TRAŽENI ZLOČINAC

STAVIO SLIKU MRTVOG TERORISTA NA INSTAGRAM 'Evo dokaz da štakor više nije živ'

Nejasno je zašto je Kadyrov baš sada, u ovako osjetljivom trenutku za Rusiju, odlučio objaviti ovu fotografiju

Jeziva fotografija na kojoj je mrtvo tijelo najtraženijeg čečenskog terorista Doku Umarova objavljena je na Instagramu. Na svoj profil stavio ju je Ramzan Kadyrov, vođa Čečenske Republike kojeg je postavio Vladimir Putin.

'Za one koji žele vjerovati da je ovaj štakor još živ, evo dokaz da nije', napisao je uz fotografiju.

Doku Umarov, poznat kao čečenski Osama Bin Laden, Putinov je najtraženiji neprijatelj. Optužuju ga za terorizam, otmice, ubojstva i izdaju. Navodno je odgovoran za niz terorističkih napada na Rusiju. Povezuju ga i s najgorim terorističkim napadima poput onog na aerodromu Domodedovo 2011. godine u Moskvi gdje je ubijeno 36 ljudi. Odgovoran je i za teroristički napad na vlak na relaciji između Moskve i Sant Petersburga u kojem je poginulo 75 ljudi.

U travnju, ruski su izvori tvrdili kako Umarov ubijen, ali nisu to potkrijepili nikakvim dokazima.

Nejasno je zašto je Kadyrov baš sada, u ovako osjetljivom trenutku za Rusiju, odlučio objaviti ovu fotografiju. Pritom nije obrazložio kako, gdje i kada je Umarov umro.

'Rekao sam ranije da je Doku Umarov ubijen u specijalnoj misiji. No, razni mediji krenuli su sumnjati u tu informaciju. Kazali su kako nitko nije vidio tijelo. Sada ga možemo javno pokazati', poručio je.

Umarov se spominjao kao najveća prijetnja Olimpijskim igrama u Sočiju, ali vjeruje se kako je ubijen prije njihovog početka. Njegov zaštitni znak je regrutiranje takozvanih 'crnih udovica', ženskih bombaša samoubojica. One su spremne izvršiti masovna ubojstva, a uglavnom ih motivira osveta zbog smrti supruga i sinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:14