U OPASNOSTI JE ŠIRA REGIJA

Sprema se kolaps najvećeg europskog gospodarstva: ‘Slijedi domino-efekt, posljedice će osjetiti svi‘

Gospodarski problemi prelijevaju se na ostalih 19 zemalja koje koriste euro, a u opasnosti od recesije je i šira regija

Ilustrativna fotografija

 Michael Kuenne/Zuma Press/Profimedia/Michael Kuenne/zuma Press/profimedia

Njemačka je ovog mjeseca pretrpjela najveći pad poslovne aktivnosti u više od tri godine, podaci su to najnovijeg istraživanja. To je potaknulo strahove da najveće europsko gospodarstvo ponovno pada u recesiju.

Prvotno očitanje indeksa menadžera nabave (PMI indeks), koji prati aktivnost u proizvodnom i uslužnom sektoru, palo je u kolovozu na 44,7 sa 48,5 iz srpnja. To je najniža vrijednost od svibnja 2020., kada je Njemačka počela postupno ukidati ograničenja nametnuta zbog pandemije koronavirusa. Očitanje ispod 50 označava kontrakciju.

Istraživanje je istaknulo pad proizvodnje četvrti mjesec zaredom. Aktivnost u uslužnim djelatnostima je pala prvi put nakon osam mjeseci.

- Svaka nada da bi sektor usluga mogao spasiti njemačko gospodarstvo je nestala. Umjesto toga, uslužni će se sektor pridružiti recesiji u proizvodnji, rekao je glavni ekonomist hamburške komercijalne banke, Cyrus de la Rubia.

Brojke dokazuju da njemačko gospodarstvo ponovno posrće nakon što je iz zimske recesije izašlo s najnižim razlikama. Podaci od ranije ovog mjeseca otkrili su usporavanje industrijske proizvodnje u lipnju koje je veće od očekivanog, potaknuto oštrim smanjenjem ogromnog automobilskog sektora u zemlji.

Njemački gospodarski problemi prelijevaju se na ostalih 19 zemalja koje koriste euro, a u opasnosti od recesije je i šira regija.

Prvotno očitovanje PMI indeksa za europodručje je u kolovozu palo na 47, što je najniže od studenog 2020., pokazala su odvojena istraživanja koja su danas objavili Hamburška komercijalna banka i S&P Global.

De la Rubia ističe da to uglavnom proizlazi iz njemačkog uslužnog sektora.

Oba su istraživanja pokazala zabrinjavajuć porast inflacije u uslugama zbog rasta plaća, a zbog toga bi Europska središnja banka mogla biti manje voljna pauzirati povećanje kamatnih stopa sljedećeg mjeseca.

CNN piše da je situacija gora u Njemačkoj nego u ostatku Europe zbog ‘stagflacije‘ koja je zavladala, a koja se odnosi na toksičnu mješavinu visoke inflacije i sporog rasta.

- Aktivnost se počela smanjivati, a cijene su ponovno skočile. Kad se inflacija ne može ukrotiti u najvećem gospodarstvu eurozone, to je loša vijest za Europsku središnju banku.

Glavni ekonomist za Europu u Capital Economicsu, Andrew Kenningham, rekao je da će gospodarstvo europodručja vjerojatno krenuti u recesiju u drugoj polovici godine, pri čemu će Njemačka vjerojatno biti u najgorem položaju, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:21