NAPETO

ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐA NA SJEVERU KOSOVA Iza kulisa dramatičnih izvješća srpskih medija i Vučićevih prijetnji vojnom intervencijom

 
Pripadnici Kosovsko policije, Ramuš Haradinaj i Aleksandar Vučić
 Laura Hasani / Marko Đurica / Agron Beqiri / Reuters

U akciji kosovskih specijalaca jutros je na sjeveru Kosova uhićeno 28 osoba, među kojima i 19 policajaca.

Kako je priopćila izvršna direktorica Policijskog inspektorata Kosova (PIK) Miradije Kelmendi, među njima je 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka, od kojih je jedan uhićeni zapovjednik, tri poručnika i petnaest policijskih službenika. Tijekom pretresa zaplijenjeni su oružje, tehnička operna i novac.

Dužnosnici iz Prištine tvrde da je cilj operacije bila borba protiv organiziranog kriminala.

Sve je počelo nešto prije 6:30 sati kada su se na sjeveru Kosovske Mitrovice, inače najvećoj srpskoj enklavi na Kosovu, oglasile sirene za uzbunu. Istodobno je veći broj policijskih vozila iz smjera Prištine, to jest južnog dijela Kosovske Mitrovice (u kojem dominira albanska populacija), prešao na sjevernu stranu grada, piše Kossev.info.

Sirene su prestale zavijati na sjeveru grada nakon sat vremena, a oglasila se i Kosovska policija koja je priopćila da je "u suradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih dužnosnika i nekih građana".

Dalje u priopćenju tvrde da je to zapravo kulminacija višemjesečne istrage "PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužiteljstvom Kosova", a u kojoj su identificirane osobe koje se bave nizom kriminalnih aktivnosti poput krijumčarenja, davanja mita i sličnih ilegalnih aktivnosti.

Nedugo nakon policije oglasio se i kosovski premijer Ramush Haradinaj koji je također rekao da se radi o akciji protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala.

Oružani sukob u Zubinom Potoku

Tijekom akcije došlo je i do oružanog sukoba u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova, gdje su postavljene barikade i zapaljene gume na cesti. U okršaju su ranjena četiri policajca, jedan od njih vatrenim oružjem. Cijela operacija završila je netom poslije 12 sati, navodi Kossev.info.

- Akcija je počela od 6 ujutro. Operacija je tekla normalno, bez prepreka, ali je bilo dosta problema u Zubinom Potoku, jer smo na početku akcije naišli na zasjedu, pucnjavu na policiju, gdje smo imali lakše ozlijeđenog policajca. Istim metkom pogođen je još jedan policajac, ali je brzina amortizirana i nije ga uspio probiti - rekao je generalni direktor Kosovske policije Rashit Qalaj.

Dodao je i da su zbog „oružanog otpora“ angažirane i druge jedinice koje su uklonile barikade „silom i uspjele pretražiti plainrane lokacije".

- Mogu reći da smo imali još tri ozlijeđena službenika, ali ne vatrenim oružjem, već prilikom uklanjanja barikada. Imamo i 6 ozlijeđenih građana koji su bili na barikadama - rekao je Qalaj.

Zlatan Elek, zamjenik direktora KBC-a u Kosovskoj Mirovici rekao je da su primili četiri osobe koje su ozlijeđene u Zubinom potoku, od čega dvije s težim ozljedama. Jedan od njih je član Misije UN-a na Kosovu i ruski državljanin, rekao je Elek.

Vučić: 'Pobijedit ćemo"

Ova akcija je, očekivano, izazvala žestoku reakciju u Beogradu. Predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je operaciju provokacijom i zastrašivanjem Srba, zapovjedio stanje pune borbene pripravnosti za postrojbe Vojske Srbije i čak nagovijestio mogućnost vojne intervencije u slučaju ugroze srpskog stanovništva na Kosovu.

Vučić je održao dramatičan govor u Skupštini Srbije gdje je rekao da "Kosovska policija pokazuje snagu, da mlati Srbe i upada im u kuće". Dodao je i kako su uhićene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću, te je rekao kako očekuje uhićenje i "pet Albanaca kako bi rekli da se radi o policijskoj akciji". Predsjednik Srbije istaknuo je i kako su specijalci s Kosova probili tri barikade u općini Zubin Potok. Na kraju je istaknuo kako je cilj akcije zapravo osvajanje većinskih srpskih teritorija (na sjeveru Kosova, op. a.), s ciljem "uspostavljanja velikoalbanske granice na planini Kopaonik", koja se nalazi na samom jugu Srbije, odmah do granice s Kosovom.

Pritom je Vučić optužio i oporbu u Srbiji i još neke ljude da zapravo "pomažu Albancima" te zaključio da će Srbija pobijediti ako dođe do eskalacije sukoba i napada na srpski narod.

Srpski mediji su danas poslijepodne pisali da je iz vojarne Vojske Srbije u Kraljevu nešto prije 14 sati počela izlaziti kolona vojnih vozila, punih ljudi i opreme. U vojarnu je, kako saznaje Tanjug, neposredno prije kretanja kolone stigao ministar obrane Aleksandar Vulin. Također, srpski mediji pišu da je jedan MiG-29 nadletio Novi Pazar koji se nalazi na jugu Srbije, 10-ak kilometara od granice s Kosovom.

