KONTROVERZNI ISTUP

SRPSKI PATRIJARH ZAPALIO ODNOSE S CRNOM GOROM 'Položaj Srba u Crnoj Gori može se usporediti s onim u NDH!'

Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, Milo Đukanović
 Marko Đurica, Goran Mehkek, Stevo Vasiljević / REUTERS, HANZA MEDIA

Srbija predsjednika Aleksandra Vučića stalno želi sebe predstaviti kao "čimbenik mira i stabilnosti" na Balkanu tako da svima mjeri dozu fašizma i srbofobije, ali realnost je, čini se, posve drugačija. Beograd, naime, otvara fronte sa svima u okruženju, dobrim dijelom i zato da skrene pažnju vlastite javnosti s vrlo loših pregovaračkih pozicija oko Kosova.

Sada je buknuo, stalno tinjajući, sukob s Crnom Gorom. "Milo (misli se na crnogorskog predsjednika Đukanovića) gori od Pavelića!" vrište naslovnice nekih beogradskih novina. Crna Gora našla se pod baražnom vatrom. Kašu je zakuhao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej koji je u intervjuu prosrpskom podgoričkom listu Dan rekao da se položaj Srba u Crnoj Gori može usporediti s onim u NDH, a odnos prema SPC-u kao u vrijeme Osmanskog Carstva. Naime, patrijarh Irinej osvrnuo se na informacije kako bi se imovina Mitropolije crnogorsko-primorske SPC-a mogla "oduzeti". Riječ je o imovini "ukinute", a potom ponovno revitalizirane Crnogorske pravoslavne crkve, kojoj su otete crkve, manastiri i imovina te uglavnom predani u vlasništvo SPC-a. Rad autokefalnog CPC-a dokinut je ukazom kralja Aleksandra 1920. godine.

U Crnoj Gori djeluje nekoliko prosrpskih i proruskih stranaka koje su protiv neovisnosti i državnosti Crne Gore, članstva u NATO-u i EU te traže ukidanje priznanja neovisnosti Kosova. Zastupnik Nove srpske demokracije u crnogorskoj Skupštini, Jovan Vučurović, kaže kako su na djelu "teška diskriminacija i državni teror nad Srbima". Podsjetimo da su neki čelnici prosrpskih stranaka - Andrija Mandić i Milan Knežević - prema optužnici upetljani u pokušaj neuspjelog državnog udara u listopadu 2015. godine.

Govoreći o stanju Srba u Crnoj Gori, osim usporedbe s NDH, patrijarh Irinej izjavio je kako "ni danas u Hrvatskoj nije bolji položaj Srba", što valjda podrazumijeva da je i današnja Hrvatska - NDH. Govoreći o suverenoj Crnoj Gori, patrijarh je rekao da je "Crna Gora pravoslavna i srpska zemlja".

Crnogorski književnik Milorad Popović smatra da ova izjava patrijarha Irineja nije nikakvo iznenađenje jer je iskaz poznate "velikosrpske duhovne i političke matrice". Popović ističe kako "je to višedesetljetna propaganda koja sve što nije srpsko proglašava antisrpskim, a pritom brutalno negira i omalovažava nacionalnu posebnost Crnogoraca".

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović zatražio je od patrijarha Irineja da demantira svoje izjave o položaju Srba u Crnoj Gori.

Srbijanski politolog Cvijetin Milivojević smatra kako je "navika sadašnje srbijanske političke oligarhije da kada postoji neki prioritetni problem, kao sada Kosovo, po pravilu svoje nacionalne mišiće pumpaju otvarajući neka nova žarišta koja su u ovom trenutku periferna".

Režim Aleksandra Vučića stalno potencira "fašizme u okruženju", pogotovo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a nedavno je kazao kako su se Srbi borili s njemačkim, hrvatskim, talijanskim, mađarskim i bugarskim fašizmom, zaboravljajući spomenuti onaj koji bi Srbima trebao biti prioritetni - srpski.

U Srbiji se rehabilitiraju Draža Mihailović i Milan Nedić, ali i Slobodan Milošević i Ratko Mladić. Priprema li Vučić, zapravo, ovim udarima na susjede priznanje (gubitka) Kosova koje će dočekati u sukobu s cijelom regijom? No, on ionako voli izigravati žrtvu, a Srbe antagonizirati sa svima, ignorirajući vlastiti fašizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:53