ISCURILO VRIJEME

Srbija i Vučić na povijesnoj prijelomnici, u problemima i Dodik: Beograd zna što mu je činiti - i ima samo jedan izlaz

Rezolucijom o vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a traži se uvođenje sankcija Miloradu Dodiku te da Srbija uvede sankcije Rusiji

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/betaphoto/Sipa Press/Profimedia/Milos Miskov/betaphoto/sipa Press/profimedia

U Rezoluciju o vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije, koja je usvojena jučer na plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta, još se jednom traži od Srbije potpora za EU sankcije protiv Rusije, čime bi Srbija dokazala da je spremna dijeliti zajedničke vrijednosti s Europskom Unijom. U istoj se Rezoluciji, koja obuhvaća širok spektar vanjskopolitičkih tema, uvjetuje nastavak pristupnih pregovora Srbije s EU usklađivanjem Srbije sa vanjskopolitičkim stavovima Europske unije, uključujući i onima prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Rezolucijom se traži od zemalja članica Europske unije i uvođenje sankcija protiv lidera entiteta Republika Srpska u BiH Milorada Dodika, kao i protiv svih koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mjere se traže i za ostale organizatore ilegalne proslave dana Republike Srpske.

Zanimljivo je da je u tekst ove rezolucije ušao i zahtjev za istragom protiv povjerenika EU za susjedstvo i proširenje Olivera Verhelyija, zbog sumnji da je namjerno pokušao zataškati značaj demokratskih načela i vladavine prava u nekim kandidatskim zemljama. Iz Skupine Europskih socijalista i demokrata, koji su se pohvalili posebno usvajanjem ovih amandmana, naglašavaju kako je Verhelyi u nekoliko navrata umanjivao značaj napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na demokraciju pa čak i sumnje da je on osobno pomagao separatističkim nastojanjima Milorada Dodika.

Rezolucijom se traži veći angažman Europske unije u svijetu kako bi se učinkovito suočavala s novonastalim okolnostima nakon ruske agresije na Ukrajinu. Predlaže se mjesto za EU u Vijeću sigurnosti UN-a, prelazak na odlučivanje kvalificiranom većinom u nekim vanjskopolitičkim pitanjima u Vijeću EU te jačanje obrambenih kapaciteta unije u suradnji s NATO-m. Rezolucija poziva i na oprez kako bi se spriječio negativni utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu, gdje je sigurnosna situacija osjetljiva.

Njemački zastupnik David McAlister, koji je u svojstvu izvjestitelja sastavio nacrt ove Rezolucije, rekao je da su svi svjesni negativnog utjecaja Rusije na zapadnom Balkanu, ali je pozvao i Europsku uniju na veći angažman u ovoj regiji kako bi se suprotstavila Rusiji, a to se odnosi posebno na ubrzavanje procesa proširenja. On je upozorio EU da ne smije svojim nedjelovanjem u regiji ostaviti prostor drugim vanjskih akterima za djelovanje, uključujući i Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 14:43