IZBORI SU U RUJNU

Stranka Ljevica izabrala kancelarske kandidate za parlamentarne izbore

Trenutno stranka Ljevica u ispitivanjima javnog mnijenja uživa podršku između šest i osam posto birača
Janine Wissler i Dietmar Bartsch
 Kay Nietfeld/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka stranka Ljevica izabrala je u ponedjeljak dopredsjednicu stranke Janine Wissler i dopredsjednika zastupničkog kluba Dietmara Bartscha za kancelarske kandidate na predstojećim parlamentarnim izborima u rujnu.

„Nadam se da ćemo osvojiti dvoznamenkastu vrijednost na izborima u rujnu. Mislim da je to realističan cilj“, rekao je Dietmar Bartsch nakon što je predsjedništvo stranke s 87 posto glasova njega i Janine Wissler izabralo za glavne kandidate na parlamentarnim izborima.

Trenutno stranka Ljevica u ispitivanjima javnog mnijenja uživa podršku između šest i osam posto birača. Posljednji put je stranka, koja je djelomice nastala iz SED-a, režimske stranke DDR-a, na parlamentarnim izborima 2009. prešla granicu od 10 posto.

Kao glavne tema u predizbornoj kampanji Wissler i Bartsch su naveli borbu za radnike u niskom platežnom sektoru, povećanje poreza za bogate kao i borbu za povišenje mirovina i borbu protiv siromaštva kod djece. Daljnja tema će biti smanjenje izdataka za naoružanje.

„Ono što je Njemačkoj potrebno je hrabra, radikalna ali i realistična politika“, rekla je Wissler nakon sastanka predsjedništva stranke.

Bartsch je dodao kako su promjene moguće jedino kroz pravedniju raspodjelu bogatstava u Njemačkoj.

„Stranka Ljevica zastupa interese onih koji stvarno nešto pridonose ovom društvu: medicinskih sestara i onih koji rade u supermarketima. Mi se borimo za milijune onih koji su prisiljeni teško raditi za minimalne plaće.

Bartsch i Wissler predstavljaju različita krila stranke. Dok Bartsch više stoji za pragmatičnu politiku te je otvoren za koaliciju na saveznoj razini sa socijaldemokratima i zelenima, Wissler je kandidatkinja lijevog ogranka stranke koji je za ulazak u vladu ljevice samo uz uvjet da socijaldemokrati odustanu od politike slanja njemačkih vojnika u misije u inozemstvo.

Sigurnosna i vanjska politika stoji kao najveća prepreka mogućem formiranju koalicije stranke Zeleni, Socijaldemokratske stranke Njemačke te Ljevice nakon sljedećih izbora. To se nakon porasta popularnosti Zelenih pokazalo kao moguća opcija nakon parlamentarnih izbora krajem rujna.

Današnja stranka Ljevica nastala je 2007. spajanjem stranke PDS, nasljednice komunističke partije DDR-a i stranke WASG koja je nastala nakon što se dio političara SPD-a, razočaran politikom tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, odvojio od stranke.

Stranka je još uvijek mnogo popularnija na istoku zemlje gdje se nalazi u svim parlamentima saveznih pokrajina a u Berlinu se sa SPD-om i Zelenima nalazi na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:26