ODBACILA TRUMPOVE TVRDNJE

STIGAO ODGOVOR ANGELE MERKEL DONALDU TRUMPU 'Naša statistika kriminala govori sama za sebe. Uvijek se može bolje, ali ovo je vrlo ohrabrujuće'

 Profimedia, TEMP Rex Features

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je tvrdnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je u Njemačkoj došlo do naglog rasta kaznenih djela zbog dolaska migranata podsjetivši na statistike koje pokazuju da je kriminal u njenoj zemlji zapravo u padu.

"Moj odgovor je da je ministarstvo unutarnjih poslova nedavno predstavilo statistike kriminaliteta i da one govore same za sebe", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na upit o najnovijem nizu Trumpovih tweetova.

"Vidimo blago pozitivan razvoj. Uvijek moramo činiti više u borbi protiv kriminala. No to su vrlo ohrabrujuće brojke", dodala je.

Statistike objavljene prošlog mjeseca pokazale su da je kriminal u Njemačkoj 2017. pao za 9,6 posto.

Studija koju je naručila vlada u siječnju je pokazala da je broj nasilnih zločina 2015. i 2016. porastao za oko 10 posto, te da su za takav porast u 90 posto slučajeva bili odgovorni mladi muškarci tražitelji azila.

Trump je u ponedjeljak optužio migrante u Europi za, rast kriminala u Njemačkoj te nasilnu promjenu kulture, dodavši da ono što se događa s imigracijom u Europi predstavlja sličnu prijetnju i u Sjedinjenim Državama.

"Njemački narod se okreće protiv svog vodstva a migracija je uzdrmala već krhku berlinsku koaliciju. Kriminal je u Njemačkoj snažno porastao. Velika greška je što se u cijeloj Europi dopustio ulazak milijunima ljudi koji snažno i nasilno mijenjaju njihovu kulturu!", napisao je Trump u tweetu.

U utorak je Trump u tweetu napisao da je "kriminal u Njemačkoj otkako su primljeni migranti porastao više od 10 posto (dužnosnici ne žele izvijestiti o tim zločinima)". "Druge zemlje su i gore. Budi pametna Ameriko!", poručio je Trump.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je mjeseca, među ostalim, izvijestilo da je u u zemlji u 2017. počinjeno 5,76 miljuna kaznenih djela, najmanje od 1992., što je najniža stopa kriminaliteta u Njemačkoj u više od 30 godina.

U Njemačku je od 2014. došlo više od 1,6 milijuna migranata, većinom muslimana bježeći od ratova i siromaštva na Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:47