OSIGURANJE INVESTICIJE

Srbija: EKG i testiranje na AIDS uvjet za dobivanje kredita

Za svote od 40 tisuća eura traže laboratorijske analize i EKG srca dok za je kredite iznad 70 tisuća eura potrebno obaviti kompletni pregled želuca, srca te ergometrija

Što biste rekli kada bi vas u banci prilikom podizanja stambenog kredita zatražili na pregled vaš zdravstveni karton? Naime, u Srbiji je sistematski zdravstveni pregled u određenim bankama postao jedan od glavnih uvjeta za dobivanje kredita za stan, piše beogradska Politika.

Pregled u zdravstvenim ustanovama odabranim po izboru osiguravajućih kuća može stajati između 5000 i 15000 dinara (360-1100 kuna). Toliko se traži za laboratorijske analize krvi i urina, ultrazvuk unutrašnjih organa, test opterećenja srca i virus HIV-a.

Biljana Penić Barišić, direktorica Sektora za preuzimanje rizika u Delta Generali osiguranju, napominje kako banke same kroje poslovnu politiku te da je samo na njima hoće li prilikom zahtjeva za kredit tražiti i klijentovo životno osiguranje. Međutim, sve više klijenata sami uzimaju životno osiguranje jer time, smatraju, 'uz malo ulaganje, osiguravaju sebi i obitelji sigurnost'.

- Ovisi o visini kredita je li liječnički pregled potreban. Za svote od 40 tisuća eura (290 tisuća kuna) traži se osnovni sistematski dok za kredite iznad 70 tisuća eura (iznad 500 tisuća kuna) tražimo prošireni - napominje Penić Barišić.

Osnovni pregled obuhvaća laboratorijske analize i EKG srca dok se u proširenom pregledavaju želudac i srce te obavljaju rendgenska snimanja srca i pluća te ergometrija. Širina pretraga ovisi o klijentovim godinama i visini željenog kredita.

Preglede zakazuje Delta Generali osiguranje u državnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama kako se ne bi previše čekalo.

- Ne radi se o nepovjerenju u druge zdravstvene ustanove već je problem što državni liječnici ne popunjavaju naše upitnike koji su poprilično detaljni pa ne možemo dobiti kvalitetne povratne informacije. Kod nas klijenti to obave kroz 3,5 sata - pojašnjava Penić Barišić.

Na povezanost zdravstvenih pregleda i kredita osvrnuo se i Veroljub Dugalić, glavni tajnik Udruženja banaka Srbije.

- To su pravila banke koje klijenti moraju prihvatiti. Banke se moraju osigurati jer ne daju vlastiti novac nego novac svojih klijenata. Nije nam u interesu dati novac za stan pa da ga nakon ne plaćanja rata banka mora prodavati na tržištu - objasnio je Dugalić.

Prva je taj način poslovanja uvela Societe Generale banka.

- U slučaju smrti korisnika stambenog kredita osiguravajuća kuća isplaćuje banci kredit za stan, a obitelji ostaje stan. Klijent može otvoriti osiguranje kod koje god hoće osiguravajuće kuće - zaključila je Tanja Miljančević, PR Banke.

S druge strane, postoje primjeri poput Alfa Banke koje ne traže osiguranje života pri dizanju kredita, no ukoliko ga klijent ima kamatna stopa mu je manja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:18