NAJSKUPLJE IGRE

Protiv Olimpijskih igara dvije trećine Japanaca, ali nemaju moć otkazati događaj

Epidemiolozi upozoravaju da bi se mogao povećati broj slučajeva u zemlji sa 6,5 posto cijepljenih s obje doze i 16,5 posto s jednom
Ilustracija
 Yoshikazu Tsuno/AFP

Olimpijske igre u Tokiju počinju za mjesec dana, ali grad je daleko od euforije i radosnog iščekivanja. Kakve su to Igre kad je sportašima zabranjeno grljenje i rukovanje? Ovo su prve Igre bez stranih navijača, s ograničenim brojem domaćih gledatelja, kojima je zabranjeno navijati. I sa stalnom prijetnjom da će im se zabraniti pristup dvoranama i stadionima.

Ovo su druge Olimpijske igre u glavnom gradu Japana. One u Tokiju 1964. najavile su novu eru za grad koji je ustao iz pepela rata. Simbol tadašnjih Igara bili su ultrabrzi vlakovi, koji su počeli voziti nekoliko dana prije njihova početka. Samo 100 dana prije nego što su se trebale održati druge Olimpijske igre, ti su vlakovi jurili Tokijem poluprazni, prenosi Reuters. Pandemija je zaustavila svijet i lani odgodila Igre, prvi put od njihove obnove 1896. U srpnju bi se u grad trebale sliti tisuće sportaša iz čitavog svijeta, ali atmosfera je drugačija od uobičajene. Ove Igre definitivno će proći u znaku pandemije. Ne mogu uživati kao prošli put, izjavila je jedna starija žena za Reuters. Uopće se ne osjeća kao da se Igre održavaju u njezinoj zemlji.

Odavno je jasno da ove Olimpijske igre neće biti slične prijašnjima, ali organizatori su odlučni u namjeri da se održe jer su u pitanju milijarde dolara od prodaje ulaznica i prava na emitiranje. Umjesto radosti i euforije, Olimpijske igre za Japan su postale dužnost, gotovo teret koji će odraditi reda radi, da se ne osramote, ali bez entuzijazma kakav bi se do jučer očekivao. Pandemija još nije gotova. Japanci na ulicama nose maske. Mnogi i dalje pozivaju da se Igre, najavljene za 23. srpnja, otkažu ili odgode. Poluizvanredno stanje i dalje je na snazi, samo mjesec dana prije početka Igara. Organizatori uvjeravaju da su mjere zaštite maksimalne: Igre će se održati u sigurnom balonu cijepljenih sportaša i cijepljenih članova delegacija, pažljivo odvojeni od domaćina. Ovog je tjedna objavljeno da će maksimalno 10.000 navijača moći pratiti sportske događaje. Izuzetak je otvaranje, kojem će prisustvovati oko 20.000 ljudi.

Ukidanje dozvole

No, i tih 10.000 moglo bi ustvari biti više, jer se u tu brojku, prema riječima izvršnog direktora organizacijskog odbora Toshira Mutoa, neće uključivati predstavnici sponzora i sportski dužnosnici. Odluka o tome da će ipak biti dozvoljena prisutnost domaćih navijača objavljena je u ponedjeljak, nakon sastanka lokalnih organizatora s Međunarodnim olimpijskim odborom, Međuna - rodnim paraolimpijskim odborom, japanskom vladom i vladom Tokija. Pravilo je da će gledališta moći biti popunjena s pedeset posto kapaciteta, ali to vrijedi pri sadašnjoj, niskoj stopi zaraze koronavirusom.

Premijer Yoshihide Suga zalagao se da se navijačima dopusti prisustvovanje, no poručio je da će dozvola biti ukinuta ako se promijene epidemiološki uvjeti. To je ponovila guvernerka Tokija Yuriko Koike. Ako se broj zaraženih naglo poveća, prisutnost publike mogla bi biti zabranjena. Već prije nekoliko mjeseci odlučeno je da će se zabraniti dolazak gledatelja iz inozemstva, a sada bi se zabrana mogla proširiti i na domaću publiku. Epidemiolozi upozoravaju da bi gužva na Olimpijskim igrama mogla jako povećati broj slučajeva s obzirom na mali broj Japanaca cijepljenih protiv covida-19. Samo 6,5 posto stanovništva primilo je obje doze, a također niskih 16,5 posto jednu.

Glavni zdravstveni savjetnik dr. Shigeru Omi pozvao je prošlog tjedna da se Olimpijada održi bez navijača. Održavanje na - tjecanja s gledateljima ne povećava rizik od zaraze samo na stadionima i u sportskim dvoranama; doći će do veće cirkulacije ljudi u prigradskim vlakovima, restoranima i drugim javnim prostorima. No, organizatori uvjeravaju da opasnosti nema. Navijači će biti pod strogom kontrolom: prvo, moraju nositi maske.

Nema navijanja

Drugo, ne smiju navijati. Treće, na - kon natjecanja moraju ravno kući. Organizatori su dosad prodali 3,64 milijuna ulaznica Japancima. No, to je oko 900.000 više od broja mjesta koja će biti na raspolaganju. To najvjerojatnije znači da će vlasnci ulaznica morati proći nekakvu lutriju. Organizatori su očekivali oko 800 milijuna dolara prihoda od karata, ali stvarna brojka najvjerojatnije neće biti veća od polovice tog iznosa.

Sveučilište u Oxfordu navodi da su ovo najskuplje zabilježene OI. Službeni trošak iznosi 15,4 milijarde dolara, ali nekoliko vladinih revizija sugerira da bi iznos mogao biti dvostruko veći. Od toga je 6,7 milijardi ulaganja privatnih investitora. Prodaja prava na televizijsko emitiranje natjecanja nosi 75 posto prihoda Međunarodnom olimpijskom odboru. Još 18 posto prihoda dobiju od sponzora. Otkazivanje Igara u Tokiju stajalo bi Međunarodni olimpijski odbor gubitka od 3 do 4 milijarde dolara prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:00