U SIBIRSKOJ ŠPILJI

Što može poći po zlu? Našli su ga u kostima neandertalca starog 50.000 godina i sada će ga oživjeti!

Pretpostavlja se da su neandertalci izumrli upravo zbog virusa, a ova studija prva potvrđuje tu ideju

Špilja, ilustrativna fotografija

 -/designpics/profimedia/-/designpics/profimedia

Najstariji ljudski virusi, uključujući herpes, otkriveni su u kostima neandertalca starim 50 tisuća godina i znanstvenici bi ih uskoro mogli rekreirati, piše Daily Mail. Istraživači iz Brazila identificirali su ostatke virusa kao što su herpes virus, koji uzrokuje prehlade, papillomavirus i adenovirus, poznat kao uobičajena prehlada, kod dva muška neandertalca u ruskoj špilji.

Naime, dosadašnja istraživanja pretpostavljaju da su neandertalci izumrli zbog virusa, a ova studija prva potvrđuje tu ideju. Istraživači se nadaju sintetizirati viruse i zaraziti ljudske stanice u labaratoriju kako bi ih usporedili sa svojim suvremenim verzijama.

image

Herpesvirus, ilustracija

Kateryna Kon/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

"Ovi virusi se tako mogu proučavati zbog svojih reprodukcijiskih i patogenih karakteristika, pa ih uspoređivati s današnjim verzijama", rekao je Marcelo Briones, glavni autor studije. "Skeptičan sam oko toga hoćemo li to moći izvesti, s obzirom na to da ne razumijemo kako je DNK virusa uništen i kako rekonstruirati obnovljene djelove u cjeloviti viralni genom."

Ostatke neandertalca pronašli su u sibirskoj Chagyrskaya špilji. Rezultati su utvrdili da ostaci virusa nisu zaraženi od mogućih predatora koji su se hranili neandertalcima ili od modernih ljudi koji su možda rukovali kostima.

Adenovirus uzrokuje simptome prehlade kod modernog čovjeka i može uzrokovati infekcije u krajnicima, adenoidima i drugim mukoznim tkivima, dok od spolno prenosivog papiloma virusa mogu razviti genitalne bradavice i rak.

Istraživači vjeruju da su upravo herpesvirusi "mogli biti uzrok izumiranja neandertalaca", ali moraju provesti dodatna testiranja kako bi to potvrdili.

"Sve u svemu, naši podaci pokazuju da bi ti virusi mogli predstavljati viruse koji su stvarno zarazili neandertalce", rekao je Birones. Rezultati ga, kaže, nisu iznenadili jer je današnji čovjek u životnom vijeku zaražen sa oko 10 bolesti.

Ostatci ovih neandertalaca prvi put su otkriveni 2022. godine među devet drugih koji su dijelili DNK, što znači da su bili u srodstvu. Kći i njezin otac bili su među ostacima, a on je dijelio mitohondrijsku DNK s dvojicom muškaraca, otkrivajući da su dijelili ženskog pretka, vjerojatno istu baku.

Bilo je znakova da je dob bila u rasponu od djece i tinejdžera do odraslih i vjeruje se da su svi umrli u isto vrijeme, ali istraživači nisu znali kako. Istraživači se sada nadaju da bi njihovo novo otkriće moglo konačno rasvijetliti što je dovelo do smrti neandertalaca i što je dovelo do njihovog izumiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 15:14