MINISTRE, SJEDI, JEDAN

Srpski šef prosvjete svojim izjavama potpuno je promašio. I u Srbiji su mu to odmah rekli

Traži ministar “krupan preokret”, iako nije objasnio kako. Možda misli da bi trebalo zabraniti mobitele!?

Nešto više od tisuću građana Beograda poslalo je jasnu poruku nadležnima na okupljanju u glavnom gradu Srbije

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Nevjerica, zgroženost, tuga i pozivi da se na svim razinama društva mora zaustaviti toleriranje nekažnjenog nasilja u javnom prostoru obilježili se srijedu u Srbiji. Tragedija koja je zavila u crno obitelji, djecu na kojoj će ostaviti duboke psihološke tragove, situacija kakve smo viđali u SAD-u i vjerovali da su posljedica ondašnjeg društva i njegovih kontradikcija, nažalost, pojavila se u našem susjedstvu. Poziva na oprez, razmišljanje, propitivanje našeg odnosa prema oružju (zašto bi ono moralo biti u kući), problemima djece koji su stvarni, a ne samo posljedica puberteta i odrastanja i koji traže da im se posvete roditelji prije svega.

Vrijeme neposredno nakon tragedije nije doba kad treba upirati prstom već pokušati prevladati šok i stres kako bi se zatim moglo razborito i odgovorno istražiti uzroke, povode, pregledati širi društveni okvir. Nije to doba za politikantstvo.

Nesvjestan je toga bio srbijanski ministar Branko Ružić. Obraćajući se javnosti rekao je da je “Srbija također nažalost i dio onog svijeta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogeni utjecaj videoigrica i zapadnih vrijednosti. Svima je jasno da je potreban krupni preokret i sustavno nalaženje rješenja kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja kakav je u zapadnim društvima”, prenosi jutarnji.hr.

Ministar Ružić je odgovornost lijepo prebacio na druge apostrofirajući “zapadne vrijednosti” i sad već vječnog krivca video igrice - kad se usporedi broj djece koja ih u Srbiji igra s jednim koji je u njima možda pronašao poriv jasno je da nije riječ o igricama nego pojedincu. Traži ministar “krupan preokret” tvrdeći da je ova tragedija “društveno prihvatljiv model ponašanja u zapadnim društvima”. Kojima to, Sloveniji, Francuskoj, Finskoj? Na istoku toga nema? Što je to htio poručiti, da treba zabraniti moderne telefone?

Odgovorili su mu u Srbiji, ne imenujući ga. Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković upozorila je da se nasilje, vidljivo u cijelom društvu, "prelilo na škole" koje "više nisu sigurne". Neformalna udruga srednjoškolaca "I mi se pitamo" ocijenila je da današnja tragedija "predstavlja poraz društva i kulminaciju zanemarivanja mladih". Mladi od rođenja žive u društvu u kojem prevladava nasilje, a u medijima u udarnim terminima i javnom prostoru svakodnevno možemo vidjeti promicanje nasilja koje prolazi nekažnjeno, istaknuto je u priopćenju.

U brojnim osudama masakra, koje stižu iz stranaka, organizacija i udruga, poručuju da je tragedija u osnovnoj školi "posljedica tragičnih društvenih okolnosti i generiranja nasilja koje se godinama promiče u javnom prostoru". “Sva tragedija, sav nemar, nepoštivanje Ustava i zakona ove zemlje, promicanje nasilja i kriminalaca, reality showa, fantoma stekli su se u oružju i streljivu koju je u školu donio četrnaestogodišnji dječak", jedna je od ocjena u povodu današnje tragedije.

Ništa tu ne treba dodati. Ministre, sjedi, jedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 07:11