoj provinciji Chiang Rai u blizini granice s Mjanmarom.

To područje Tajlanda je prilično nerazvijeno i dosad nije bilo zanimljivo turistima. No lokalno stanovništvo se nada da će špiljski muzej to promijeniti.

‘Područje će postati muzej na otvorenom. Bit će postavljene razne interaktivne mape sa svim podacima o akciji spašavanja i špilja će zasigurno postati prava turistička atrakcija’, rekao je Narongsak Osottanakorn, biši guverner te regije.

No tajlandski premijer Prayuth Chan-ocha upozorava na potencijalnu opasnost za posjetitelje s obzirom da se špilja nalazi u području monsunskih kiša zbog čega je određeni dio godine nedostupna. Upravo iz tog razloga, muzej vjerojatno neće moći biti otvoren za posjetitelje čitavu godinu.

Holivudski film

Čak i prije nego je 13 zatočenih ljudi bilo spašeno, američki studio Pure Flix, koji inače radi inspirativne filmove kršćanske tematike, zainteresirao se za snimanje filma o događaju.

Suosnivač studija, inače žitelj Tajlanda, kaže kako je njegova supruga odrasla s Samanom Gunanom, marincem koji je tragično poginuo tijekom akcije spašavanja.

Međutim, produkcijska kuća Ivanhoe Pictures sa sjedištem u Los Angelesu, kaže da je tajlandska vlada izabrala njih da snime film o događajima u špilji. Kažu i kako će redatelj filma biti Jon M. Chu poznat po komediji ‘Crazy Rich Asians’.

Neki su izrazili zabrinutost da će u filmu fokus biti na međunarodnim likovima umjesto na Tajlanđanima, no Chu je na Twitteru rekao kako će film biti realan i fer prema svim sudionicima.

Tajna smirenosti

12 mladih nogometaša i njegov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja. Krenuli su istraživati špilju, no kako je u međuvremenu palo mnogo kiše koja je poplavila ulaz, ostali su odsječeni i nisu se više mogli vratiti. Zato je pokrenuta velika međunarodna akcija u kojoj je sudjelovalo na desetke ronioca i spasitelja te su dječaci spašeni nakon skoro tri tjedna provedenih u špilji.

Kad su pronađeni, dječaci su bili u dobrom stanju iako izgladnjeli i umorni. Bilo je iznenađujuće kako su dječaci uspjeli zadržati mirnoću nakon tolikog vremena provedenog u mraku špilje i u neizvjesnosti hoće li se uopće uspjeti izvući. No ustanovljeno je da to imaju zahvaliti svojem treneru Ekapolu Chanthawongu (25) koji je nekoliko godina proveo kao budistički svećenik i koji je s dječacima tijekom njihovog zatočeništva u špilji redovito prakticirao meditaciju.

Chanthawong je čak deset godina živio i budističkom samostanu gdje je usavršio tehniku meditacije. Kad su britanski ronioci prvi put našli dječake, oni su upravo bili meditirali. Ta vještina pokazala se ključnom kako bi dječaci zadržali mirnoću koja je na koncu bila i presudna da čitava akcija spašavanja prođe u najboljem redu, piše portal BigThink.

Aisha Wiboonrungrueng, majka jednog od zarobljenih dječaka, rekla je da je meditacija svakako pomogla jer bi u protivnom zavladala panika što bi moglo biti pogubno pogotovo s obzirom na nisku razinu kisika u špilji i nedostatak hrane.

‘Meditacija umiruje te usporava brzinu otkucaja srca, disanje i metabolizam, zatim snižava razinu kortizola i omogućuje bolju iskoristivost kisika. Osoba koja meditira proizvodi i manje ugljičnog dioksida. Osim toga, ta vrsta mentalnog treninga popravlja usredotočenost i suosjećanje’, kaže Leah Weiss sa Sveučilišta Stanford, inače stručnjakinja za meditaciju koja je primila poduku od samog Dalai Lame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:58