KAOS NA KOSOVU

Srbi izašli na ulice! Jedna osoba ustrijeljena, bori se za život, Beograd: ‘NATO mora reagirati‘

Akcija kosovske policije na suzbijanju krijumčarenja potaknula je reakcije stanovništva i incidente u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima
 Ivan Ivanović/Konzervativni pokret ‘Naši‘/Twitter

NOVO 15:3 - Akcija Kosovske policije protiv šverca i krijumčarenja robe je završena. Policija je uhitila osam osoba, od čega troje na Sjeveru (Albanac, Bošnjak i Srbin), ali je u međuvremenu i raspisala tjeralice za još petero osumnjičenika. U pitanju su četiri osobe iz Južne Mitrovice, kao i jedna iz Zubinog Potoka. Iz policije poručuju da nastavljaju s provođenjem intenzivne istrage s ciljem identificiranja i uhićenja drugih osoba koji su bili uključeni u šverc robe, prenosi kossev.info.


15:10 - Ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, za TV Pink kazao je kako je ovdje riječ o 'Kristalnoj noći'.

Dok je srpski predsjednik na putu za Rašku zbog najnovijih događaja, u Rašku idu i svi Srbi sa Sjevera, kaže Rakić.

- Ne znam koliko će ljudi biti, ako treba, doći će i 10, 15 tisuća ljudi, trpjeti ovo više ne možemo i nećemo. I ovo je za nas kristalna noć, ovo je za nas najvažniji sastanak do sad. Ovo je kap koja je prelila čašu, svi ćemo doći na sastanak - kazao je Rakić koji će od Vučića tražiti konkretne odgovore i pomoć.

- Mi moramo imati tu informaciju danas jer ovo je za nas pitanje života i smrti - naglasio je.


14:48 - Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izvijestio je da su dvojica pacijenta koja su ozlijeđena na sjeveru Kosova zbrinuta u toj ustanovi i da je pacijentu koji je upucan izvađen metak, krvarenje sanirano kao i da se nalazi na intenzivnoj njezi.

- Hitno je operiran pacijent koji je upucan u leđa. Metak je prošao kroz desnu lopaticu koja je polomljena i gotovo izašao na prednjoj strani vrata u blizini velikih krvnih žila - rekao je Elek za Tanjug.

Dodao je da je drugi pacijent koji je zadržan primljen s povredama prsnog koša te da je ukupno ozlijeđeno 10 osoba, od kojih je dvoje zadržano na liječenju.

Objasnio je da su se ostali građani uglavnom javljali zbog povreda očiju izazvanih suzavcem i lakših tjelesnih ozljeda od gumenih metaka i da su nakon saniranja ozljeda napustili KBC.


13:53 - Kosovska policija oglasila se priopćenjem u kojem navodi kako su u svim regijama policijsku operaciju proveli bez problema, osim u dijelu Sjeverne Mitrovice gdje su se organizirano okupile kriminalne grupe koje su 'blokirale puteve različitim prijevoznim sredstvima, koristili su plinske boce, šok bombe i ručne bombe te su pucali vatrenim oružjem kako bi spriječili i napali carinske i policijske službenike koji su bili na izvršavanju službene dužnosti, javlja Kosovo online.

'Pozivajući se na stvorenu situaciju, direktnom ugrožavanjem službenika, blokade puteva, upotrebe plinskih boca, šok bombe, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih i oštećenje / paljenje službenih vozila policije Kosova, nužno je bilo poduzeti policijske mjere koristeći neophodna pravna sredstva, u cilju pružanja sigurnosti nad službenicima uključenim u operaciju, građanima na tom području je stvorena mogućnost slobodnog kretanja".

'Kao rezultat pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima u smjeru policijskih službenika, do sada je prijavljeno da su šest policijskih službenika pretrpjeli tjelesne povrede, od čega pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske nacionalnosti. Prema prvim početnim informacijama, jedna od osoba umiješanih u napad na policijske službenike je povrijeđena', stoji u priopćenju kosovske policije. Uhićene su tri osobe.


