HAKIRANJE I PROPAGANDA

ŠTO JE OTKRIO O TRUMPU? Posebni tužitelj podnio izvješće o istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima američkom glavnom državnom odvjetniku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.03.2019. u 23:40

U.S. President Donald Trump speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) annual meeting at National Harbor in Oxon Hill, Maryland, U.S., March 2, 2019. REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS

 

Posebni tužitelj Robert Mueller predao je s velikim interesom iščekivano izvješće o svojoj istrazi uloge Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i navodnom dosluhu kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom, priopćilo je u petak ministarstvo pravosuđa.

 

Mueller je podnio izvješće glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru, reklo je ministarstvo. Izvješće nije odmah objavljeno, a Barr će odlučiti koliko od njega će učiniti javnim, i nije poznato je li Mueller utvrdio bilo kakvo kriminalno ponašanje Trumpa ili njegove kampanje.

 

Mueller, bivši ravnatelj savezne policije FBI-aja, istražuje od 2017. je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li republikanski predsjednik kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

FILE PHOTO: Robert Mueller, as FBI director, testifies before a House Judiciary Committee hearing on Federal Bureau of Investigation oversight on Capitol Hill in Washington June 13, 2013. REUTERS/Yuri Gripas/File Photo
Yuri Gripas / REUTERS

Robert Mueller

 

Trump niječe bilo kakav dosluh i ometanje. Rusija niječe miješanje u američke izbore.

 

Ruska istraga bacila je sjenku na Trumpovo predsjedništvo i dovelo pred pravosuđe važne osobe među kojima i bivšeg čelnika kampanje Paula Manaforta, savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji su već ili osuđeni ili su priznali krivnju po optužbama koje je iznio Mueller, ali koje nemaju veze s dosluhom, temeljnim predmetom istrage.

 

Barr, kojega je imenovao Trump u veljači, rekao je zastupnicima u pismu kako bi možda mogao pružiti informacije Kongresu o izvješću još ovoga vikenda.

 

"Naredni koraci su na glavnom državnom odvjetniku Barru, a mi se veselimo tom procesu. Bijela kuća nije primila niti je informirana o izvješću posebnog tužitelja", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

 

Prema propisima o istragama posebnog tužitelja, glavni državni odvjetnik mora prezentirati Muellerovo izvješće u glavnim crtama demokratskim i republikanskim čelnicima pravosudnih odbora u Kongresu, ali uglavnom ovisi o njemu što će objaviti.

 

Zastupnici obiju stranaka, među kojima i demokratski predsjednik i najviši republikanski član pravosudnog odbora Zastupničkog doma, odmah su pozvali na brzo objavljivanje Muellerova izvješća ključnim kongresnim odborima i javnosti.

 

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u izbore hakiranjem emaila i propagandom na internetu nastojeći posijati razdor u Sjedinjenim Državama, naštetiti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomoći Trumpu.

Izdvajamo