ZDRAVSTVENI ALARM U SAD-u

STOTINJAK TINEJDŽERA OBOLJELO OD MISTERIOZNE PLUĆNE BOLESTI KOJU DOKTORI DOSAD NISU ZABILJEŽILI Većina ih je hospitalizirana i u vrlo teškom stanju

MODEL RELEASED. Comatose patient in a bed on a hospital ward. This patient is being cared for at the Awakening Unit of the St John the Baptist Hospital, Rome, Italy. This unit, which opened in 1997, has advanced radiology and diagnostic equipment for assessing patients with head and brain injuries, and those in a coma. The medical staff specialise in rehabilitation, physiotherapy and occupational therapy, aimed at helping patients to recover from their injuries., Image: 101719675, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Ilustracija

Američke vlasti istražuju oko stotinu slučajeva misteriozne plućne bolesti za koju se vjeruje da je povezana s e-cigaretama. Slučajevi nepoznate bolesti zasad su otkriveni u 14 saveznih država, prenosi Washington Post.

Simptomi su zaduha, otežano disanje ili bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje i proljev. Većina oboljelih su tinejdžeri i nešto stariji. Simptomi su im slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća. Većina ih je hospitalizirana, u teškom stanju, tako da su na intenzivnoj njezi. Dobivaju antibiotike i kisik, ali nekima je stanje tako teško da su morali biti priključeni na umjetna pluća. Čini se da nije riječ ni o jednoj od do sada poznatih bolesti dišnih puteva. Liječnici zasad ne znaju hoće li se oboljeli moći u potpunosti oporaviti.

Upozorenje vlade

Američki Medicinski centar za kontrolu zaraza i prevenciju (CDC) objavio je da ispituju slučajeve bolesti u suradnji s vlastima u Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti i Wisconsinu. Ono što je dosad utvrđeno jest da je izbijanje bolesti najčešće povezano s pušenjem e-cigareta, koje se najčešće konzumiraju kao elektronska, “zdravija” zamjena za klasične cigarete. I da se najčešće javlja među mladima.

U bolnici je završio i Dylan Nelson (26) iz Wisconsina. Dylan ima astmu i koristi e-cigarete oko godinu dana. Završio je prošlog mjeseca u bolnici s dijagnozom upale pluća. Teško diše, kašlje, srce mu ubrzano lupa. Kaže da ima osjećaj kao da diše na slamku.

CDC je objavio da ispituju 94 prijavljena slučaja u 14 saveznih država. Svi su povezani s udisanjem štetnih tvari: nikotina, proizvoda na bazi marihuane i raznih doma smućkanih mješavina za pušenje. Vlasti su izdale upozorenja zdravstvenim institucijama po čitavom SAD-u da im dojave ako uoče osobe sa sličnim simptomima. Ovo nije prva takva zaraza povezana s e-cigaretama. Šef American Vaping Associationa Gregory Conley ističe da oko 10 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama koristi e-cigarete, bez značajnijih posljedica. “Vjerojatnije je da su poteškoće s disanjem izazvala amaterska, ulična e-punjenja koja u sebi imaju THC, sastojak marihuane ili ilegalne droge, a ne nikotin”, smatra Conley.

Liječenje je nužno

Međutim, liječnici ne dijele njegovu samouvjerenost. E-cigarete prekratko su na tržištu da bi bilo jasno njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje. “Nismo imali takvu povijest s e-cigaretama da bismo mogli sa sigurnošću reći bilo kome, pa i tinejdžerima, da je to zdravo”, upozorava Emily Chapman, šefica zdravstvenog tima u udruzi Djeca Minnesote. Ta se udruga brine o četvero tinejdžera kod kojih su otkriveni isti simptomi s plućima kao i kod ostalih oboljelih u 14 američkih saveznih država. Chapman upozorava da im je nužna stručna pomoć jer bez odgovarajućeg liječenja može doći do daljnjeg pogoršanja plućne funkcije.

Milijuni Amerikanaca koriste e-cigarete u kojima se izmjenjiva punjenja zagrijavaju do razine na kojoj ispuštaju dim. Prema istraživanju koje je proveo CDC, lani je preko 3 milijuna studenata odgovorilo da je koristilo e-cigarete u proteklih 30 dana. Iako se smatraju manje štetnim, i one predstavljaju opasnost po zdravlje, ustvrdila je u siječnju američka Nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine. I među mladima koji ne puše sve je više oboljelih od astme, piše Washington Post. Problem je što premalo znamo o tome kako e-cigarete utječu na zdravlje, dok im prodaja raste zboh očekivanja da je riječ o neškodljivom proizvodu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo