ESKALACIJA KRIZE?

SPREMAJU LI SE AMERIKANCI ZA VOJNU INTERVENCIJU U VENEZUELI? Trumpovom savjetniku za nacionalnu sigurnost 'slučajno' je provirio intrigantan papir...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.01.2019. u 14:32

REUTERS

 

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, u ponedjeljak se pojavio na sastanku u Bijeloj kući sa papirom na koje je fotoreporter Reutersa uspio snimiti natuknicu u kojoj piše "5000 vojnika u Kolumbiju", piše USA Today.

Kako je riječ o državi koja graniči s Venezuelom, odmah su krenule špekulacije da američka administracija šalje vojnike u Kolumbiju kako bi pripremili teren za eventualnu intervenciju u susjednoj Venezueli. Nagađanja su dodatno dobila na težini nakon što su Bolton i američki ministar financija Steven Mnuchin objavili da će nametnuti nove sankcije Venezueli.

Naime, ta naftom prebogata država zadnjih pet godina tone u siromaštvo i kaos, a situacija je dodatno eskalirala u proteklih tjedan dana kada se opozicijski lider Juan Guaidó proglasio privremenim predsjednikom Venezuele. Legalni predsjednik države i dalje je socijalist Nicholas Maduro koji je pobijedio na izborima prošle godine, ali kojima vodeći oporbeni političari nisu mogli pristupiti te ih je na kraju oporba potpuno bojkotirala.

SAD i dobar dio američkih država stale su na stranu Guaidó, ali Rusija i Kina i dalje Madura smatraju legitimnim čelnikom Venezuele. To znači da će bilo kakva inicijativa za intervencijom u toj državi biti blokirana u Vijeću sigurnosti UN-a, ali opet ne sprječava Amerikance da sami ili s nekom koalicijom država "uđu" u Venezuelu. U tom duhu je i izjava predsjednika Trumpa koji je rekao da su "sve opcije na stolu" kad je upitan postoji li mogućnost američke vojne intervencije.

 

Kada su novinari upitali glasnogovornika Bijele kuće da li natuknica na Boltonovom papiru znači da se priprema vojna intervencija odgovor je opet bio "Sve opcije su na stolu". Veleposlanstvo Kolumbije nije se izjasnilo o mogućem dolasku američkih trupa.

U međuvremenu, situacija u samoj Venezueli eskalirala je blizu točke koja bi mogla označiti i početak građanskog rata. Više od tri milijuna ljudi već je napustilo državu, gospodarstvo je potpuno razoreno, naftna industrija tone sve dublje, ali Maduro je dio građana i dalje slijepo odan. I još važnije, vojna vrhuška i dalje drži leđa Maduru zbog niza povlastica koje uživaju pod njim. No, i novac za njih bi uskoro mogao nestati, a tada su sve opcije otvorene.

U.S. National Security Adviser John Bolton holds a pad of note paper with a note reading
Jim Young / REUTERS

John Bolton s papirom na kojem stoji natpis "5000 vojnika u Kolumbiju"

 

Guaido: oporba može osigurati mirnu tranziciju i slobodne izbore

Oporbeni pokret Venezuele može osigurati mirnu tranziciju vlasti iz ruku predsjednika Nicolasa Madura i potom održati slobodne izbore, rekao je u utorak za CNN čelnik opozicije Juan Guaido.

"Sigurni smo da možemo osigurati mirnu tranziciju, a potom i slobodne izbore", poručio je Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta koji se prošli tjedan proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje.

Guaido predvodi pokret protiv Madura uz podršku Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja. Za CNN je govorio nakon što je Washington u ponedjeljak uveo sankcije nad venezuelskom državnom naftnom tvrtkom PDVSA u pokušaju stvaranja dodatnog pritiska na Madurovu socijalističku vladu.

Oporbeni lider je kazao i kako će ponuditi amnestiju pripadnicima vojske, kao i Maduru.

Otkrio je kako je više puta razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Guaido je na pitanje o mogućem vojnom rješenju u Venezueli rekao kako su sve opcije na stolu.

Rusija u Venezueli može izgubiti saveznika i milijarde dolara ulaganja

Dok se oko venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura steže obruč, Rusija riskira izgubiti glavnog saveznika u Latinskoj Americi kao i milijarde dolara ulaganja u naftnu industriju i oružje.

Rusija, Kina i Turska su podržale "legitimnog" predsjednika Madura i tako se suprotstavile Sjedinjenim Državama i velikom broju zapadnih zemalja koje su stale uz oporbenog vođu Juana Guaida.

Ako venezuelski predsjednik bude primoran prepustiti funkciju, Moskva bi mogla izgubiti partnerstvo nastalo tijekom mandata Huga Chaveza (1999.-2013.). Od tada je Rusija postala drugi strani kreditor Caracasa, iza Kine. 

Rusija bi mogla izgubiti sve odnose izgrađene tijekom dugog vremena, rekao je Nikolaj Petrov, profesor na moskovskoj Visokog gospodarskoj školi. Ako Maduro padne ozbiljno će porasti opasnosti da izgubimo naša ulaganja, upozorio je Daniel Rezental, stručnjak za Venezuelu na ruskoj Akademiji znanosti.

U prosincu prošle godine je tijekom Madurova posjeta Moskvi, Rusija obećala uložiti 6 milijarda dolara u naftni i rudarski sektor u Venezueli.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo