BORSKI RUDNIK

Srbija: Dječak (6) pao 700 metara duboku provaliju. I preživio!

 Bogoljub Mitraković/EPEHA

BOR - Šestogodišnji dječak teško je ozlijeđen kada je nakon igre s prijateljima pao niz rub 700 metara duboke provalije borskog rudnika , piše srpski Blic.

U nesreći koja se dogodila 8. svibnja, dječak G.S. je zaradio teške povrede glave te krvarenje mozga zbog kojih se nalazio u hipotermiji. Odmah je operiran, no stanje mu se pogoršalo te je prebačen u beogradski Dječju kliniku na odjel neurokirurgije.

- Dječak je po primitku priključen na aparate za disanje i trenutno se ne nalazi u životnoj opasnosti, no pod stalnom je kontrolom liječnika - objasnio je doktor Dragan Zamaklar.

Akcija spašavanja dječaka iz jame trajala je više od sedam sati.

- Sjedio sam pred kućom kada su oko 14,30 sati kada su djeca rekla da mi je sin pao u provaliju. Nismo mogli vidjeti gdje se nalzi, no čuo sam njegov glas - prepričava dramatične trenutke otac Murat L.

Ubrzo su na mjesto nesreće došli borska policija i vatrogasci, no nisu imali adekvatnu opremu za spuštanje stoga su morali čekati pomoć. U međuvremenu trojica Muratovih prijatelja, Halid Useinov, Erkan Ismailov i Suad Igazi počeli su se spuštati u provaliju u nadi da će pronaći malog G. S.

- Kada sam vidio uplašena lica roditelja, bez razmišljanja sam se počeo spuštati. Kada smo poslije sat i pol spuštanja stigli do dna jame, čuo sam jauke i pozive u pomoć dječaka koji je nepomično ležao. Tu sliku ću pamtiti do kraja života. Lice mu je bilo obliveno krvlju, a od straha nisam smio ga micati da ga još više ne ozlijedim - rekao je 24-godišnji Halid.

Kako je pao mrak dok su došli vatrogasci trojica hrabrih mladića zapalila su svoju odjeću kako bi pokazali spasiteljima gdje se nalaze. Ubrzo se jedan od vatrogasaca spustio na užetu i ponio dječaka prema vrhu.

Samoubojstvo zbog duga za struju

Prije godinu i pol dana Ramiz Hajrula iz Bora bacio se u 500 metara duboku jamu borskog rudnika i poginuo. Hajrula je skočio u provaliju napuštenog rudnika bakra zbog neplaćenog računa za električnu energiju od 60.000 dinara (4500 kuna).

Kradu pa prodaju ogradu oko jame

- U više navrata je ograda oko iskopa obnovljena, čak je postavljena i metalna ploča s upozorenjem, ali neko skida ogradu i prodaje je kao sekundarne sirovine. petog svibnja smo obišli prostor i baš na tom mjestu odakle je dječak pao nalazila se ograda.

Sada ćemo je morati ponovo obnavljati, ali vjerujte, ne znam koliko će i to potrajati - navodi Miloš Stojanović, rukovodilac sektora sigurnosti borskog rudnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:27