TRAGEDIJA U KARACHIJU

STRAŠNA NESREĆA: SRUŠIO SE AVION SA 107 PUTNIKA Pao je u gusto naseljeno područje, otkriveno što je pilot rekao kontroli leta par trenutaka prije pada

 
 AFP

Zrakoplov Airbus A320 Pakistan International Airlinesa, koji je prevozio 107 putnika, srušio se u Karachiju, javljaju agencije.

Zrakoplov se srušio u gusto naseljeno područje na kuće oko 14.45 po lokalnom vremenu, nedugo nakon što je glavni pilot obavijestio kontrolu leta o tehničkom kvaru na letjelici. Kontakt sa zrakoplovom je prekinut samo jednu minutu prije nego što je Airbus trebao sletjeti.

Avion je letio iz Lahorea prema međunarodnoj zračnoj luci Kinnah, jednoj od najprometnijih u Pakistanu. U avionu je bilo 99 putnika i osam članova posade, a gradonačelnik Karachija rekao je da nema preživjelih nakon pada zrakoplova.

Seemin Jamali, liječnik iz obližnje bolnice Jinnah, potvrdio je za Reuters da su primili najmanje pet žrtava nesreće.

- Šokiran sam i ožalošćen zbog avionske nesreće. Istraga o uzrocima pada odmah će biti pokrenuta. Svoje molitve i sućut šaljem obiteljima stradalih, napisao je na Twitteru premijer Imran Khan.

Ipak, Zainab Imam, stručnjakinja za komunikacije je na Twitteru objavila da ipak ima preživjelih te da se njoj javio rođak koji je bio u tom zrakoplovu - živ i zdrav.

FOTOGALERIJA: Pad aviona u Pakistanu

Također, pakistanski Geo TV javlja da je među nekoliko preživjelih i predsjednik Banke Punjaba Zafar Masood. Informacije o preživjelima zasad nisu službeno potvrđene.

India Today također javlja da je glavni direktor banke Punjaba Masood, preživio nesreću, a snimke njegova spašavanja objavljene su na Twitteru. Tu vijest prenosi i britanski Mirror.

Zrakoplov je nestao s radara kratko prije nego što je trebao sletjeti. Pilot je kontroli leta također rekao da je otkazao jedan od motora.

Očevici tvrde da je zrakoplov kružio iznad grada i tri puta pokušao sletjeti u zračnu luku prije nego što se srušio u četvrt Model Colony.

- Kada smo posljednji put razgovarali s pilotom rekli smo mu da se obje sletne piste spremne, ali je on odlučio napaviti još jedan krug... Ovo je velika tragedija, rekao je glasnogovornik avioprijevoznika Abdullah H. Khan.

Wasim Akhtar, gradonačelnik Karachija, rekao je da je najmanje pet ili šest kuća uništeno pilikom pada zrakoplova.

Zasad nema podataka o žrtvama.

Lokalni mediji javljaju da je ispod ruševina zasad izvučeno 30 ljudi, među njima i petogodišnje dijete.

- Zrakoplov je prvo udario u telekomunikacijski toranj i zatim pao preko kuća, kazao je svjedok Shakeel Ahmed.

Televizijske snimke s mjesta nesreće pokazale su crni dim, uništene krovove i ostatke zrakoplova po ulicama kojima se vozila hitne pomoći probijaju kroz mase ljudi.

Kako piše britanski Sky, neke kuće su oštećene ili uništene prilikom pada zrakoplova, a u tijeku je velika akcija spašavanja preživjelih uslijed velikog požara i crnog gustog dima koji se raširio područjem. Dignuti su i helikopteri kako bi pospješili spasilačke napore.

Pakistan International Airlines suspendirao je sve međunarodne letove do 31. svibnja, a domaći letovi krenuli su tek prije nekoliko dana nakon stanke zbog pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:11