KOMENTAR ŽELJKA TRKANJECA

ŠTO ZNAČI DA JE ŠEFICA KABINETA MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA PROGLAŠENA NEPOŽELJNOM? I ovaj je potez još jedan dokaz koliko je Rusiji važna Hrvatska!

 
 REUTERS

"Šefovi diplomatskih misija zemalja akreditiranih pri Ruskoj Federaciji, a koji su poduzeli neprijateljske poteze protiv Rusije 'u solidarnosti' s Velikom Britanijom zbog slučaja Skripalj, pozvani su 30. ožujka u rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Ambasadorima su predane prosvjedne note te su informirani o mjerama reciprociteta".

Tako je sjedište ruske diplomacije izvijestilo o događajima nakon kojih je u petak do 16 sati protjerano 39 stranih diplomata iz 13 zemalja te vojni ataše iz Estonije. Dakle, ruskim reciprocitetnim mjerama je dosad obuhvaćeno samo pola zemalja od onih koje su protjerale ruske diplomate. Ruska agencija Sputnik navodi da je Moskva izjavila da zadržava pravo da odgovori i sljedećim zemljama: Belgija, Mađarska, Gruzija i Crna Gora, ovisno o tome kakve će biti njihove akcije vezano za slučaj Skripalj.

Hrvatske nema nigdje!

Našem je ambasadoru priopćeno da Rusija smatra kako je šefica kabineta naše ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Rina Eterović Goreta, bivša diplomatkinja u Moskvi, persona non grata. Što je manje nego simbolični diplomatski akt. Razloga je za to više. Hrvatska naprosto nije u skupini zemalja koje Rusija vidi ozbiljnim protivnicima, kao što su baltičke zemlje i Poljska. I time se potvrđuje sve što smo ovih dana pisali i pričali na Jutarnji.hr: Rusija je svjesna da Hrvatska kao vjerodostojni saveznik mora sudjelovati u reakciji.

Osim toga, Moskva ni na koji način ne želi narušiti odnose sa Zagrebom koji joj je izuzetno važan, geostrateški - zbog BiH i odnosa sa Srbijom - ali i geoekonomski, zbog mogućeg ulaska Sberbanke u vlasničku strukturu Agrokora. A sjećamo se i izjave Igora Sečina, predsjednika Uprave ruskog naftnog giganta Rosnjeft - objavljene u Jutarnjem - da su spremni ući u vlasničku strukturu INA-e. Što jači utjecaj na Balkanu povijesno je neispunjena želja Moskve i od toga ona ne kani odustati. Zato je tako blago kažnjena i Crna Gora, iako je ušla u NATO. A ni Makedonija nije na popisu zemalja čiji se diplomati protjeruju.

Rusija čuva svoje saveznike u EU, posebno Mađarsku, a s Hrvatskom ne želi biti na ratnoj nozi. Toliko o svim oporbenim pričama kako je protjerivanje ruskog diplomata bilo 'nepotrebno, sluganski, opasno' i slično...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:45