KRIZA NA JAMAJCI

Stanovnici slumova SAD-u: Svi do jednog ćemo umrijeti za našeg Dudusa

Trgovac drogom i kriminalac zdušno pomaže ljude iz sirotinjskih dijelova Kingstona (odakle je i Bob Marley) pa su mu ljudi ondje odani do smrti
In this photo taken Thursday, May 20, 2010 a demonstrator displays a cardboard with a message in support of Christopher "Dudus" Coke during a march in Kingston. Jamaican Police have an arrest warrant for "Dudus", who allegedly leads one of Jamaica's drug gangs and is sought by U.S. authorities on drug and arms trafficking charges but residents of West Kingston neighborhoods have set up barricades to prevent the police for entering the slums to execute the order. (AP Photo/The Jamaica Gleaner, Ian Allen) ** JAMAICA OUT **
 AP

KINGSTON - Kao što je Isus Krist umro na križu za ljude, tako ćemo i mi za Dudusa - poručili su Jamajčani prošlog tjedna kad su se suočili s viješću da vlasti ipak planiraju uhititi i izručiti SAD-u 42-godišnjega Christophera Cokea zbog optužbi za krijumčarenje droge i oružja.

Bio je to prijeloman trenutak u kojemu se Jamajka jednostavno rascijepila. Ulicama su, sukladno obećanju, zavladali neredi i sukobi do zuba naoružanih pripadnika bandi i policije, koji su dosad odnijeli najmanje tri ljudska života.

Mitska figura na otoku

Naime, za obične je Jamajčane Christoper Dudus Coke (ili Shortman, Bossy, “predsjednik”, Presi ili “general”) mitska figura, karipski Robin Hood - poslovni čovjek koji njihovu djecu šalje u škole, dijeli im sendviče na ulici i gradi medicinske centre. Za američke vlasti, pak, on je jedan od najopasnijih narkobosova na svijetu, šef zloglasne međunarodne bande Shower Posse, poznate po navici da neprijatelje “otušira” mecima, koju se krivi za tisuću ubojstava po Jamajci i SAD-u 1980-ih godina, kao i korištenje žena kao kurira za krijumčarenje narkotika.

Iako na prvi pogled suprotne, obje su verzije točne, zbog čega stručnjaci Dudusa uspoređuju sa zloglasnim preminulim kolumbijskim narkobosom Pablom Escobarom koji je također pomagao ljudima novcem koji je zgrtao baveći se kriminalom. Coke je jedan od desetak jamajčanskih “mogula” koji su razvili svoja poslovna carstva na marginama društva, kontrolirajući podzemlje i protok narkotika.

Nasilje, ali i filantropija

No, Coke se razlikovao po svojoj “samozatajnosti”, zazirao je od imidža showmana. S vremenom je postao kralj zapadnog Kingstona, područja pod imenom Tivoli Gardens, u kojemu je vladao mješavinom nasilja, korupcije i filantropije.

Svojedobno je vodio tvrtku koja je kontrolirala unosne vladine građevinske ugovore, a šefom Shower Possea postao je 1992. godine kad je njegov otac Lester Coke, odnosno “Jim Brown” ili “Don Dadda”, poginuo u misterioznom požaru u svojoj zatvorskoj ćeliji u kojoj je čekao izručenje u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:09