Revolt ruskog veleposlanika

I dok su vlasti Kosova i Srbije iznosili različite verzije događaja, KFOR (međunarodne mirovne snage na Kosovu, op.a.) je potvrdio da je riječ o policijskoj akciji u kojoj ne sudjeluju ni Snage sigurnosti Kosova, ni KFOR. No, upad policije na sjever Kosova osudio je ruski veleposlanik u Srbiji, Aleksandra Čepurin, koji je zatražio i da se pusti ruski državljanin koji je djelatnik Misije UN-a na Kosovu.

- To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima. Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, suradnika UNMIK-a Mihajla Krasnoščekova. Tražimo trenutno oslobađanje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj incident - rekao je Čepurin čiju su izjavu prenijeli beogradski mediji.

Na hitno oslobađanje djelatnika Misije UN-a pozvao je i Specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a i šef Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu, Zahir Tanin, koji je rekao da su uhapšena dva člana UNMIK-a koji su prebačeni u bolnicu radi liječenja ozljeda.

Unatoč cjelodnevnim dramatičnim izvješćima srpskih medija i još dramatičnijim javnim istupima Aleksandra Vučića, treba napomenuti da se sve ovo odvija u trenutku kada srbijanska skupština na dnevnom redu nakon duljeg vremena ima situaciju na Kosovu, a rasprava o tome došla je na red baš nakon što je tamošnja oporba odlučila bojkotirati sve skupštinske sjednice. Stavljanje te točke, koju gotovo svi u Srbiji drže prijelomnom, u oporbi su protumačili kao pokušaj njihova razbijanja s obzirom da nije lako nastaviti bojkot dok je na dnevnom redu tema koju su dulje vrijeme zahtijevali, a nije dolazila.

Zanimljivo je i da je Vučić samo dan uoči akcije kosovskih specijalaca u skupštini održao još jedan u nizu teatralnih govora u kojem je najavio da je pitanje trenutka kada će Albanci napasti Srbe.

On se već mjesecima nalazi pod silovitim pritiskom javnosti zbog zastoja u pregovorima s Prištinom koja je na sve srpske proizvode uvela 100-postotne takse, a njihovo ukidanje uvjetuje priznanjem. Dogodilo se to nakon propasti ideje o razmjeni teritorija za koju je sluh pokazala Bijela kuća, ali joj se žestoko usprotivila Europska unija.

Današnja akcija u sjevernom dijelu Kosova nije prva ovakvog tipa, a sve prethodne obilježavala su slična izvješća srpskih medija praćena Vučićevim dramatičnim objavama, hitnim sjednicama i izvanrednim priopćenjima te prijetnjama oružanom silom ako netko napadne Srbe.

Oporbeni čelnici koji bojkotiraju rad srbijanske skupštine uvjereni su da je sve što se danas na Kosovu odvija zapravo režirana predstava u dogovoru Vučića i vlasti u Prištini.

Jesu li Vučić i Thaçi dogovorili akciju na Kosovu?

Što se to događa na Kosovu? Je li akcija kosovske policije protiv organiziranog kriminala na sjevernom (tzv. srpskom) dijelu Kosova zapravo Vučićev pojas za spašavanje, da još jednom, “enti” put, skrene “misli” nacije s neizbježnog - Kosovo je druga država. To priznavanje poraza traje već predugo, punih 20 godina, i koči Srbiju (iako je Kosovo izgubljeno kada su 1998. započeli operaciju protjerivanja Albanaca, kada je Vučić bio ministar informiranja) u političkoj racionalnosti, ali zato stalno podgrijava ratoborne, iracionalne, promiloševićevske tendencije koje stvaraju dojam stalne opasnosti i mučeništva.

Nekoliko dana nakon što je Vučić priznao gubitak Kosova (tako su njegov govor shvatili i “bratski” ruski mediji), počela je akcija kosovske policije, što je on iskoristio da podigne vojsku u borbenu spremnost i plaši Srbe “novom Olujom”, što je njegov omiljeni manevar u bezizlaznim situacijama.

Njegova muka nije toliko Kosovo koliko to da ga se riješi, a o(p)stane na vlasti, i to kao velikan srpske povijesti. Osim toga, malo je čudno da su ovaj “pogrom Srba” (uhićuju se “prljavi” policajci i carinici obiju nacionalnosti) provučićevski mediji najavljivali već danima, a i on sam ga je spomenuo 17. svibnja. Je li svoj oproštajni govor od Kosova tempirao s tom policijskom akcijom!?

Nameće se zaključak da je sve to dogovoreno s njegovim “prijateljem” Hashimom Thaçijem, jer pojedini analitičari u Srbiji tvrde da se njih dvojica čuju na tjednoj bazi. Njegovi mediji odmah su zatrubili u ratne trube, Vučić govori o vojsci i pobjedi, ali sve je to samo igra. Nitko nema potencijala za rat, osim verbalnog. Srećom. Ni Vučić, ni Šešelj, kao ni ratoborni albanski pandani.

Na Kosovu su i NATO, i EU, a Amerikanci ondje imaju najveću vojnu bazu Bondsteel u ovom dijelu Europe. No, Vučić otkad je na vlasti drži Srbe u tenziji stalnim prijetnjama novim izborima i novim ratovima. Pitanje je dokle može tako iscrpljivati i sebe i Srbiju. (Vlado Vurušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:21