SUSJEDSKI ODNOSI

Spor Slovaka i Mađara zbog državljanstva

Mađari koji uzmu mađarsko državljanstvo automatski će izgubiti dosadašnje slovačko
 Reuters

BRATISLAVA - Odgovor nije trebalo čekati dugo - nakon što je mađarski parlament donio odluku o mjerama kojima se Mađarima izvan granica matice zemlje olakšava dobivanje državljanstva, slovački je parlament uzvratio udarac.

Najžurniji postupak

Naime, zastupnici u Bratislavi su po najžurnijem postupku donijeli novi zakon prema kojem će se Mađarima koji žive u toj zemlji, ako prihvate mađarsko državljanstvo, automatski oduzeti slovačko. Za takvav je zakon glasalo 90 od 114 zastupnika prisutnih na sjednici. Anna Belusova, potpredsjednica ekstremističko desnoe Slovačke nacionalne stranke izjavila je da je za sigurnost “jako opasno dati dvostruko državljanstvo manjini koja živi na kompaktnom području duž granice”.

Naime, oko 10 posto od 5,3 milijuna stanovnika Slovačke čine Mađari. Na izborima 2006. godine pobjeđuje Robert Fico, političar ekstremnijih stavova koji u koaliciju uzima SNS. Pod snažnim utjecajem te stranke slovački je parlament prošle godine usvojio sporni zakon o državnom jeziku koji je ozbiljno ograničio korištenje manjinskih jezika, pri čemu je, jasno, najteže pogođen upravo mađarski. Tada je počela razmjena strelica između dviju država, da bi na kraju Slovačka zabranila dolazak mađarskom predsjedniku Laszlu Solyomu koji je trebao posjetiti gradove s mađarskom većinom.

SNS opet na vlasti

Parlamentarni izbori u Slovačkoj će se održati 12. lipnja, a Smer, stranka Roberta Fica, prema svim anketama trebala bi osvojiti oko 35 posto, dok bi kršćanski demokrati (SDKU), vodeća opozicijska stranka, trebali osvojiti oko 13 posto. U parlament bi na izborima ušao i SNS, što znači da bi mogli ponovno biti dio vladajuće koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15