HAKIRANJE I PROPAGANDA

ŠTO JE OTKRIO O TRUMPU? Posebni tužitelj podnio izvješće o istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima američkom glavnom državnom odvjetniku

 
 Joshua Roberts / REUTERS

Posebni tužitelj Robert Mueller predao je s velikim interesom iščekivano izvješće o svojoj istrazi uloge Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i navodnom dosluhu kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom, priopćilo je u petak ministarstvo pravosuđa.

Mueller je podnio izvješće glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru, reklo je ministarstvo. Izvješće nije odmah objavljeno, a Barr će odlučiti koliko od njega će učiniti javnim, i nije poznato je li Mueller utvrdio bilo kakvo kriminalno ponašanje Trumpa ili njegove kampanje.

Mueller, bivši ravnatelj savezne policije FBI-aja, istražuje od 2017. je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li republikanski predsjednik kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

FILE PHOTO: Robert Mueller, as FBI director, testifies before a House Judiciary Committee hearing on Federal Bureau of Investigation oversight on Capitol Hill in Washington June 13, 2013. REUTERS/Yuri Gripas/File Photo
Yuri Gripas / REUTERS
Robert Mueller

Trump niječe bilo kakav dosluh i ometanje. Rusija niječe miješanje u američke izbore.

Ruska istraga bacila je sjenku na Trumpovo predsjedništvo i dovelo pred pravosuđe važne osobe među kojima i bivšeg čelnika kampanje Paula Manaforta, savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji su već ili osuđeni ili su priznali krivnju po optužbama koje je iznio Mueller, ali koje nemaju veze s dosluhom, temeljnim predmetom istrage.

Barr, kojega je imenovao Trump u veljači, rekao je zastupnicima u pismu kako bi možda mogao pružiti informacije Kongresu o izvješću još ovoga vikenda.

"Naredni koraci su na glavnom državnom odvjetniku Barru, a mi se veselimo tom procesu. Bijela kuća nije primila niti je informirana o izvješću posebnog tužitelja", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Prema propisima o istragama posebnog tužitelja, glavni državni odvjetnik mora prezentirati Muellerovo izvješće u glavnim crtama demokratskim i republikanskim čelnicima pravosudnih odbora u Kongresu, ali uglavnom ovisi o njemu što će objaviti.

Zastupnici obiju stranaka, među kojima i demokratski predsjednik i najviši republikanski član pravosudnog odbora Zastupničkog doma, odmah su pozvali na brzo objavljivanje Muellerova izvješća ključnim kongresnim odborima i javnosti.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u izbore hakiranjem emaila i propagandom na internetu nastojeći posijati razdor u Sjedinjenim Državama, naštetiti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomoći Trumpu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:19