VELIKI ZAOSTATAK

'SRBIJI ĆE TREBATI STOLJEĆE I POL DA STIGNE STANDARD EUROPSKE UNIJE!' Srpska premijerka pobjesnila zbog izjave bivšeg ministra

 
 REUTERS

Srbijanska premijerka Ana Brnabić osporila je u petak ocjenu bivšeg ministra financija u svojoj vladi Dušana Vujovića kako će Srbiji trebati stoljeće i pol da dosegne standard Europske unije i tu njegovu prognozu ocijenila "neodgovornom" prema vladi za koju je radio.

Brnabić je, regirajući na Vujovićevu ocjenu u autorskom tekstu za tjednik NIN od četvrtka, rekla kako se ne slaže s tim da netko tko je "do jučer" bio član vlade sad iznosi ocjene kao neovisni stručnjak, istaknuvši da je „to neodgovorno“ i prema kolegama s kojima je radio u vladi.

Vujović je u tekstu za NIN ocijenio kako će Srbiji, nastavi li sadašnjim tempom, biti potrebno još više od stoljeća i pol da dosegne standarde zemalja Europske unije.

„Ako bi bruto nacionalni dohodak (BDP) nastavio rasti istim tempom kao u posljednjih 10 godina, od početka globalne krize, bit će nam potrebno 185 godina da dosegnemo realnu kupovnu moć 15 starih članica EU“, ocijenio je Vujović.

Brnabić je reagirajući na ocjene iz tog teksta novinarima rekla kako Srbija kasni jer tek sad u državi uvodi „temeljni red i zdrav razum“, a na razvoj može računati onda kad se postave ti temelji.

Beogradski mediji u istom kontekstu prenose i ocjenu aktualnog ministra financija i Vujovićeva naslijednika u vladi Siniše Malog da je „Srbija 20 i više godina propadala“, te da je važno što je aktualna vlast „uspjela stabilizirati stanje“.

Mali poručuje kako aktualna vlada „nije kriva što se zemlja urušavala 30 godina“, prenijeli su danas beogradski mediji.

Srbijansko Ministarstvo financija priopćilo je danas da je suficit u držanom proračunu na kraju 2018. bio 32,2 milijarde dinara (oko 271,7 milijuna eura).

Za 2018. bio je planiran deficit od 32 milijarde dinara, tako da je ostvareni rezultat bolji za 64,2 milijarde dinara, istaklo je ministarstvo financija.

Javni dug Srbije u prosincu 2018. je iznosio 23,01 milijarda eura ili 53,6 posto BDP-a. Na kraju 2017. javni dug je bio 23,22 milijarde eura, što je iznosilo 57,9 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:06