OPORAVLJA SE U BOLNICI

SRBIJA OSIGURALA SMJEŠTAJ ZA TITOVU UDOVICU Jovanka će useliti u jednu od četiri ponuđene kuće

U toj kući bit će dok se ne obnovi vila na Dedinju
 CROPIX

Udovici bivšeg doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, Jovanki Broz, država će, nakon što iziđe iz bolnice, osigurati smještaj dok ne bude renovirana oronula vila u kojoj je je živjela od Titove smrti do 23. kolovoza kada je u teškom stanju i polusvjesna primljena u beogradski Urgentni centar, potvrdio je jučer beogradskim novinarima potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić.

On je istaknuo da se Jovanka Broz oporavlja. Dodao je da će sama izabrati jednu od četiri kuće u državnom vlasništvu i u njoj boraviti dok ne završi popravak potpuno oronule vile na Dedinju u kojoj je živjela tri desetljeća.

Osoblje zapuštene vile na Dedinju: 'Jovanku Broz nismo vidjeli pet mjeseci. Cijelo vrijeme je bila na katu kuće'

Ne može stepenicama

- Jovanka Broz uselit će se u jednu od četiri ponuđene kuće koju sama odabere. Sve su prizemnice jer se ne može penjati stepenicama. U toj kući bit će dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, osim smještaja, osigurati i svu potrebnu njegu - rekao je Rasim Ljajić koji je prvi posjetio Jovanku Broz kad je primljena u Urgentni centar i redovito je obilazi. Smještaj za Titovu udovicu Ljajić je našao uz pomoć glavnog tajnika vlade Veljka Odalovića koji se i sam uvjerio u kakvim je uvjetima živjela Titova udovica.

- Ta vila ne ispunjava minimum uvjeta za život. U njoj ne bi mogla živjeti ni zdrava osoba, a kamoli osoba njezina zdravstvenog stanja i godina. U kontaktu smo s obitelji Jovanke Broz i uz njihovu i njezinu suglasnost odabrat ćemo odgovarajuću kuću dok se vila ne renovira. Ona mora živjeti dostojanstveno kako i zaslužuje - rekao je Odalović.

Oronula vila

Vila na Dedinju veličine 750 četvornih metara pripada državi, ali je zapuštena: prokišnjava, zidovi su puni vlage i raspadaju se, a instalacije ne rade. Grijanja ima u samo jednom dijelu vile, a do prije nekoliko godina uopće ga nije bilo.

Prema riječima liječnika Urgentnog centra, stanje Jovanke Broz je stabilno, ali još se ne zna kada bi mogla izići iz bolnice, o čemu će odlučiti liječnički konzilij. Jovanka Broz ima 89 godina i od Titove smrti 1980. živi povučeno, u gotovo potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje.

Prije nepunih mjesec dana u seriji tekstova list Blic je prenio njezinu ispovijest o godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojemu je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila u kućnom pritvoru.

U srpnju 2009. tadašnji srbijanski ministri unutarnjih poslova i socijalne skrbi, Ivica Dačić i Rasim Ljajić, uručili su joj osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu koje nije imala skoro tri desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:27