NIŠTA OD SEKSA?

Sportaše će u Olimpijskom selu dočekati 150.000 kondoma, ali organizatori apeliraju: ‘Ovdje ih nemojte koristiti‘

Sportaše će se zamoliti i da jedu sami, da se drže pravila socijalnog distanciranja te da nakon jela očiste plohe koje su koristili
Olimpijsko selo u Tokiju
 Kazuhiro NOGI/AFP

Organizatori 32. Olimpijskih igara koje će se između 23. srpnja i 8. kolovoza održati u japanskom gradu Tokiju natjecateljima planiraju podijeliti otprilike 150 tisuća kondoma, ali ne za upotrebu u Olimpijskom selu budući da će se tamo provoditi epidemiološke mjere i poticati socijalno distanciranje, piše CNN.

Kondomi su se prvi puta počeli dijeliti na Olimpijskim igrama u Seulu koje su se održale 1988. godine kako bi se podigla osviještenost o HIV-u (virus humane imunodeficijencije) i AIDS-u (sindrom stečene imunodeficijencije), organizatori OI u Tokiju rekli su da je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) od njih zatražio da se ta tradicija nastavi.

No, sportašima će se tijekom održavanja Igara govoriti da se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja, što znači da će biti manje prilika za druženje i određene druge aktivnosti. "Kondomi koje ćemo podijeliti nisu za upotrebu u Olimpijskom selu. Sportaši će ih ponijeti kući kako bi tamo podigli svijest o HIV-u i AIDS-u", rekli su organizatori za Reuters.

Organizatori su već odlučili da gledatelji iz inozemstva neće moći doći na OI u Tokio, a oni koji će biti u gledalištima zamoljeni su da ne pjevaju i urlaju jer te aktivnosti povećavaju rizik o širenja koronavirusa SARS-CoV-2. Gledatelji su pozvani da podršku sportašima daju pljeskanjem.

Objedovanje je još jedan problem s kojim se muče organizatori OI. Prvotno se planiralo da stanovnici Olimpijskog sela jedu u velikim halama, od kojih najveća odjednom može primiti 4.500 osoba. Prema najnovijim uputama, sportaše će se zamoliti da jedu sami, da se drže pravila socijalnog distanciranja te da nakon jela očiste plohe koje su koristili.

"Bez kvalitetno implementiranih epidemioloških mjera, jedna je osoba dovoljna da se virus proširi, pogotovo u mjestima kao što je Olimpijsko selo", rekao je u petak Nobuhiko Okabe, stručnjak za zarazne bolesti te jedan od savjetnika organizatora OI u Tokiju za sva epidemiološka pitanja. "Moramo napraviti sve što je u našoj moći da se ne stvori novo žarište, a za to nam treba suradnja svih sportaša i delegata."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 03:06