ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE

STRAHOVITI PRIZORI: RAZORNI TORNADO U SRCU EUROPE Nosilo je krovove, čupalo drveće, brzina vjetra kretala se do 253 km/h

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2018. u 08:42

Screenshot / YouTube/Twitter

 

Zapad Njemačke u srijedu navečer poharao je snažan tornado. Društvene su mreže preplavile zastrašujuće snimke nevremena iz okolice mjesta Lobberich, koje nosi sve pred sobom.

Kako piše Istramet, uzrok je visinska ciklona sa središtem iznad Poljske koja je podržavala vrlo nestabilno vrijeme u većem dijelu središnje Europe, uz razvoj superćelija s tučom i olujnim vjetrom. Riječ je o postojanom i dugotrajnom vrtlogu koji je prema neslužbenim procjenama bio F2 kategorije s brzinama vjetra u središtu između 181 i 253 km/h.

Tornado je uzrokovao goleme materijalne štete. Na području oko grada Viersena brojnim je domovima iščupan krov i porušeno je mnogo drveća.

 

Prema pisanju nizozemskog NL Timesa, jedna je osoba teško ozlijeđena, a jednog je vatrogasca udarila munja, no nitko nije poginuo. Tornado je divljao otprilike 15 minuta i bio je to šesti tornado koji je ove godine poharao Njemačku.

 

Izdvajamo