PET MOGUĆIH OBJAŠNJENJA

ŠTO STOJI IZA PUTINOVOG POVLAČENJA IZ SIRIJE? Taktički potez koji nitko od vojnih političara nije mogao predvidjeti

Smoke rises over the Syrian town of Kobani after an airstrike, as seen from the Mursitpinar border crossing on the Turkish-Syrian border in the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province, Turkey, October 18, 2014. REUTERS/Kai Pfaffenbach SEARCH 'FIVE YEARS SYRIA' FOR ALL IMAGES
 KAI PFAFFENBACH/Reuters

Odluka Vladimira Putina da se povuče iz Sirije iznenadila je cijeli svijet.

“Smatram da su ciljevi koji su postavljeni za Ministarstvo obrane općenito postignuti”, izjavio je ruski predsjednik u ponedjeljak i izazvao šok u međunarodnoj zajednici.

Mnogi se pitaju što zapravo stoji iza ove odluke ruskog predsjednika, a britanski Guardian pokušao je analizirati nenadani potez.

Smatraju da će ovo povlačenje vojske, ako se zaista radi o istinskom povlačenju, spriječiti da se ova misija otegne u dugu aferu s rastućim brojem ruskih žrtava.

Guardian piše kako se teško i bez cinizma može “progutati” sve što službeno objavi Moskva s obzirom na opetovano i nevjerojatno negiranje prisutnosti ruske vojske u Ukrajini kao i tvrdnje da su u Siriji “isključivo” ciljali terorističke grupacije. Navode i opetovane tvrdnje da u njihovim bombardiranjima u Siriji nije bilo civilnih žrtava bez obzira na sve veće dokaze.

A upravo je to ono što dovodi u sumnju povlačenje. Naime, Putin je bio naredio povlačenje za utorak, no nije naveo do kada ono mora biti gotovo.

Iako nisu ostvarili potpunu pobjedu nad tzv. Islamskom državom koja se još uvijek nalazi u Siriji te je čak i pomoć Asadu bila sekundarna stvar, analitičar Aleksandar Golts smatra da je Rusija postigla drugi cilj.

“Nitko nije htio imati posla s Rusijom nakon Ukrajine, a cilj misije u Siriji bio je prisiliti Zapad da ih opet shvate ozbiljno”, kazao je nezavisni vojni analitičar Golts i dodao: “Upravo to se dogodilo i sada se izvlače iz sukoba s minimalnim gubicima. Mislim da je to prilično sjajan taktički potez”.

National interest ističe pet mogućih objašnjenja koji su ruskog predsjednika natjerali na povlačenje, te piše kako je rusko vojno prisustvo trebalo pomoći Asadovom režimu, u čemu je Rusija i uspjela. Prvo objašnjenje jest da se pokazalo da je Putin odan prijateljima i partnerima, a čak su i oporba te SAD koji su bilo kakav mir uvjetovali Asadovim odlaskom pristali na pregovore s predsjednikom Sirije.

Drugi je izbjegavanje afganistanskog scenarija, jer si Rusija ne može priuštiti još jednu dugotrajnu intervenciju koja bi mogla dovesti do nezadovoljstva ruskog naroda.

Treći je smirivanje napetosti sa Saudijskom Arabijom, jer Moskva želi stabiliziranje svjetskog tržišta nafte, kako bi se oporavile cijene.

Četvrto je upozorenje Bašaru al Asadu kojem je poslana jasna poruka da je sada dobio šansu, a ukoliko je ne iskoristi, sam će za to biti kriv.

Peto objašnjenje, kako navodi analitičar Nikolas Gvozdev, jest odlazak dok je još u prednosti.

"Ruska vojska pokazala je da je sposobna pokrenuti i voditi intervenciju izvan bivšeg Sovjetskog saveza i može promijeniti situaciju na terenu u Siriji bez obzira na želje Washingtona, Bruxellesa, Rijada i Ankare.

Početak mirovnih pregovora, Rusiji daje odličan povod da "časno" okonča operaciju i bilo bi mudro to iskoristi umjesto da riskira poniženja zbog budućih problemima', zaključuje Gvozdev.

Povratak ruskih bombardera iz Sirije, Kerry u Moskvi za tjedan dana

MOSKVA - Novi ruski vojni zrakoplovi odletjeli su u srijedu ujutro, u skladu s najavom predsjednika Vladimira Putina, iz Sirije u Rusiju kamo će za tjedan dana doći američki državni tajnik John Kerry kako bi se susreo s ruskim predsjednikom.

Borbeni zrakoplovi SU-25 i transportni zrakoplovi IL-76 napustili su zračnu bazu Hmeimim, na sjeverozapadu Sirije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju. Ti vojni zrakoplovi slijede prvu skupinu koja je već odletjela u utorak i sletjela u Voronežu, na jugozapadu Rusije.

Washington je ocijenio u utorak navečer da je Moskva zasad održala obećanje o povlačenju najvećeg dijela svojeg vojnog kontingenta prisutnog u Siriji.

"Idućeg tjedna putujem u Moskvu kako bih se susreo s predsjednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i razgovarao o načinu učinkovitog unapređenja političkog procesa", kazao je Kerry.

Francuska je sa svoje strane ocijenila da "sve što doprinosi smanjenju napetosti treba ohrabriti" u sirijskom sukobu koji ulazi u svoju šestu godinu, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Brojni stručnjaci ocjenjuju da svojim povlačenjem Rusija želi izvesti pritisak na predsjednika Bašara al Asada prilikom pokretanja mirovnih pregovora, no glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov ustvrdio je u utorak kako povlačenje ni u kom slučaju nije mjera usmjerena protiv Damaska.

Usprkos povlačenju, Moskva će nastaviti udare na "terorističke ciljeve", upozorila je ruska vojska. Njezino zrakoplovstvo u utorak je izvršilo udar na Palmiru koju drži Islamska država, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U ponedjeljak navečer Vladimir Putin je objavio na opće iznenađenje da je zadatak oružanih snaga u Siriji "globalno ispunjen".

Rusija će zadržati na licu mjesta "zračnu logistiku" radi poštivanja prekida vatre koji je stupio na snagu 27. veljače, istaknuo je Kremlj dodajući da će zadržati i "najmodernije" sustave za protuzračnu obranu, poput S-400.

Za ruski tisak povlačenje omogućuje da se njena intervencija u Siriji predstavi kao politička pobjeda.

Kako se SAD povlačio iz Sirije, Putin je sve više jačao moć u Siriji. Njegova zračna intervencija, započeta 30. rujna na zahtjev Damaska, omogućila mu je da zauzme čvrstu poziciju u toj zemlji i izađe iz međunarodne izolacije izazvane ukrajinskom krizom. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:30