13:13 - Prema posljednjim informacijama portala Kosovo Online šestoro Srba primljeno je u KBC Kosovska Mitrovica.


12:55 - Premijer Kosova Aljbin Kurti reagirao je nakon akcije kosovske policije u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu i pozvao na smirivanje situacije uz poruku da je akcija završena, prenosi Gazeta express.

- Rano jutros, Kosovska policija je, u cilju borbe protiv krijumčarenja, započela racije na nekoliko različitih lokacija u Prištini, Peći i Sjevernoj i Južnoj Mitrovici - rekao je Kurti i dodao da su tim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da se akcije naređuju i koordiniraju s nadležnim tužiteljstvima i sudovima.

Kako je naglasio, zaplijenjena je i druga roba, koja također predstavlja materijalne dokaze.

- Zločin i kriminalne grupe neće se tolerirati i protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se i spriječiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Sjevernoj Mitrovici da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele ih politizirati i etnizirati - poručio je Kurti.


12:41 - Kosovo online piše kako su neslužbeno doznali da je još jedna osoba ozlijeđena u intervenciji kosovske policije, dok je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, na izvanrednoj konferenciji za novinare, rekao da ih je desetine ozlijeđeno.

Upucan je Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se u kirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život, navodi Petković.

Naglasio je da je do ovoga dovelo 'divljaštvo' Aljbina Kurtija, koji je 'prevršio svaku mjeru'.

- Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu-a upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se s golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju je navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cijela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane Rosu, jasno vam je da je riječ o namjeri psihopata Aljbina Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmjera - ocijenio je Petković, prenosi RTS.

Pokazujući slike zaplijenjenih pakiranja sokova i čokoladica, upitao je je li to krijumčarenje robe zbog koje pripadnici specijalne policije Kosova Rosu upadaju s oklopnim vozilima na sjever Kosova i Metohije, i stvaraju gotovo ratno stanje.


12:14 - RTS javlja kako se nakon incidenta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio na hitan sastanak u Rašku s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, Kfor i NATO da hitno reagiraju i zauzdaju kosovskog premijera Kurtija.

- Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika koju provodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na rub kaosa - istaknula je Brnabić.


11:58 - Prema posljednjim informacijama, jedan Srbin je ustrijeljen u Zvečanu te se trenutno nalazi u teškom stanju.

- Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, ustrijeljen je u predjelu prsnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro, spremamo ga za operacijsku salu kako bi mu izvadili metak. Nalazi se na intenzivnoj njezi i u teškom je stanju - rekao je za Kosovo online kirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Muškarac je navodno ustrijeljen s leđa.

U međuvremenu, pripadnici kosovske policije su se počeli povlačiti iz Zvečana, a putem su se mogle primijetiti čahure.

RTS pak navodi kako je na ulicama sjeverne Kosovske Mitrovice nekoliko vozila zapaljeno.


11:34 - U Sjevernoj Mitrovici u tijeku je akcija kosovske policije, sirene za zračnu opasnost odjekuju gradom, a veliki broj Srba okupio se na ulicama.

Kako prenosi Kosovo online, u Sjevernoj Mitrovici trenutno je u tijeku akcija kosovske policije, koja koristi šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica te se čuju sirene za uzbunu. Prema neslužbenim informacijama, slična se akcija trenutno odvija i u Zvečanu.

Kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih ljekarni gdje provjeravaju carinske papire o nabavci lijekova, a kako navode očevici upali su i u nekoliko radnji. Navodno, radi se o 'akciji sprečavanja krijumčarenja robe', piše Kosovo online.

Nakon što su pripadnici kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenirali protiv okupljenih građana, u Sjevernu Mitrovicu su iz južnog dijela grada pristigli i pripadnici specijalne policije Kosova Rosu. Kako javlja Kosovo online, situacije je vrlo napeta.

U međuvremenu, pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Sjevernoj Mitrovici, a kako pokazuju snimke s društvenih mreža veliki broj građana izašao je na ulice.

Na ulicama su navodno primijećena i oklopna vozila specijalnih jedinica na koja su građani bacali kamenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:05