DAN POSLIJE TRAGEDIJE

SPRIJEČEN JOŠ VEĆI POKOLJ Policija na autobusnom kolodvoru pronašla desetak detonatora, ali pravi šok je uslijedio kada su zavirili u kante za smeće

Reuters

 

Glasnogovornik šrilankanske policije rekao je da su policijski službenici u ponedjeljak na središnjem autobusnom kolodvoru u glavnom gradu Šri Lanke Colombu pronašli 87 upaljača za bombe, piše Reuters.

Policija je upaljače pronašla na privatnom peronu kolodvora u četvrti Pettah. Prvo su pronašla desetak upaljača, ali kada su zavirtili u kante za smeće uslijedio je novi šok - tamo su ih pronašli još 75, piše RT.

Također, na drugom dijelu grada, kraj jedne crkve koja je jučer bila napadnuta, odijeknula je nova detonacija. Svjedok je za Reuters ispričao kako je do eksplozije došlo prilikom čišćenja terena, a navodno je u zrak odletjeo kombi. AP navodi da nije bilo stradalih.

 

 

Snage sigurnosti provode izvide diljem otočne države kako bi otkrili tko stoji iza nedjeljnog napada na crkve i hotele u Colombu u kojem je ubijeno 290, a ranjeno oko 500 osoba.

SITE Intelligence Group, organizacija koja prati aktivnost ekstremista na internetu, u ponedjeljak je objavila da fanatici Islamske države slave napad na Šri Lanki te da neki ga smatraju odmazdom za pokolj u džamijama u novozelandskom gradu Christchurchu.

"Jednako kao i masakr u džamijama. Oko za oko, zub za zub", govore sljedbenici IS-a prema pisanju Rite Katz iz SITE Intelligence Group na Twitteru. "Dok se takvim tvrdnjama napad pokušava uokviriti kao odmazda za Novi Zeland, ovaj se napad vjerojatno planirao pun prije toga", navodi Katz.

 

"Premda se Šri Lanka spominje na kanalima koje IS koristi i osobe iz Šri Lanke spominju kao članovi grupe, Šri Lanka IS-u nije dala znatan broj boraca, barem ne kao druge nacije", dodala je Katz.

Katz Twitteru također piše da je vodstvo Al-Qaede svojim sljedbenicima naložilo da trebaju napasti "križarske borce" u "njihovim bazama" i "centrima gdje se okupljaju", ali su i rekli da ih se ne napada u "crkvama" i drugim mjestima za bogoslužje.

 

SITE Intelligence Group piše da je jedan sljedbenik IS-a objavio fotografije napadača (nazvao ih je "komandosima") koji su na Uskrs izveli napad na Šri Lanki.

 

Daily Mail piše da Katz navodi da je povećan promet na IS-ovim kanalima obično znak da se grupa priprema preuzeti zasluge za neki napad. Na tim kanalima se Alaha poziva da "prihvati" bombaše samoubojice.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo