NAPUŠEN NA POSAO

ŠTO LEGALIZACIJA MARIHUANE U KALIFORNIJI ZNAČI ZA TVRTKE I NJIHOVE ZAPOSLENE? U nekim profesijama nemoguće je naći radnike koji ne puše travu...

 Pixabay

1. siječnja Kalifornija je legalizirala rekreativnu uporabu marihuane što znači i posve novu realnost za njezinih 40 milijuna stanovnika, piše CBS News. No, u najvećim potencijalnim problemima naći će se tvrtke koje moraju iznaći način kako se nositi sa svojim napušenim zaposlenicima.

Zaposlenici koji koriste marihuanu, ali i oni koji je ne koriste, morat će se suočiti s novim propisima i pravilima te s opasnošću da, eventualno, izgube posao. Naime, ono što će se od ove godine događati u radnim sredinama nije do kraja regulirano.

Tehnički, u svakoj je državi dozvoljeno da poslodavac da otkaz zaposleniku koji bude uhvaćen da koristi marihuanu na radnom mjestu. Takve su stvari zabilježene čak i u liberalnoj Kaliforniji jer poslodavac nije dužan podržavati zaposlenika čak ni ako ovaj marihuanu koristi u medicinske svrhe.

'Zakon je jasan', kaže Sean Luse, zaposlenik ambulante u kojoj se i do sad marihuana mogla legalno nabaviti. 'Poslodavci zadržavaju pravo da svoje zaposlenike testiraju na marihuanu i da im brane njezino korištenje na radnom mjestu.'

Vrhovni sud Kalifornije marihuanu i dalje smatra drogom prve kategorije zajedno s heroinom, LSD-om i ecstacyjem – a to znači nelegalnom.

No u situaciji kad država želi naplatiti porez od uzgoja i prodaje marihuane, to predstavlja dvostruki standard. Da bi se to spriječilo, pristupilo se promjeni zakona. 2013. godine Ministarstvo pravosuđa za vrijeme Obamine administracije odustalo je od izvršne ovlasti kad su u pitanju države poput Colorada i Washingtona koje su legalizirale rekreativnu uporabu marihuane.

'Federalna se vlada jednostavno predala. Neke važne službe poput FBI-a, sad upošljavaju ljude za koje znaju da su korisnici marihuane. Jednostavno nemaju druge opcije s obzirom da je teško naći djelatnike određenog profila, npr. hakere koji bi štitili računalni sistem, a koji ne koriste marihuanu', kaže se u službenom blogu kalifornijske agencije za zapošljavanje.

No vlasnici privatnih tvrtki možda neće slijediti primjer federalnih vlasti. Bi li itko želio leći pod nož kirurgu koji se netom prije operacije napušio? Ili raditi s kolegom koji napušen upravlja viličarom?

Prema podacima statističkog zavoda SAD-a, 2016. na poslu je poginulo 5190 ljudi – najviše od 2008. godine. Stopa ozljeda je 3,6 na 100.000, a najugroženiji su stolari, krovopokrivači, drvosječe i vozači kamiona.

Nacionalno vijeće za sigurnost objavilo je da su posljednje dvije godine najgore po pitanju sigurnosti na poslu. Ima li marihuana ikakve veze s time?

Zasad još ne postoje službena istraživanja koji bi povezala marihuanu i ozljede na radu. Također, mora se naglasiti da su marihuana i alkohol dvije značajno različite stvari. Dok testovi daha i krvi pokazuju neposredno korištenje alkohola, za marihuanu se zna da ostaje u organizmu i puno dulje nakon što njezino djelovanje prestane. Pozitivan test na marihuanu, prema tome, samo bi dokazao da ju je osoba u nekom trenutku koristila. Osim toga, čak je i Američko udruženje vozača automobila priznalo da su testovi na marihuanu manjkavi i nisu znanstveno utemeljeni.

Također, redoviti korisnik marihuane, baš kao i alkohola, može biti u stanju jednako dobro funkcionirati kad je pod utjecajem, od nekoga tko marihuanu konzumira tek povremeno.

Poslodavci iz Kalifornije kažu da će testiranje izbjegavati kad god je to moguće. Najbolji test je, smatraju, pogledati osobu i na licu mjesta procijeniti je li sposoban za posao ili nije. Problem bi se mogao stvoriti kod korisnika koji imaju medicinsku dokumentaciju kojom dokazuju da marihuanu koriste iz zdravstvenih razloga. S obzirom da je u Kaliforniji lako nabaviti takvu potvrdu i s obzirom da zakon ne obvezuje zaposlenika da poslodavca izvijesti da ima glaukom, rak ili koju drugu bolest zbog koje mu je propisana marihuana, u slučaju da dobije otkaz zbog korištenja, teoretski bi mogao tužiti poslodavca radi diskriminacije.

Tu su onda i osiguravajuće kuće koje su u opasnosti s obje strane jer će biti prisiljene isplatiti odštetu zbog ozljede na radu, ali i troškove sudskih procesa kad zaposlenik tvrdi da je nepravedno otpušten.

'Razvoj situacije je munjevit', kaže Christy Thiems, predstavnica osiguravajuće kuće specijalizirane za odštete zaposlenika. 'Marihuana je eksplodirala diljem zemlje i nužno trebamo više istraživanja.'

No problem je što istraživanja ne postoje. Većina istraživanja o utjecaju marihuane datira još iz prošlog stoljeća. Snaga marihuane koja se tad mogla nabaviti bila je mnogo manja od ove danas, a osim što je jača, marihuana danas dolazi i u raznim drugim oblicima poput tableta, slatkiša ili nekih drugih prehrambenih proizvoda koji se lako grickaju na poslu.

No, tko bi trebao napraviti istraživanje? Federalna vlada neće tako lako odvojiti novac za analizu onoga na što i dalje gleda kao na ludost. Hoće li svoje istraživanje napraviti razni uzgajivači i prodavači marihuane? Ako da, hoće li to istraživanje biti pouzdanije od onog, ponešto diskreditiranog, kojeg su radile farmaceutske tvrtke?

Rat oko marihuane i njezine legalizacije tako se nastavlja. Sudski procesi i novi zakoni neizbježno će promijeniti stav politike o problemu, unatoč tome što se federalna vlada i dalje pravi da se to ne događa u njezinom dvorištu. U međuvremenu će se poslodavci pokušati prilagoditi novoj stvarnosti i pod posebnim povećalom držati one za koje znaju da 'puše'. Mnogi će morati napraviti i nove ustupke kako ne bi ostali bez vrijednih zaposlenika te tako postati liberalniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:17