GREŠKOM TISKANA

SRBIJA URUČILA PROSVJEDNU NOTU SJEVERNOJ MAKEDONIJI Sporna im je poštanska marka s kartom Hrvatske iz doba NDH: 'Odmah je povucite iz optjecaja'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2020. u 21:48

, Image: 382633104, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Makedonska zastava

 

Srbija je u subotu uručila prosvjednu notu otpravniku poslova Sjeverne Makedonije, nakon što je u toj zemlji izdana poštanska marka s kartom Hrvatske iz doba NDH, ističući da takvi pokušaji povijesnog revizionizma "grubo narušavaju" odnose Beograda i Skoplja.

Makedonija je, kako su prenijeli mediji, uoči Dana Europe 9. svibnja, tiskala seriju poštanskih maraka "Sjeverna Makedonija u EU", među kojima i marku posvećenu Hrvatskoj kao zemlji predsjedateljici EU-a, ali s pogrešnom kartom, onom NDH.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u prosvjednoj noti kaže da se radi o "pokušaju povijesnog revizionizma" koji "grubo narušava" bilateralne odnose Srbije i Sjeverne Makedonije i suradnju i stabilnost čitave regije.

Ministarstvo je izrazilo "najoštriji prosvjed povodom tiskanja i izdavanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske", te zatražilo da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja te da vlada Sjeverne Makedonije najoštrije osudi taj potez.

Pošta je objavila da je u seriji poštanskih maraka "postavljena pogrešna karta Hrvatske i drugih zemalja regije i da se zbog toga povlači cijela tiraža od 6000 maraka".

Ta državna tvrtka izrazila je žaljenje zbog greške, navodeći da je cilj bio da se izrazi zahvalnost Hrvatskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-u za podršku koju Zagreb pruža Skoplju.

U srbijanskoj noti se navodi da ministarstvo "objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, shvaća kao neprijateljsku provokaciju usmjerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i kao uvredu za cijeli srpski narod koji je u koncentracijskih logorima te iste NDH stradao u stotinama tisuća".

BiH prosvjedovala zbog makedonske poštanske marke s kartom NDH

 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je u subotu prosvjednu notu veleposlaniku Sjeverne Makedonije u Sarajevu zbog toga što je makedonska pošta objavila poštansku marku s kartom Nezavisne države Hrvatske (NDH) u čijem je sastavu i današnja BiH.

 

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost povodom promocije poštanske marke s kartom ustaške tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključen i teritorij nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije", stoji u priopćenju.

 

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ukazali su na posebnu težinu ovog čina jer dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Europe no pozitivnom vide ispriku koju su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz optjecaja "kojom su probudili duhove prošlosti koji su na ovom prostoru uzrokovali stradanja stotina tisuća nedužnih žrtava pod ustaškim režimom".

 

Ministarstvo je izrazilo nadu da ovaj događaj kojega tumače kao pokušaj revizije povijesnih činjenica neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosa sa Sjevernom Makedonijom.

 

Makedonska pošta se tijekom dana ispričala zbog "nenamjerne greške i tehničkih propusta pri objavljivanju prigodne poštanske marke iz serije 'Sjeverna Makedonija u EU' čiji je cilj obilježavanje predsjedavanja Hrvatske Unijom".

 

"Na tu poštansku marku postavljena je pogrešna karta Republike Hrvatske i drugih zemalja regije i zbog toga se cijela tiraža od 6000 maraka  odmah povlači iz uporabe", naveli su u pojašnjenju.

 

Nešto ranije, i Srbija je uručila prosvjednu notu otpravniku poslova veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Beogradu, naglasivši da se radi o "pokušaju povijesnog revizionizma" koji "grubo narušava" bilateralne odnose Srbije i Sjeverne Makedonije i suradnju i stabilnost čitave regije.

 

Izdvajamo