NAJGORI SCENARIJ

ŠTO SE DOGODI KAD KORONAVIRUS UĐE U DOM ZA STARIJE? Potresni primjer iz Kanade pokazuje koji potez treba hitno povući da bi se izbjegla tragedija

ilustracija
 Hayward Jonathan/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Umirovljenički dom u Kanadi u kojem je od koronavirusa preminula skoro polovica stanara vodi borbu da zaštiti preostale zdrave stanare koji su uz oboljele živjeli skoro dva tjedna, piše The Guardian.

Umirovljenički dom Pinecrest, privatni objekt u gradu Bobcaygeonu u Ontariju je postao jedno od najsmrtonosnijih mjesta otkad je izbila epidemija Covida-19. Čak 27 od 65 stanara doma je podleglo bolesti, a supruga jednog od stanara, koja je često volontirala u domu je također umrla.

Međutim, tek od prošlog tjedna, nakon smrti 16 štićenika, bolesni su napokon odijeljeni od zdravih stanara, izvijestio je CBS News.

Izbijanje epidemije u Pinecrastu je objavljeno 18. ožujka. Tri stanara su bila pozitivna na Covid-19 nedugo nakon toga, a u nadolazećim tjednima virus je protutnjao kroz dom, zarazivši pritom stanare i desetke pripadnika osoblja.

Oblik samog objekta je zakomplicirao napore da se zarazu zadrži pod kontrolom. U Pinecrastu ima privatnih i poluprivatnih soba, kao i dijeljenih soba u kojima spavaju po 4 osobe. U nekim slučajevima samo je zavjesa dijelila stanare, iako su nadležni kazali obiteljima da su bolesni stanari bili izolirani, izvijestio je CBS.

Vlastite sobe

U izvješću lokalne zdravstvene službe 20. ožujka ustvrdilo se da su svi stanari izolirani u odvojenim prostorima, obroci su im servirani na poslužavnicima i da osoblje koristi zaštitnu opremu.

Nakon smrtnih slučajeva, promjene u objektu su konačno omogućile osoblju da doista premjesti zdrave stanare u vlastite sobe.

- To je razlog zašto sad imamo prostor. Jer smo izgubili stanare, kazala je Sarah Gardiner, medicinska sestra u Pinecrastu za CBS News.

- Ranije nije bilo prostora da se to napravi. Bilo bi nemoguće, kazala je.

Osim štićenika i 24 člana osoblja su bila pozitivna na test, a pretpostavlja se da veći broj stanara također ima virus.

- Više medicinskih sestara je kazalo kako je ovo ratna zona, kazao je dr. Michelle Snarr, medicinski direktor Pinecrasta za medije. - Osjećam se kao ratni zapovjednik u vrijeme bitke, kazao je.

Poput drugih zemalja širom svijeta, Kanada se bori s porastom broja slučajeva koronavirusa u objektima dugotrajne skrbi širom zemlje, a u njima žive osobe koje su među najugroženijima od virusa.

U utorak je u Kanadi bilo 19.195 slučajeva koronavirusa i 427 smrtnih slučajeva, a skoro pola ih dolazi iz ustanova za dugotrajnu skrb.

Neke ustanove su pojačale svoje mjere predostrožnosti, uključujući mjerenje temperature za djelatnike koji ulaze u dom i zabranu rada čistačicama na drugim lokacijama. Lokalne vlasti su uložile milijune dolara kao podršku i obećale da će zaposliti još osoblja.

Skoro četvrtina objekata sa slučajem zaraze

Premijer Quebeca François Legault je kazao da je 519 od 2,200 objekata u provinciji imalo slučaj koronavirusa. U Ontariju 67 stanara je umrlo, a 51 dom umirovljenika se i dalje bori s novim slučajevima.

- Ono što vidimo da se događa našim starijim osobama u domovima umirovljenika je teško za shvatiti, prihvatiti i teško se protiv toga boriti, kazao je premijer Ontarija Doug Ford.

Tragedija koja se odvija u Bobcaygeonu je Kanađane posebno pogodila zbog lokacije na kojoj se dogodila. Grad, živopisno odmaralište za Ontarijance koji žele pobjeći od gradskog života je učinjen besmrtnim u pjesmi poznate kanadske grupe Tragically Hip.

Pjesma 'Bobcaygeon' je objavljena 1999. i postala je veliki hit za ovu popularnu grupu.

Kako se situacija s koronavirusom pogoršavala preko vikenda, gitarist iz grupe koja svira obrade Tragically Hip pozvao je Kanađane da pjevaju 'Bobcaygeon' sa trijemova svojih kuća u podršci svoje teško pogođene zajednice, piše The Guardian.

- Zadnjih tjedana sam vidio samo loše vijesti, kazao je Richard Kyle. - Ali sad sam proveo doslovno 24 sata gledajući ljude kako pjevaju 'Bobcaygeon'. Podrška dolazi sa svih strana.

Ova akcija je pomogla da se prikupi više od 70,000 kanadskih dolara u donacijama. - Poznajem sve svoje susjede u Bobcaygeonu. Svi oni znaju mene, kazao je Kyle. - I kad god ima problema, zajednica pomaže, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:35