PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

ŠTO STOJI IZA PRIJAVE SRPSKIH OBAVJEŠTAJACA? Optužili su čovjeka koji nema nikakve veze sa SOA-om, jasno je zašto su to napravili baš u ovom trenutku

Nikola Kajkić, srpska policija, Aleksandar Vučić
 Davor Pongračić / Ronald Goršić / Duje Klarić / Hanza Media

Srbijanska sigurnosno-obavještajna službe (BIA) 28. studenoga podnijela je kaznenu prijavu protiv čelnika Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića i Dražena Letića zbog špijuniranja Srbije za račun hrvatske obavještajne agencije SOA-e, objavili su srbijanski portal Blic i srbijanska agencija Tanjug prenoseći priopćenje BIA-e.

Prema navodima Tanjuga, BIA je Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici podnijela kaznenu prijavu protiv Kajkića i Letića zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo špijunaže iz članka 315. Kaznenog zakonika Srbije.

U priopćenju BIA-e, citira Tanjug, navodi se da je BIA, angažirajući se na poslovima iz svoje nadležnosti, prikupila podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se Dražen Letić, bivši pripadnik MUP Srbije, svjesno, tajno i organizirano, uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura te osoba koje se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske, na teritoriju Srbije angažirao u prikupljanju informacija koje imaju obavještajni karakter, njihovu prenošenju navedenim stranim obavještajnim čimbenicima te poduzimanju drugih aktivnosti kojima pomaže rad hrvatskih obavještajnih struktura, a koje su usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodno-političkih i ekonomskih interesa te zemlje.

Stari slučaj

Letića je hrvatska policija razotkrila u međunarodnoj akciji "Familija", u kojoj je surađivala i sa srbijanskom policijom, tijekom koje je razbijena mreža narkobosa Michaela Dokovicha, optuženog da je organizirao krijumčarenje 600 kilograma kokaina. Dokovich je uhićen u Baselu prije ljeta, a jučer je izručen Hrvatskoj. Letić je, pak, bio nedostupan hrvatskim tijelima gonjenja, ali prije nekoliko mjeseci uhitila ga je srbijanska policija.

U petak nismo uspjeli dobiti službeni komentar SOA-e na ove optužbe iz Srbije. No, prema neslužbenim informacijama, BIA je sada iz ladica izvadila stari slučaj uhićenja Kajkića od prije godinu dana. Njega je tada pri pokušaju ulaska u Srbiju uhitila tamošnja policija. Kajkić je tada tvrdio da je maltretiran, a zatim pušten.

Naši sugovornici tvrde da Kajkić nema nikakve veze sa SOA-om, nego samostalno odlazi u Srbiju i bavi se pitanjima ratnih zločina. Naši izvori smatraju kako je potenciranje ovog slučaja zapravo pokušaj BIA-e da skrene pažnju s velike špijunske afere koja trese Srbiju. Naime, prije desetak dana objavljena je snimka ruskog špijuna Georgija Klebana koji u Beogradu na cesti predaje novac umirovljenom časniku srpske vojske. Ruski obavještajac ekspresno je protjeran iz Srbije, a srpsko državno vodstvo ostalo je konsternirano činjenicom da Rusija obavlja obavještajne aktivnosti protiv Srbije.

Protiv Kajkića je u tijeku kazneni postupak zbog gospodarskog kriminala, ali je, usprkos postupku, bio imenovan u specijalni tim za istraživanje zločina na Ovčari.

BIA: 'Ileglano je špijunirao'

Prema pisanju Blica, Nikola Kajkić je svojedobno, u razdoblju najintenzivnijeg korištenja Letića u obavještajne svrhe, obavljao i funkciju šefa Istražnog tima za ratne zločine koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske (SOA) radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi s ratnim zločinima počinjenima protiv osoba hrvatskog podrijetla u vrijeme "građanskog rata u Hrvatskoj", a naročito u slučajevima koji su već okončani pravomoćnim presudama Posebnog odjeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Međutim, prenosi Blic, BIA je ustanovila da je Kajkić svoje angažiranje na teritoriju Srbije provodio ilegalno, realizirajući tajne, konspirativne i obavještajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i službenih kanala komunikacije i suradnje koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dviju zemalja, u vezi s istragama i procesuiranjem okrivljenih u slučajevima počinjenih djela ratnog zločina tijekom rata u Hrvatskoj.

"Navedeno je realizirao po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički utjecaj na spomenute odluke suda te da se ugroze sigurnost, politički položaj i ekonomska stabilnost naše države", citira Blic priopćenje BIA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:04