'TIJANIN ZAKON'

SRBIJA UVELA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA Promjenu kaznenog zakona potkanulo je brutalno silovanje i ubojstvo 14-godišnje djevojčice

 
Policajac ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu i Tijana Jurić u krugu
 Marko Djurica / REUTERS / Facebook

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojili su u utorak izmjene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela, piše B92.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom, što je u skladu s prijedlogom Fundacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana. Riječ je o fundaciji koja je pokrenuta nakon brutalnog mučenja i ubojstva 14-godišnje Tijane Jurić koju je 2014. oteo, silovao i ubio Dragan Đurić.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga kaznena djela za koja je prema važećem zakonu u Srbiji predviđena kazna od 30 do 40 godina, piše B92.

Ta djela su ubojstva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi izvršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...

No, predviđeno je i da osuđenik na doživotni zatvor nakon odležanih 27 godina zatvora može biti pušten na uvjetno izdržavanje kazne.

U skladu s inicijativom Fundacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za kaznena djela određena tom inicijativom. Dakle, to vrijedi za one osobe koji su osuđeni zbog ubojstva djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Pooštravaju se i kazne za zlostavljanje i mučenje, obiteljsko nasilje, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službene osobe u izvršavanju službene radnje, napad na službenu osobu u trenutku vršenja službene radnje, sudjelovanje u grupi koja sprečava službenu osobu u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Izmjene i dopune usklađene su s međunarodnim tijelom koje postavlja globalne standarde u dijelu borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Uvodi se i novo kazneno delo - napad na odvjetnike, što je u skladu s prijedlogom Advokatske komore Srbije. Glasanju je prisustvovao i osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:15