TVRDI DA NIJE KRIV

Sramota u Mađarskoj: Predsjedniku Schmittu doktorat oduzet zbog plagiranja

Odluka budimpeštanskoga sveučilišta Semmelweisa da Schmittu oduzme doktorat pljuska je i Orbanu koji ga je 2010. uoči parlamentarnoga imenovanja na petogodišnji mandat opisao kao najpogodnijega kandidata
 AP Photo/Richard Drew

BUDIMPEŠTA - Mađarski predsjednik Pal Schmitt u četvrtak je ostao bez doktorata, pošto je višemjesečno natezanje oko mogućega plagijata naškodilo ugledu njegova ureda, a čuli su se i pozivi da podnese ostavku.

Njegov je položaj uglavnom ceremonijalan, ali ostvario je i određenu ulogu u korist svoga saveznika premijera Viktora Orbana jer je potpisao sporne reforme poput retroaktivnoga oporezivanja i uzimanja 14 milijarda dolara iz mirovinskih fondova, a da nijednom nije iskoristio pravo veta.

Odluka budimpeštanskoga sveučilišta Semmelweisa da Schmittu oduzme doktorat pljuska je i Orbanu koji ga je 2010. uoči parlamentarnoga imenovanja na petogodišnji mandat opisao kao najpogodnijega kandidata.

Schmitt, 69-godišnji dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju, tvrdi da nije kriv, a optužbe ne prestaju otkako je novinski portal hvg.hu u siječnju objavio kako su veliki dijelovi njegove doktorske disertacije iz 1992. prepisani od drugih autora bez navođenja izvora.

Semmelweis je proveo vlastitu istragu i oduzeo Schmittu naslov uz obrazloženje da disertacija ne udovoljava znanstvenim i etičkim standardima, objavila je mađarska novinska agencija MTI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:31